23 Σεπτεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το υπό κατάρτιση πακέτο μέτρων θεωρείται άδικο και επιβαρυντικό κυρίως για τα χαμηλότερα στρώματα από πλέον του 90% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της ΜPB για την Real News. Ανάλογο ποσοστό δεν πιστεύει επίσης ότι πρόκειται για το τελευταίο πακέτο λιτότητας. Παράλληλα, το 67% θέλει τη χώρα να παραμείνει στο ευρώ.
  
Μέσα από το βιβλίο του «Κατά Κηνσόρων», το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα και που σίγουρα θα συζητηθεί, επέλεξε να απαντήσει ο Βύρων Πολύδωρας σε όσους του επιτέθηκαν με αφορμή τον διορισμό της κόρης του στη Βουλή στο διάστημα της μιας ημέρας που διήρκεσε η θητεία του ως προέδρου. Τα βέλη του κ. Πολύδωρα στρέφονται κυρίως κατά πρώην υπουργών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
   
Επίθεση στα κόμματα της συγκυβέρνησης, ζητώντας ακύρωση του Μνημονίου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Aλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να φοβηθεί την επίθεση λάσπης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν θα επιτρέψουμε η πολιτική ζωή να λειτουργήσει με τους δικούς τους όρους, δηλαδή με όρους υποκόσμου». Παράλληλα, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, κάνοντας λόγο για τους «δύο Σάντσο Πάντσα του κ. Σαμαρά».
   
Τη βαθιά του ανησυχία για τις διαστάσεις που λαμβάνει η κρίση στην Ευρώπη εξέφρασε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ', ο οποίος συνάντησε στη θερινή του κατοικία τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως και τους πρωθυπουργούς Ιρλανδίας και Ισπανίας. Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισήμανε την ανάγκη επίλυσης της κρίσης με «ανθρωποκεντρικά κριτήρια». Ο Αντ.Σαμαράς εμφανίζεται ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του και από τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, καθώς κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξή του για την ακολουθούμενη πολιτική στην Ελλάδα.
   
Εντολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα ο φάκελος του ΣΔΟΕ με τα στοιχεία των πολιτικών προσώπων που ελέγχονται, μαζί με πλήρη περιγραφή της κατάστασης, έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο πρωθυπουργός ζήτησε, επίσης, να παράσχει το ΣΔΟΕ στον εισαγγελέα κάθε δυνατή βοήθεια που θα ζητηθεί για το θέμα αυτό.

Κόσμος

 Από την τσέπη του είναι διατεθειμένος να δώσει 100.000 δολάρια σε όποιον σκοτώσει τον σκηνοθέτη της ταινίας για τον Μωάμεθ, που έχει προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις στο μουσουλμανικό κόσμο, ο Πακιστανός υπουργός Σιδηροδρόμων Γκουλάμ Αχμέντ Μπιλούρ, επικηρύσσοντας από την Πεσαβάρ τον -άφαντο- Μπασελέι Νάκουλα. Ο Πακιστανός υπουργός, που φρόντισε να επισημάνει ότι η αμοιβή θα δοθεί ακόμη και σε Ταλιμπάν ή μέλη της Αλ Κάιντα, υποστήριξε μάλιστα ότι αν είχε την ευκαιρία «θα το έκανε ο ίδιος, και μετά ας με εκτελούσαν».
   
Την έναρξη του 179ου Oktoberfest κήρυξε ο δήμαρχος του Μονάχου, ανοίγοντας με σχετική ευκολία -δύο χτυπημάτων- φέτος το πρώτο από τα άπειρα βαρέλια μπύρας του δεκαεξαήμερου φεστιβάλ. Στη βαυαρική πρωτεύουσα αναμένονται περίπου έξι εκατομμύρια επισκέπτες από τη Γερμανία και το εξωτερικό.
  
 Σε στρατιωτικό χτύπημα εκτιμά ο επικεφαλής των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» ότι θα εξελιχθούν οι απειλές του Ισραήλ, δηλώνοντας ανοικτά ότι «θα γίνει πόλεμος, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πότε και πού». «Εάν το Ισραήλ ξεκινήσει κάτι, θα καταστραφεί» τόνισε ο αξιωματούχος.
   
Σε μέρη μέσα στην συριακή επικράτεια που δεν ελέγχονται από τον συριακό στρατό μεταφέρθηκε από την Τουρκία, όπου βρισκόταν τον τελευταίο χρόνο, η διοίκηση του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (FSA). Χωρίς να γίνεται σαφές πού θα βρίσκεται η διοίκηση των αντικαθεστωτικών, ο επικεφαλής του FSA ανέφερε, ανακοινώνοντας την εξέλιξη, πως θα παλέψει «μαζί με όλες τις ομάδες» που έχουν πάρει τα όπλα εναντίον του Άσαντ. Παράλληλα, μετά τις συγκρούσεις σε συνοριακό φυλάκιο, η Τουρκία ενίσχυσε την στρατιωτική της άμυνα σε σημεία της συροτουρκικής μεθορίου.

Οικονομία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τη Δευτέρα τον Γιώργο Ζανιά, πρόεδρο του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία. Η συνάντηση θα γίνει στις 13:00 το μεσημέρι.
   
Την καθιέρωση ενιαίου φόρου (25%-30%) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις, τις ομμόρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, τις ΕΠΕ και τις ανώνυμες εταιρείες σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής. Δεδομένη θεωρείται και η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό του φόρου σε 552.854 ατομικές επιχειρήσεις και 203.230 ελεύθερους επαγγελματίες.
   
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση, αφού τα νέα μέτρα ύψους 11,9 δισ. ευρώ θα πρέπει να συμφωνηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες και να παρουσιαστούν στις 28 Σεπτεμβρίου, στο Euroworking Group από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνο Τσακλόγλου και εκπροσώπους της τρόικας. Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα πιθανότατα την 1η Οκτωβρίου προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία και την έκθεση για τη χώρα μας, που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου.

Αθλητισμός

 Η Σαραγόσα επικράτησε 3-1 της Οσασούνα στο «Ρομαρέδα», στο παιχνίδι με το οποίο άνοιξε η αυλαία της 5ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος. Χάρη σε γκολ του Παουλάο στο 18', η Μπέτις επικράτησε στη Σεβίλη 1-0 της Εσπανιόλ. Δυσκολεύτηκε η Μπαρτσελόνα να λύσει το γόρδιο δεσμό της Γρανάδα με 2-0 και να μείνει στην κορυφή της βαθμολογίας της primera division.
   
Το τέσσερα στα τέσσερα στο Καμπιονάτο έκανε η Γιουβέντους. Η «γηραιά κυρία» με δύο τέρματα του Κουαλιαρέλα στο 63ο και 68ο λεπτό, επικράτησε 2-0 της Κιέβο στο Τορίνο και απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής με 12 βαθμούς. Πάρμα και Φιορεντίνα αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στο «Ενιο Ταρντίνι». Ο Σωτήρης Νίνης αντικατέστησε στο 70' τον Παλαντίνο.
   
Την τελευταία στιγμή επιστρατεύθηκε ο Λεάντρο Γκρέκο στην αποστολή του Ολυμπιακού για το ματς της 4ης αγωνιστικής ενάντια στον Πανθρακικό. Ο Iταλός μέσος είχε αποκλειστεί, όμως κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Λιούμπομιρ Φέισα που αισθάνθηκε ενοχλήσεις στην προπόνηση του Σαββάτου και κρίθηκε προτιμότερο να προφυλαχθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια: