09 Σεπτεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, τα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, πολιτικά κόμματα και εκπρόσωποι φορέων, στο πλαίσιο των εγκαινίων της φετινής 77ης ΔΕΘ. Οι συγκεντρωμένοι στις πορείες εκτιμάται ότι ήταν τουλάχιστον 30.000 άτομα, που έδωσαν μήνυμα οργής κατά της πολιτικής της σκληρής λιτότητας και των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
   
Την εκτίμησή της ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες «δεν μπορούν να δώσουν λύση στα αδιέξοδα των εργαζομένων» εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την ευκαιρία παρουσίας της στη ΔΕΘ. Επίθεση εξαπέλυσε στα κόμματα της συγκυβέρνησης και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι διαχειρίζονται συνταγές ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Το απόγευμα η κ. Παπαρήγα θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.
   
Έντονη είναι η αντίδραση των κομμάτων για την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής κατά μικροπωλητών μεταναστών στη διάρκεια του πανηγυριού του Ναού της Παναγίας Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα. «Καμία ανοχή στους ακροδεξιούς καιροσκόπους και λαϊκιστές» λέει το ΠΑΣΟΚ. «Η αναβίωση του φασισμού δεν θα περάσει» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην ανεχθεί τη δημαγωγική δράση της Χρυσής Αυγής. Για το συμβάν στη Ραφήνα διεξάγεται προανάκριση, ενώ νέο περιστατικό βίας σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Μεσολόγγι.
   
Σημάδια βελτίωσης φαίνεται πως παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας της 15χρονης κοπέλας που κακοποιήθηκε στην Πάρο από τον 21χρονο Πακιστανό πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Όπως είπε η μητέρα της, η κοπέλα άνοιξε τα μάτια της για πρώτη φορά πριν από μερικές ημέρες και οι γιατροί αρχίζουν να είναι όλο και πιο αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας της.
   
Την ανάγκη η Ελλάδα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της προτού ξεκινήσει η συζήτηση για την επιμήκυνση σημειώνει ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλεί την Ελλάδα να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, χαρακτηρίζει απρόβλεπτες για όλους τις συνέπειες ενός Grexit και υπογραμμίζει ότι η τραπεζική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.

Κόσμος

Βρετανοί και Γάλλοι αστυνομικοί ξεκίνησαν τις έρευνες στο σπίτι της οικογένειας των Βρετανών τουριστών στο Σάρεϊ, προκειμένου να ρίξουν φως στην υπόθεση της μυστηριώδους τετραπλής δολοφονίας που σημειώθηκε στη Σεβαλίν στις γαλλικές Άλπεις. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε οικονομικές διαφορές που είχε ο Σάαντ αλ-Χίλι, ο πατέρας της βρετανικής οικογένειας που δολοφονήθηκε, με τον αδελφό του, ο οποίος και θα ανακριθεί.
  
 Ένας ανήλικος προσήχθη για ανάκριση από τις αστυνομικές αρχές της Κροατίας για απειλητικά μηνύματα κατά της ζωής του προέδρου της χώρας Ίβο Γιοσίποβιτς και αναγγελίες για ανατίναξη του κυβερνητικού μεγάρου στο Ζάγκρεμπ, που αναρτήθηκαν στη σελίδα της κροατικής κυβέρνησης, στο Facebook.
   
Η Σερβία θα επιδιώξει, ειρηνικά και με διάλογο, στη βάση του Συντάγματος και στο πλαίσιο της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της να καταστεί ισότιμο μέλος της κοινότητας των ευρωπαϊκών εθνών, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Βρετανο-σερβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Πολ Τζατζ.
   
Η ελβετική και η ιταλική αστυνομία έχουν κινητοποιήσει τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν στις έρευνες για τη σύλληψη του ή των δραστών του φονικού στη Σεβαλίν στις γαλλικές Άλπεις, ανακοίνωσε το Σάββατο ο εισαγγελέας του Ανεσί. Βρετανοί και Γάλλοι αστυνομικοί θα ερευνήσουν το σπίτι της οικογένειας των Βρετανών τουριστών στο Σάρεϊ. Μέλη της οικογένειας έφτασαν στη Γαλλία, προκειμένου να δουν τα δύο κορίτσια -το ένα εκ των οποίων βρίσκεται σε τεχνητό κώμα. Από δύο φορές στο κεφάλι πυροβολήθηκαν και τα τέσσερα θύματα, σύμφωνα με τη νεκροψία.
   
Διαδικασίες για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ με το καθεστώς του κράτους μη μέλους ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει στις 27 Σεπτεμβρίου ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος. Για να εγκριθεί το ψήφισμα που αναβαθμίζει την εκπροσώπηση της Παλαιστίνης από τη θέση του κράτους σε εκείνη του κράτους μη μέλους, όπως το Βατικανό, θα πρέπει να ψηφιστεί από περισσότερα από τα μισά από τα 194 κράτη-μέλη.

Οικονομία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει να εμποδίσει με κάθε τρόπο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όπως γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Η καγκελάριος και οι σύμβουλοί της φέρονται να φοβούνται ότι τυχόν έξοδος θα προκαλούσε ένα ντόμινο-αποχωρήσεων στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Η κρίση στην Ευρωζώνη θα επιδεινωθεί προτού υποχωρήσει και η Ελλάδα μπορεί να βγει από τη νομισματική ένωση σε διάστημα ενός έτους, εκτιμά ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ. «Οι τράπεζες στην Ευρώπη είναι προετοιμασμένες για προβλήματα με την Ελλάδα», είπε και προέβλεψε ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν «πολύ πιο πολύπλοκα».
   
Στην τελική ευθεία είναι οι ανακοινώσεις του πακέτου των επώδυνων μέτρων, ύψους 11,9 δισ. ευρώ περίπου, καθώς νωρίς το απόγευμα της Κυριακής θα συναντηθεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ αργότερα θα γίνει και η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηχών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Αθλητισμός

Κακό παιχνίδι έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης, όπου η Σκωτία και η Σερβία αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς γκολ (0-0) στο πλαίσιο του Α' ομίλου των προκρικατικών του Μουντιάλ 2014. Ισόπαλο χωρίς τέρματα έληξε και το δεύτερο ματς της ημέρας ανάμεσα στη Δανία και στην Τσεχία για τον Β' όμιλο.
   
Ο Κώστας Μανωλάς τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΑΕΚ Ανδρέα Δημητρέλο και του ζήτησε τα 38.000 ευρώ που οφείλει η Ένωση στον παίκτη. Ο παράγοντας της ΑΕΚ του ζήτησε να κάνει υπομονή ως το τέλος του μήνα αφού δεν υπάρχουν χρήματα αυτή τη στιγμή, με την ελπίδα ότι ως τότε θα έχει βρεθεί τρόπος είτε να έχει εξοφληθεί ο πρώην αμυντικός της Ένωσης και νυν των Ερυθρολεύκων, είτε να λάβει ένα σημαντικό μέρος από το ποσό.
   
Ισόπαλοι 2-2 αναδείχθηκαν ο ΟΦΗ και ο Εργοτέλης σε φιλική αναμέτρηση που έγινε στο «Γεντί Κουλέ». Σε άλλη φιλική αναμέτρηση, η Δόξα Δράμας συνέτριψε με 5-2 τον Πανθρακικό. Ανώμαλη προσγείωση για τον ΠΑΣ Γιάννινα που μετά την ισοπαλία στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, ηττήθηκε στο φιλικό από την Λουφτετάρι στο Αργυρόκαστρο.

Για την Αντιγραφή
Voiotosp.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: