16 Σεπτεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 «Με το χθεσινό του σόου, ο κ. Τσίπρας, απέδειξε και στους πλέον δύσπιστους ότι πολιτεύεται ως Μαυρογιαλούρος παλαιάς κοπής που τάζει στους πάντες τα πάντα» δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, απαντώντας σε όσα ανέφερε στην ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
   
Σε εικοσαήμερη αποχή από τη Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου, λόγω των σχεδιαζόμενων περικοπών των αποδοχών τους, προχωρούν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώνοντας τη φωνή τους με εκείνη των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που έχουν ήδη κηρύξει εξαήμερη αποχή.
   
Σε συνέχεια των ευρωπαϊκών επαφών του με φόντο την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, και έχοντας πλέον διατυπώσει ευθέως το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να επισκεφθεί την προσεχή Παρασκευή στη Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι.
   
Νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη με αντικείμενο το πακέτο μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ. Πληροφορίες θέλουν τους πολιτικούς αρχηγούς να συγκλίνουν σε κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις από το ποσό των 650 ευρώ, κλιμακωτές περικοπές στα δώρα -που δεν θα αγγίζουν τους χαμηλοσυνταξιούχους-, ενώ καμία περικοπή δεν συζητείται στις συντάξεις του ΟΓΑ. Στο τραπέζι φέρεται να παραμένει η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενδεχομένως έως και το 67ο έτος.
   
Πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο για συμπαράταξη σε ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ για την απαλλαγή από το Μνημόνιο απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της συγκυβέρνησης, μιλώντας για «τριανδρία της χρεοκοπίας του λαού και του τόπου», και παρουσίασε τους άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Χαρακτήρισε επικίνδυνη αυταπάτη την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος, τονίζοντας ότι παρατείνει το μαρτύριο του Μνημονίου και επιβαρύνει τη χώρα με νέα δάνεια.

Κόσμος

 Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί κατέκλυσαν το Σάββατο τους δρόμους της Μαδρίτης, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές και την αύξηση της φορολογίας εν μέσω της βαθιάς ύφεσης που πλήττει τη χώρα, ενώ ανάλογη διαδήλωση στη Λισαβώνα εκτιμάται ότι συγκέντρωσε 100.00 άτομα.
   
Γερμανική ακροδεξιά οργάνωση θέλει να προβάλει στο Βερολίνο ολόκληρη την ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» που προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ και έχει προκαλέσει βίαιες διαδηλώσεις σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, γράφει το περιοδικό Der Spiegel στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή. Τα σχέδια της οργάνωσης Pro Deutschland επέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών.
  
 Για έκτη φορά σε διάστημα λιγότερο από έναν χρόνο, δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν την Κυριακή στη Μόσχα κατά του προέδρου Πούτιν, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ο Πούτιν είναι παράσιτο» και ζητώντας την αποφυλάκιση των μελών του συγκροτημάτων Pussy Riot.
   
Με επίθεση στην αυστηρά φρουρούμενη ΝΑΤΟϊκή βάση Καμπ Μπάστιον του νότιου Αφγανιστάν πήραν «εκδίκηση» οι Ταλιμπάν για την επίμαχη ταινία με τον προφήτη Μωάμεθ που έχει πυροδοτήσει αντι-αμερικανική οργή και κύμα διαδηλώσεων σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο. Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη βάση της επαρχίας Χελμάντ -όπου υπηρετεί και ο πρίγκιπας της Βρετανίας Χάρι. Λίγο αργότερα ένας Αφγανός αστυνομικός στα νότια της χώρας έστρεψε το όπλο προς άνδρες της ΝΑΤΟϊκής δύναμης σκοτώνοντας δύο στρατιώτες, οι εθνικότητες των οποίων δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Οικονομία

 Εφόσον ο σχεδιασμός της κυβέρνησης λάβει το πράσινο φως της τρόικας, οι ιδιοκτήτες κάθε είδους ακινήτων θα πληρώνουν από το 2013 έναν ενιαίο φόρο που θα ενσωματώσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ποια είναι η κλίμακα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.
   
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησε σαφές κατόπιν της άτυπης συνεδρίασης του Ecofin στη Λευκωσία ότι δεν αναμένει συμφωνία για το μηχανισμό κοινής τραπεζικής εποπτείας στην Ευρωζώνη εντός του 2012, βάζοντας «πάγο» στη σχετική πρόταση των Βρυξελλών και του αρμόδιου για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ. Πιο διαλλακτικός, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι δεν είναι ανυπέρβλητες οι διαφορές των θέσεων που υπάρχουν ως προς την πρόταση της Κομισιόν για την τραπεζική ένωση.
   
«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά για πρώτη φορά βλέπω μια αχτίδα φωτός» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα ακούσουμε καλά νέα και από την Πορτογαλία και από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά και από την Ελλάδα».

Αθλητισμός

 Παλέρμο και Κάλιαρι έμειναν στο 1-1 το εναρκτήριο ματς της 3ης αγωνιστικής στο καμπιονάτο, με τους φιλοξενούμενους να «κλέβουν» το βαθμό δύο λεπτά πριν τη λήξη με το γκολ του Σάου (88'). Οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί στο 41' με τον Αρεβάλο. Η Αταλάντα επικράτησε με 1-0 της Μίλαν και την υποχρέωσε στην 2η ήττα της σε ισάριθμα ματς φέτος στο «Σαν Σίρο».
   
Δύο βαθμοί απόσταση χωρίζουν την πρωτοπόρο της πριμέρα ντιβιζιόν, Μπαρτσελόνα, από τη δεύτερη Μάλαγα, μετά την επιβλητική εκτός έδρας νίκη των «μπλαουγκράνα» με 4-1 επί της Χετάφε, για την 4η αγωνιστική. Με... γαλλική υπογραφή επικράτησε η Βαλένθια της Θέλτα με 2-1 στο Μεστάγια. Σοβαρός τραυματισμός του Πουγιόλ.

Ισόπαλες αναδείχτηκαν Τρουά και Λιλ, 1-1, στο γήπεδο της πρώτης, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του «σαμπιονά». Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με γκολ του Γκρεγκορί Παγέτ στο 38', αλλά ο Σεμπαστιάν Γκρα στο 88' απέτρεψε τα χειρότερα για την Τρουά που βρίσκεται στη 18η θέση. Αυτός ήταν ο τέταρτος διαδοχικός αγώνας χωρίς νίκη για τη 10η στη βαθμολογία Λιλ. Οι «λιλουά» είχαν μπει με το δεξί στην πρεμιέρα του γαλλικού πρωταθλήματος, στην έδρα της Σεντ Ετιέν, αλλά έκτοτε δεν πανηγύρισαν άλλη νίκη.

Για την Αντιγραφή
Voiotosp.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: