06 Σεπτεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που βιώνουν, δηλαδή τις επικείμενες περικοπές στις ήδη πενιχρές συντάξεις τους, που δεν φθάνουν να καλύψουν βασικές ανάγκες, τις ελλείψεις στα φάρμακα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την κινητοποίηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, συνταξιούχοι στη Θεσσαλονίκη κατασκήνωσαν έξω από το υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ και έστησαν τσουκάλι για να μαγειρέψουν σούπα.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αστυνομικών που διαμαρτύρονται για τις επικείμενες περικοπές στις αμοιβές τους. Από τα ξημερώματα της Πέμπτης, ομάδα αστυνομικών απέκλεισε την κεντρική πύλη στη σχολή των ΜΑΤ στου Γουδή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν οι «κλούβες» των ΜΑΤ που πρόκειται να κατευθυνθούν προς τη Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ. Οι αστυνομικοί δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί, ενώ απέναντί τους έχουν παραταχθεί δυνάμεις των ΜΑΤ. Κατά διαστήματα σημειώνονται μικροεντάσεις, καθώς γίνεται προσπάθεια να ανοίξει η πύλη.

Τέσσερις αυστηρούς όρους θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης. Τα κριτήρια θα είναι γεωγραφικά, εισοδηματικά, κοινωνικά, ενώ θα υπάρχει πλαφόν τετραγωνικών. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και πρόκειται να δοθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στις 15 Οκτωβρίου, όταν αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου θα ανέλθει στα 1,40 ευρώ το λίτρο, μετά την εξίσωσή του με το κίνησης. Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Την ευθύνη για το σχεδιασμό της δολοφονίας του παπά επιρρίπτουν ο ένας στον άλλο τώρα, παπαδιά και εραστής, όπως φάνηκε και στις απολογίες τους. Στην κατ' αντιπαράσταση εξέταση ο ένας αποκαλούσε τον άλλο ψεύτη. Σύμφωνα, δε, με τον συνήγορο του 41χρονου, η παπαδιά είχε εμμονή με τη δολοφονία του συζύγου της, καθώς είχε ζητήσει και από προηγούμενο εραστή της να σκοτώσει τον παπά.

Κόσμος

Την έντονη ανησυχία τους για τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου στο Τέξας εκφράζουν οι επιστήμονες. Φέτος έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 43 άτομα, καταγράφοντας ρεκόρ θανάτων από τον συγκεκριμένο ιό. Εκφράζονται, μάλιστα, φόβοι για αύξηση του αριθμού των θανάτων μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Συνολικά έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 510 κρούσματα.

Επιθέσεις σε πιθανές περιοχές που βρίσκονται Κούρδοι αντάρτες κοντά στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ πραγματοποιήσαν την Τετάρτη τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας, σε μία μεγάλη επιχείρηση από αέρος και εδάφους.

Την απόλυτη στήριξή του στον Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στρέφοντας συγχρόνως τα πυρά του κατά των Ρεπουμπλικάνων, κατηγορώντας τους ότι εμποδίζουν την ανάκαμψη της χώρας. Η ομιλία Κλίντον, που φαίνεται ότι εξομάλυνε τις σχέσεις των δύο ανδρών, επικεντρώθηκε στις πολιτικές του Ομπάμα και στα θετικά τους αποτελέσματα. Ο Μπαράκ Ομπάμα έλαβε και επίσημα το χρίσμα του κόμματος, επευφημούμενος από χιλιάδες συνέδρους, στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου των Δημοκρατικών.

Το ιπτάμενο προσωπικό της Lufthansa κήρυξε 24ωρη απεργία για την Παρασκευή, ανακοίνωσε το συνδικάτο UFO. Η απεργία αυτή αφορά τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Βερολίνου, του Μονάχου, του Ντίσελντορφ, της Στουτγάρδης και του Αμβούργου, διευκρινίζει το συνδικάτο σε ανακοίνωσή του.

Οικονομία

Ρύθμιση που θα επιτρέψει τη μείωση του ποσού της δόσης, μέσω της επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων, προωθούν από κοινού το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Στόχος είναι η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη, κάτι που θα γίνει μέσω της αύξησης του ανώτατου ορίου της περιόδου αποπληρωμής των δανείων. Στη ρύθμιση θα ενταχθούν όλα τα δάνεια.

Ο νέος γύρος παρέμβασης της ΕΚΤ στις αγορές εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία και θα αμβλύνει τις συνέπειες της κρίσης χρέους που δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρωζώνης. Στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ της ευρωτράπεζας την Πέμπτη, θα ληφθούν αποφάσεις για το πρόγραμμα αγορά ομολόγων, ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Αθλητισμός

Υπό την παρουσία του μεγαλομετόχου Ιβάν Σαββίδη - για πρώτη φορά από την ημέρα που αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών - ολοκληρώθηκε το διοικητικό συμβούλιο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ο νέος ιδιοκτήτης ενημερώθηκε για όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τον σύλλογο, ξεναγήθηκε στην Τούμπα και στη συνέχεια επισκέφτηκε αθλητές και προπονητές στις εγκαταστάσεις της Νέα Μεσήμβριας.

Ο αμφίβολος ήταν ο Γιώργος Σαμαράς, αλλά μετά την προπόνηση της Τετάρτης, το πρόβλημα για την Εθνική ομάδα εν όψει του αγώνα της Παρασκευής με τη Λετονία προέκυψε με τον Χοσέ Χολέμπας! Στην τελευταία προπόνηση επί ελληνικού εδάφους και λίγα 24ωρα πριν από το εναρκτήριο ματς για τα προκριματικά Μουντιάλ, ο διεθνής αριστερός μπακ χτύπησε σε μια διεκδίκηση της μπάλας (στο δεξί πόδι) με τον Μανιάτη στο «οικογενειακό» διπλό, αλλά ευτυχώς υπέστη ένα ελαφρύ διάστρεμμα που δεν τον θέτει εκτός αποστολής.

Για την Αντιγραφή
Voiotosp.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: