18 Σεπτεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 Ένταση επικράτησε το πρωί της Τρίτης μεταξύ εφοριακών και αστυνομικών έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν να άρουν τον αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου Οικονομικών στον οποίο έχουν προχωρήσει από τις 7:00 τα ξημερώματα εφοριακοί, τελωνειακοί και υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών διαμαρτύρονται για τις μισθολογικές περικοπές που επίκεινται με το πακέτο μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ.
   
Δυσαρεστημένοι και από την κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση δηλώνουν οι πολίτες στην πλειονότητά τους (54%), σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulic Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ κερδίζει με 43% έναντι 41% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο... κανένας με 30% και ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 22% και ο Αλέξης Τσίπρας με 17%.
   
Κινητοποιήσεις κατά των μέτρων του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη θεσμική εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, κατά την οποία ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, τώρα προετοιμάζεται αγωνιστική απάντηση στα προωθούμενα μέτρα. Η αρχή γίνεται σήμερα, Τρίτη, στα Προπύλαια, όπου θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
   
Τουλάχιστον 30 με 40 άτομα που επανεξετάστηκαν για επίδομα τυφλότητας και κρίθηκαν τυφλοί θα έπρεπε να κοπούν, δήλωσε ο δήμαρχος Ζακύνθου, Στ. Μποζίκης, καταγγέλλοντας στον Βήμα 99,5 ότι ακόμα και στους επανελέγχους που έγιναν κάποιοι έκαναν και πάλι τα... στραβά μάτια. Ξέρω ότι τουλάχιστον 30 με 40 άτομα δεν δικαιούνται επίδομα, δήλωσε ο κ. Μποζίκης, τονίζοντας ότι το σύστημα είναι σάπιο μέχρι τον πάτο του. «Πρόκειται για δεύτερο σκάνδαλο και θεωρώ ότι είναι μεγαλύτερο από το πρώτο» είπε.
   
Διασταυρώσεις με κάθε δυνατό μέσο και σε ταχύτατους ρυθμούς πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ για τα εμβάσματα 54.000 Ελλήνων που έβγαλαν από τη χώρα συνολικά 22 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία (2009 - 2011). Όπως προκύπτει από τον πρώτο έλεγχο στο CD με τα 54.000 ονόματα, περίπου 3.000 Έλληνες έστειλαν στο εξωτερικό τα υψηλότερα εμβάσματα, κατά μέσο όρο 2,5 εκατ. ευρώ έκαστος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσά ξεπερνούν τα 6 - 7 εκατ. ευρώ. Στόχος του ΣΔΟΕ είναι να έχει άμεσα αποτελέσματα, ώστε να συγκεντρωθούν έσοδα.

Κόσμος

Ο διευθυντής της ιρλανδικής Daily Star απολύθηκε τη Δευτέρα μετά τη δημοσίευση των επίμαχων προσωπικών φωτογραφιών της Κέιτ Μίντλετον, συζύγου του πρίγκιπα Ουίλιαμ, και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη από την πλευρά της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ο εκδότης της εφημερίδας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να απολύσει τον διευθυντή, «μια απόφαση με άμεση ισχύ», και να πραγματοποιηθεί εσωτερική έρευνα σχετικά με το πώς αποκτήθηκαν από την εφημερίδα οι φωτογραφίες, που για πρώτη φορά δημοσιεύτηκαν από το γαλλικό περιοδικό Closer.

Σειρά διμερών συναντήσεων με τους αρχηγούς ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους θα έχει στη Ρώμη ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι -μεταξύ των οποίων και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στις συναντήσεις, στις οποίες προφανώς θα συζητηθούν τα θέματα που θα απασχολήσουν την επικείμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, θα πάρουν μέρος επίσης ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι.
  
 Κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα η διαμάχη Κίνας και Ιαπωνίας με φόντο τα νησιά Σενκάκου/Ντιαογού: Στα ίδια τα διαφιλονικούμενα νησία, η «απόβαση» δύο Ιαπώνων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου την στιγμή που στην περιοχή φέρονται να κατευθύνονται κινεζικά αλιευτικά -και ενώ αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις καταγράφονται σε δεκάδες πόλεις της Κίνας. Πέτρες και τούβλα πέταξαν συγκεντρωμένοι στο ιαπωνικό προξενείο στην Σενγιάνγκ, αναστέλλουν τις εργασίες του ιαπωνικές εταιρείες στην Κίνα. Σε αυτοσυγκράτηση καλεί το αμερικανικό Πεντάγωνο.
   
Τουλάχιστον δώδεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά από επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ισλαμιστική οργάνωση λέγοντας πως ήταν εκδίκηση για την περιβόητη ταινία που προσβάλλει τον Μωάμεθ. Η επίθεση, που φέρεται να έγινε από νεαρή καμικάζι, είχε στόχο φορτηγάκι που μετέφερε υπαλλήλους του αεροδρομίου στη δουλειά τους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ξένοι.
   
«Ανεύθυνους και εξαρτημένους από επιδόματα» χαρακτήρισε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το Λευκό Οίκο Μιτ Ρόμνεϊ όσους σκέφονται να ψηφίσουν τον Μπαράκ Ομπάμα -το μισό δηλαδή εκλογικό σώμα- σε ομιλία του σε συγκέντρωση δωρητών της εκστρατείας του ενώ, χωρίς να το ξέρει, καταγραφόταν από κάμερα. Μετά την εμφάνισή του το βίντεο διαδόθηκε φυσικά με ταχύτητα φωτός αλλά ο Ρόμνεϊ, μην μπορώντας να δώσει πειστική δικαιολογία πως επρόκειτο για «παρεξήγηση», υποστήριξε τη θέση του λέγοντας πως η τοποθέτησή του ήταν άκομψη αλλά ορθή.

Οικονομία

Την άποψη ότι πρόσθετη οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί εύκολα με μείωση των ευνοϊκών επιτοκίων δανεισμού από το ΔΝΤ και την ΕΕ εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλάρα μιλώντας σήμερα, Τρίτη, σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο. Ο επικεφαλής του IIF σημείωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να επιμηκυνθεί κατά δύο χρόνια τουλάχιστον, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα στήριξη προς την Ελλάδα για να επιστρέψει η οικονομία σε ανάπτυξη.

Περιορισμούς στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης που σχετίζονται με τη δομή της Ευρωζώνης παραδέχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα. Το Ταμείο στην έκθεση υπογραμμίζει πως ο συντονισμός του με τις υπηρεσίες της Ευρωζώνης λειτούργησε καλά και βελτιώθηκε με την πάροδο του χρόνου, αλλά παρ' όλα αυτά υφίσταται ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας στο σχεδιασμό του Ταμείου και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χόρστ Ράιχενμπαχ στο κτίριο του πρώην υπουργείου Μεταφορών στου Παπάγου. Η συνάντηση δεν γίνεται στο υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα καθώς αυτό έχει αποκλεισθεί νωρίτερα από εφοριακούς, τελωνειακούς και υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι αντιδρούν στις σχεδιαζόμενες μισθολογικές περικοπές.

Αθλητισμός

 Με τις αναμετρήσεις της πρεμιέρας, στους ομίλους 1-4, αρχίζει σήμερα, Τρίτη, το Champions League, όπου 32 ομάδες θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του πλανήτη.
   
Στη «μάχη» των ομίλων του Champions League ρίχνεται την Τρίτη (21:45, Novasports1) ο Ολυμπιακός, ο οποίος υποδέχεται τη Σάλκε του Κυριάκου Παπαδόπουλου. Στο κατάμεστο όπως αναμένεται Καραϊσκάκη οι «ερυθρόλευκοι» επιθυμούν να κάνουν ένα δυνατό ξεκίνημα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση που θα τους δώσει τους απαραίτητους βαθμούς για τηυ συνέχεια. Χωρίς αγωνιστικά προβλήματα ο Ζαρντίμ, Θα παρατάξει την καλύτερη δυνατή 11άδα.   

Με γκολ του Ρουμπέν Κάστρο στο 89' η Ρεάλ Μπέτις απέδρασε με τη νίκη 1-0 από το Βαγιαδολίδ όπου αντιμετώπισε την ομώνυμη ομάδα στο ματς που έκλεισε την 4η αγωνιστική στην Primera Division.



Δεν υπάρχουν σχόλια: