30 Οκτωβρίου, 2012

ΦΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ Ο ΣΑΝΤΙ (13 ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΔΑ)

Ενα μεγάλο μέρος της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ βρίσκεται στο σκοτάδι, ενώ ο τυφώνας Σάντι συνεχίζει την φονική και καταστροφική του πορεία προς τα βορειοδυτικά. Πίσω του αφήνει νεκρούς, τεράστιες ζημιές και πολλά προβλήματα που ανατρέπουν για αρκετές μέρες τον τρόπο ζωής και εργασίας εκατομμυρίων Αμερικανών. Τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά εξαιτίας των σφοδρών ανέμων και των πλημμυρών που προκάλεσε το πέρασμα της καταιγίδας "Σάντι".

Ο κυκλώνας προκάλεσε επίσης το ναυάγιο του αντιγράφου του ιστορικού ιστιοφόρου Bounty ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας. Ενας μέλος του πληρώματος πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο καπετάνιος του πλοίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε σήμερα τη Νέα Υόρκη και το Νιού Τζέρσεϊ σε κατάσταση "μέγιστης καταστροφής" μετά το πέρασμα του κυκλώνα.

Πριν λίγο, στο βόρειο τμήμα του Νιού Τζέρσεϊ έσπασε φράγμα πλημμυρίζοντας τις γύρω πόλεις. Επίσης, επτά σήραγγες του Μετρό της Νέας Υόρκης πλημμύρισαν με την εταιρία διαχείρισης να κάνει λόγο για την χειρότερη καταστροφή στα 108 χρόνια λειτουργίας του. Η τεράστια πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από τη νύκτα στην πλημμυρισμένη παραλιακή κωμόπολη Μπρίζι Πόιντ του Κουίνς, στην περιοχή Ρόκαγουέις, επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών της ημέρας.

Πενήντα κατοικίες έχουν καταστραφεί, ενώ διακόσιοι πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Το ιατρικό κέντρο NYU Langone στις όχθες του Ιστ Ρίβερ άρχισε τη νύκτα τη μεταφορά των 215 ασθενών του σε άλλα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, όπως το Sloan Kettering και το Mount Sinai εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης, των τηλεπικοινωνιών και της διακοπής λειτουργίας συστήματος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε έκτακτες καταστάσεις.

Εν τω μεταξύ, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κανένας πυρηνικός σταθμός των βορειο-ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών δεν υποχρεώθηκε να διακόψει τη λειτουργία του εξαιτίας του κυκλώνα.

"Ολοι οι σταθμοί παραμένουν ασφαλείς και υπό έλεγχο, μέσα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων είναι διαθέσιμα και επιθεωρητές της Επιτροπής έχουν τοποθετηθεί επί τόπου", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στο Νιού Τζέρσι, κατάσταση συναγερμού κηρύχθηκε στον πυρηνικό σταθμό του Όιστερ Κρικ εξαιτίας της ανόδου των ύψους του νερού. Ο αντιδραστήρας του σταθμού δεν βρισκόταν σε λειτουργία, εξαιτίας προγραμματισμένης διακοπής που δεν είχε σχέση με την καταιγίδα.

Ο τυφώνας Σάντι, που βρίσκεται τώρα σε απόσταση περίπου 180 χλμ. νοτιοανατολικά του Ατλάντικ Σίτι, στο Νιου Τζέρζι, και περίπου 285 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Νέας Υόρκης, αναμένεται να φθάσει στην ξηρά νωρίς σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα), αναφέρει το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), στο τελευταίο δελτίο του.

Ο Σάντι κινείται προς τα βορειοδυτικά με περίπου 44 χλμ. την ώρα. Αυτή η γενική κίνηση αναμένεται να συνεχιστεί όλο το απόγευμα και το βράδυ μέχρι να φθάσει στην ξηρά, ενώ θα ακολουθήσει μια στροφή προς τα δυτικά-βορειοδυτικά απόψε", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Σάντι του οποίου οι άνεμοι πνέουν με μέγιστη ταχύτητα περίπου 150 χιλιομέτρων με υψηλότερες ριπές, αναμένεται να μετασχηματιστεί σε ένα μετωπικό ή χειμερινό σύστημα χαμηλής πίεσης αργότερα σήμερα ή απόψε, τόνισε το NHC.


Δεν υπάρχουν σχόλια: