19 Σεπτεμβρίου, 2012

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: "ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ".


Στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας εψάλη εχθές η εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κυρού Νικοδήμου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και παρουσία των Μητροπολιτών Λαγκαδά κ. Ιωάννη ως εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, ο οποίος έχει οριστεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. 

O Μιλήτου Απόστολος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Επίσκοπος Βρανιέ Παχώμιος ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Σερβίας και οι Μητροπολίτες Φιλίππων κ. Προκόπιος, Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, Άρτης κ. Ιγνάτιος, Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Γλυφάδας κ. Παύλος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας και οι Επίσκοποι Θερμών Δημήτριος, Διαυλέιας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και θαυμακού κ. Ιάκωβος. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, ο Περιφεριάρχης, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συλλόγων, αλλά και του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας. 

Λίγο πριν την Εξόδιο Ακολουθία ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, δήλωσε: "Υπήρξε άνθρωπος της Εκκλησίας, με μεγάλη ψυχή, γι’ αυτό και το έργο του θα μείνει σημαντικό". 

Ενώ αμέσως μετά την Εξόδιο Ακολουθία ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Είναι γνωστή σε όλους η διακονία του Μακαριστού Μητροπολίτη προς τον Κλήρο και το Λαό αυτής της επαρχίας. Μεγαλύτερος έπαινος είναι αυτά τα ίδια του τα έργα, τα οποία μιλούν και θα ομιλούν εσαεί", ενώ πρόσθεσε πως "είναι δύσκολο να περιγράψει κάποιος το φρόνημα του, υπήρξε αγωνιστικό, ορθόδοξο. Φρόνημα εκκλησιαστικό και πνεύμα για το οποίο καυχάται η Ορθόδοξη Εκκλησία". Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Λαγκαδά μιλώντας προς τον Κλήρο και το Λαό της περιοχής συμπλήρωσε, "ταύτισε την αγωνία με τις αγωνίες σας, αγωνιζόταν για το καλό όλων σας και το καλό του τόπου. 

Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία αποχαιρετά το γνήσιο τέκνο της με αισθήματα στοργής, αγάπης και τιμής διότι ο Μακαριστός Ιεράρχης ήταν εκείνος που εμπράκτως αποδείκνυε την αγάπη του προς το Πατριαρχείο σεβόμενος και υπερασπιζόμενος τα δίκαια". 

Ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Επίσκοπος Διαυλείας τόνισε "Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου αναλογίζονται με οδύνη την απώλεια ενός προσφιλούς εν Χριστώ αδελφού και συλλειτουργού, μαζί με τον οποίο συμπορεύθηκαν επιμελούμενοι την πνευματική ανύψωση του πιστού λαού στην οδό της ευαγγελικής αληθείας και της εν Χριστώ οικοδομής", ενώ αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του Μακαριστού και πρόσθεσε: "Διήνυσε διαδρομή λαμπρής πνευματικής και θεολογικής παρουσίας, πλούσιας σε κοινωνικό και ποιμαντικό έργο και έμπνευσης από τις γνήσιες ορθόδοξες αξίες, με γνώμονα πάντα το καλό της Εκκλησίας", ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του, λέγοντας "Φέρνουμε στη μνήμη μας όσα ευεργετικά εργάσθηκε υπέρ της Εκκλησίας και της τοπικής κοινωνίας με τον εγνωσμένο ζήλο και την πλούσια πείρα του. Ο ίδιος προσπάθησε να μας μάθει να μην υποχωρούμε ούτε σημείο από τις αρχές της πίστης και της παράδοσής μας. Η ένθερμη πίστη, η έμπρακτη αγάπη, η πατρική σύνεση, το πάντοτε ακμαίο εκκλησσιαστικό του φρόνημα, η προσήλωση στις πατρώες παραδόσεις και στις ευσεβείς πηγές του Ελληνισμού, υπήρξαν μερικές μόνο από τις αρετές της προσωπικότητας του σεβαστού και αοιδίμου Ιεράρχου, οι οποίες χάραξαν την πνευματική του πορεία".

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Σερβίας, ο Επίσκοπος Βρανιέ Παχώμιος. Ακολούθησε ομιλία του Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού Αρδαμερίου και Αγίου Όρους, Μητροπολίτη Κασσανδρείας Νικοδήμου. Εκ μέρους της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, μίλησε ο Ιερομόναχος Νικόδημος Λαυρεώτης. Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, ο Πρωτοσύγκελός της, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μαϊδώνης, ενώ εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Μητρόπολης ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος αυτής, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Ριγανάς.

Μίλησαν επίσης, ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ιωάννης Γιώργος, ο Δήμαρχος Αριστοτέλους Χρήστος Πάχτας, ο Δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, ο εκπρόσωπος της Εστίας Θεολόγων Χάλκης Πρωτοπρεσβύτερος Κυριακός Τσουρός, και από την Πανλεσβιακή ένωση Θεσσαλονίκης ο κ. Παναγιώτης Κουτλής .

Η ταφή του σκηνώματος του μακαριστού Μητροπολίτου, έγινε πίσω από το Ιερό Βήμα του Ναού του Αγίου Στεφάνου, παραπλεύρως του προκατόχου του Μητροπολίτη Σωκράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: