24 Σεπτεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Επεισόδια σημειώθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου μουσουλμάνοι ξεσηκώθηκαν για την επίμαχη ταινία για τον Μωάμεθ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επεισόδια άρχισαν το απόγευμα από την πρώτη και την τρίτη πτέρυγα, όπου κρατούνται μουσουλμάνοι και επεκτάθηκαν και σε άλλες πτέρυγες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ζητήθηκε η συνδρομή των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών στον προαύλιο χώρο των φυλακών. Έως αργά το βράδυ της Κυριακής, οι κρατούμενοι της 5ης πτέρυγας αρνούνταν να μπουν στα κελιά τους.
   
Τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής και την οργανωτική ανασυγκρότηση του, αποφάσισε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού μετά από διήμερη συζήτηση η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής. Όπως αποφασίστηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί εντός κι εκτός Βουλής κατά των μέτρων, έχοντας ως εναρκτήριο λάκτισμα την απεργία της Τετάρτης.
  
 Παραλύει από τις κινητοποιήσεις η χώρα την Τετάρτη λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά του νέου πακέτου οδυνηρών μέτρων. Τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους σε συλλαλητήριο στις 11:00 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως, ενώ το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια. Ποιοι απεργούν και πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς. Τη Δευτέρα απεργούν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
   
Σύσκεψη πραγματοποιείται τη Δευτέρα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη λίστα με τα ονόματα των 33 νυν και πρώην βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εμφανίζουν «περίεργο πλουτισμό». Η λίστα διαβιβάστηκε από το ΣΔΟΕ στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ.Πεπόνη και Σπ.Μουζακίτη, οι οποίοι ενημέρωσαν τον αρμόδιο για το οικονομικό έγκλημα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικ.Παντελή.
   
Σε 24ωρη απεργία, από τις 6 το πρωί της Δευτέρας έως τις 6 το πρωί της Τρίτης, κατεβαίνουν οι Ενώσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κατά του μνημονίου την Τετάρτη.

Κόσμος

Ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του ιρανικού καθεστώτος, δηλώνει πως μια επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν θα προκαλέσει «τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», προειδοποιώντας ταυτόχρονα για μια πιθανό προληπτικό χτύπημα της Τεχεράνης εάν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι γίνονται προετοιμασίες για ισραηλινή επίθεση.
   
Τα αλλεπάλληλα στραβοπατήματα του Μιτ Ρόμνεϊ με αποκορύφωμα τις τελευταίες απαξιωτικές αναφορές στους ψηφοφόρους του Μπαράκ Ομπάμα που «δεν πληρώνουν φόρους και ζουν από τα επιδόματα», φαίνεται ότι δίνουν στον πρόεδρο ένα μικρό δημοσκοπικό και πολιτικό πλεονέκτημα, χρήσιμο σε κάθε περίπτωση στις έξι εβδομάδες εκστρατείας που απομένουν στις ΗΠΑ. Φυσικά ως τις 6 Νοεμβρίου απομένει πολύς πολιτικός χρόνος για να επαναπαυτεί ή να απογοητευτεί ένας διεκδικητής της προεδρίας. Κατά μία έννοια τώρα αρχίζει πραγματικά η προεκλογική εκστρατεία και οι ψηφοφόροι αρχίζουν να μπαίνουν στο κλίμα...
        
Δύτες στην Τουρκία ανέσυραν μία φουσκωτή κούκλα του σεξ από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας αφότου η αστυνομία έλαβε κλήση από πανικόβλητους κατοίκους που νόμιζαν ότι επέπλεε στα ανοιχτά το σώμα μιας γυναίκας. Η αστυνομία απέκλεισε μεγάλο κομμάτι της παραλίας στη βόρεια επαρχία Σαμσούντα και έστειλε ομάδα δυτών για τη διάσωση της γυναίκας που... πνιγόταν. Τελικά, οι δύτες βρέθηκαν μπροστά σε μία φουσκωτή κούκλα του σεξ, την οποία ξεφούσκωσαν πριν ρίξουν στον κάδο απορριμμάτων, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Milliyet και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
   
Με συνθήματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας διαδήλωσαν την Κυριακή στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης περίπου 500 άτομα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμερικανικής παραγωγής ταινία «Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων» και για τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ από το γαλλικό εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Οικονομία

 Σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Ελβετία, οι πολίτες στο καντόνι της Βασιλείας ψήφισαν να καταργηθεί το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα για τους πλούσιους αλλοδαπούς, ωστόσο οι ψηφοφόροι στο καντόνι της Βέρνης είχαν διαφορετική γνώμη.
   
Το έλλειμμα στον ελληνικό προϋπολογισμό είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι αναμενόταν μέχρι τώρα, επισημαίνει σε δημοσίευμα του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και σημειώνει ότι σύμφωνα με προσωρινές διαπιστώσεις της τρόικας λείπουν περί τα 20 δισ. ευρώ, «σχεδόν τα διπλά απ’ ό,τι έγινε πρόσφατα παραδεκτό». Παράλληλα, κόντρα φαίνεται πως έχει ξεσπάσει μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για το πότε θα αποφασισθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς το Βερολίνο λέει ότι «αξιόπιστα στοιχεία» θα υπάρχουν το Νοέμβριο.
   
Η Κύπρος βρίσκεται προ του κινδύνου να χάσει μέχρι και 470 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) 2014-2020 και ο Δ. Χριστόφιας έστειλε επιστολές προς τον πρόεδρο της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας να αναγνωριστούν οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως νησιωτικής χώρας, απομακρυσμένης από το κέντρο της Ευρώπης, επικαλούμενος μάλιστα το άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Αθλητισμός

 Το «έξι στα έξι» πέτυχε η Μαρσέιγ στο γαλλικό πρωτάθλημα, καθώς με γκολ του Μόργκαν Αμαλφιτανό στο 33' επικράτησε 1-0 της Εβιάν στο προτελευταίο χρονικά ματς της 6ης αγωνιστικής του Championnat. Οι φιλοξενούμενοι παρέμειναν στις τελευταίες θέσεις έχοντας μόλις 4 βαθμούς στο ξεκίνημα της περιόδου. Με τον Λισάντρο Λόπες να σκοράρει στο 80ο λεπτό, η Λιόν ήρθε ισόπαλη 1-1 με τη Λιλ στο «Γκραντ Σταντ», στην αναμέτρηση που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα. Το μόνο… θετικό για τους «λιονέ» είναι η διατήρηση του αήττητου στο φετινό πρωτάθλημα, καθώς με την απώλεια αυτή έμειναν στο -4 από την κορυφή και τη Μαρσέιγ.
  
 Για τον εαυτό της, αλλά και για τη... Γιουβέντους έπαιξε η Τζένοα στην αναμέτρηση που έριξε την αυλαία της 4ης αγωνιστικής του Campionato, αφού το μεγάλο «διπλό» που πέτυχε με 1-0 επί της Λάτσιο στο «Ολίμπικο», ήταν ένα πραγματικό δώρο και για την «Κυρία» που έμεινε μόνη πρώτη στην κορυφή. «Μαύρα» τα έχουν βάψει όλοι στο Μιλάνο καθώς και οι δύο ομάδες, η Ίντερ και η Μίλαν, ηττήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής. Η Ίντερ έχασε από τη Σιένα, η οποία ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -6 βαθμούς, με 2-0 στο «Σαν Σίρο» και η Μίλαν ηττήθηκε 2-1 από την Ουντινέζε στο «Φρίουλι».
   
Η αναμέτρηση της Ράγιο Βαγεκάνο με τη Ρεάλ Μαδρίτης που ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Κυριακής στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Primera Division, αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων με τους προβολείς του γηπέδου αν και ο πρόεδρος του σταδίου «Vallecas», τόνισε στο «Canal+», ότι έχει γίνει σαμποτάζ, καθώς τα καλώδια ήταν για ένα περίεργο λόγο… κομμένα. Μετά την απόφαση της αναβολής ο Μουρίνιο έβγαλε τους παίκτες τους στον αγωνιστικό χώρο για προπόνηση, ενώ το ματς θα διεξαχθεί την Δευτέρα στις 21:00.

           
           
           

Δεν υπάρχουν σχόλια: