20 Σεπτεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Μετ' εμποδίων από το πρωί της Πέμπτης οι μετακινήσεις στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ, διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες μισθολογικές περικοπές και την αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων. «Εάν αυτή τη στιγμή ο κ.Χατζηδάκης βγει και πει ότι το εισιτήριο πάει στο 1 ευρώ εμείς σταματάμε την απεργία» είπε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Μετρό, Αντ.Σταματόπουλος. Απροσπέλαστο θα είναι το Κέντρο από τις 11 το πρωί και μετά λόγω συγκεντρώσεων.
   
Νευρικότητα επικρατεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, όσο πλησιάζει η ώρα των τελικών αποφάσεων για το σκληρό πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ. Ενδεικτική του κλίματος η ανταλλαγή βολών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μετά τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν για αναζήτηση επιπλέον περικοπών από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, ύψους 2 δισ. ευρώ, καθώς διαφορετικά δεν θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα. Κατόπιν αυτών, σε βαρύ κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι (13:00) της Πέμπτης.
   
Μέχρι το τέλος του μήνα θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί της Αττικής, μη χορηγώντας φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ. Η απόφαση ελήφθη στην έκτακτη γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη με ψήφους 872 υπέρ και 566 κατά.
   
Εικοσιτετράωρη απεργία για την Πέμπτη κήρυξαν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ και ΗΣΑΠ).Οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των εισιτηρίων, αντιπροτείνοντας το κόστος του εισιτηρίου να πέσει στο ένα ευρώ. Παράλληλα, ζητούν δωρεάν μετακίνηση για ανέργους, φοιτητές και χαμηλοσυνταξιούχους.
   
Έναν Τούρκο που εμπλέκεται στη βάρβαρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού το 1996 φέρεται να συνέλαβαν οι Αρχές στην Κιργιζία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον Ερχάν Αρικλί, ο οποίος είναι στη λίστα για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού και την οποία έχει στα χέρια της η Interpol.

Κόσμος

Σε αιφνιδιαστική στρατιωτική άσκηση, με αληθινά πυρά, στα υψώματα του Γκολάν προχώρησε ο ισραηλινός στρατός, με στόχο να δοκιμαστεί η ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Η άσκηση δεν σημαίνει ότι το επίπεδο συναγερμού έχει αυξηθεί, επισήμανε το ισραληνικό γενικό επιτελείο -αν και η διενέργειά της συμπίπτει με κλιμάκωση των ανησυχιών για την κατάσταση στην περιοχή.
   
Η ετήσια σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας ξεκινά στις Βρυξέλλες υπό τη σκιά της έντασης στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά και με την ελπίδα που τρέφει η ευρωπαϊκή πλευρά για την εξασφάλιση της υποστήριξης του Πεκίνου στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη -λίγο πριν την αλλαγή φρουράς στην κινεζική ηγεσία. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Για αποστολή στρατιωτικού προσωπικού και μεγάλης ποσότητας οπλισμού στο συριακό καθεστώς με πολιτικές πτήσεις που περνούν από το Ιράκ κατηγορεί την Τεχεράνη έγγραφο δυτικών υπηρεσιών πληροφορίων, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται τέτοιος ισχυρισμός, τον οποίο το Ιράκ αρνείται κατηγορηματικά, το έγγραφο περιγράφει αποστολές που γίνονται με συστηματικό τρόπο και σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από ό,τι μέχρι στιγμής εικαζόταν.
   
'Ένα αποκαλυπτικό βιβλίο για την ερωτική της σχέση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ετοιμάζεται να γράψει η Μόνικα Λεβίνσκι, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη τις συναντήσεις με μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Στο βιβλίο της προτίθεται να συμπεριλάβει τις ερωτικές επιστολές που είχε στείλει στον Κλίντον, ενώ θα περιγράφει και την επιθυμία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ για ομαδικό σεξ.
   
Μήνυση σε βάρος του Μπασελέι Νακούλα, παραγωγού και σκηνοθέτη της περιβόητης ταινίας για τον Μωάμεθ, υπέβαλε ηθοποιός εμφανίζεται στην ταινία, υποστηρίζοντας ότι έπεσε θύμα εξαπάτησης. Στη μήνυση, την πρώτη αγωγή στην υπόθεση της ταινίας, η ηθοποιός Σίντι Λι Γκαρσία απαιτεί επίσης από το YouTube να αποσύρει το βίντεο καθώς θέτει τη ζωή της σε κίνδυνο.

Οικονομία

 Στην πλέον κρίσιμη καμπή έχει εισέλθει η διαπραγμάτευση κυβέρνησης-τρόικας για την οριστικοποίηση των περικοπών ύψους 11,9 δισ. ευρώ. Τις δύο πλευρές χωρίζει σημαντική απόσταση, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για παρεμβάσεις ύψους 2-3 δισ. ευρώ. Η τρόικα ζητά περισσότερες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, ενώ παραμένουν στο τραπέζι οι προτάσεις για τα εργασιακά (εξαήμερο, μικρότερες αποζημιώσεις). Ο Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνει αυτή την ώρα τον πρωθυπουργό εν όψει της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών το μεσημέρι στο Μαξίμου.
   
Η πορεία της Ευρωζωνης και της ευρωπαϊκής οικονομίας θα εξετασθούν σε κοινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας στις 25 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο. Ο Γερμανός υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ και η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάϊνεν οι χώρες των οποίων συγκροτούν το σκληρό πυρήνα των υπερμάχων της δημοσιονομικής αυστηρότητας στην Ευρωζώνη αναμένεται να συζητήσουν θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου
   
Την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει για το εάν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη ή θα πρέπει να αποχωρήσει εξέφρασε χθες ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο. Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο ο Ελ-Εριάν τόνισε πως πρέπει να ληφθεί μία σημαντική απόφαση για το εάν η Ελλάδα θα μείνει ή όχι στο ευρώ. «Είναι μία ευρωπαϊκή απόφαση που πρέπει να ληφθεί στην Ευρώπη», δήλωσε.

Αθλητισμός

 Ίσως το καλύτερο παιχνίδι της βραδιάς και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα της πρεμιέρας του Champions League ήταν αυτό ανάμεσα στην Τσέλσι και τη Γιουβέντους με τους Λονδρέζους να παίρνουν προβάδισμα δύο τερμάτων και τους Τορινέζους να ισοφαρίζουν στο τελικό 2-2, ενώ λίγο έλειψε να φύγουν με το «διπλό», αλλά ο Κουαλιαρέλα, σημάδεψε το δοκάρι στο 87'. Δύσκολες νίκες, πήραν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0 επί της Γαλατάσαραϊ που... έσπασε τα δοκάρια, αλλά και η Μπαρτσελόνα με 3-2 επί της Σπαρτάκ Μόσχας. Οι Καταλανοί προηγήθηκαν 1-0, αλλά οι Μοσχοβίτες το ανέτρεψαν σε 1-2 και κάπου εκεί μίλησε ο Μέσι με δύο γκολ. Δυσκολεύτηκε και η Μπάγερν για το 2-1 επί της Βαλένθια. «Διπλά» για Κλουζ και Μπάτε Μπορίσοφ, νίκη για Σαχτάρ, «άσφαιρες» Σέλτικ - Μπενφίκα.
   
Με τις αναμετρήσεις της πρεμιέρας, αρχίζει την Πέμπτη η φάση των ομίλων του Europa League, όπου 48 ομάδες θα διεκδικήσουν το τρόπαιο στην δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Το ελληνικό ενδιαφέρον είναι έντονο, καθώς στο πλαίσιο του 10ου ομίλου, ο Παναθηναϊκός θα φιλοξενηθεί (22:05) στην Σλοβενία από την Μάριμπορ, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Τότεναμ θα υποδεχθεί την Λάτσιο, σε μία αναμέτρηση ανοιχτή σε κάθε αποτέλεσμα, ενώ από το υπόλοιπο πρόγραμμα, ξεχωρίζουν τα «ζευγάρια» Ουντινέζε-Ανζί (1ος όμιλος), Φενερμπαχτσέ-Μαρσέιγ (3ος), Ιντερ-Ρούμπιν Καζάν (8ος) και Τβέντε-Ανόβερο (12ος).
   
Έπειτα από τριήμερο έλεγχο ιατρικών εξετάσεων, η διαδικασία για τον Χουάν Πάμπλο Πίνο έλαβε τέλος και όπως ενημέρωσε το ιατρικό επιτελείο του Ολυμπιακού, δεν ανιχνεύτηκε κάτι το ανησυχητικό από τα τεστ που έκανε. Όσον αφορά στον Βασίλη Τοροσίδη, ο γιατρός των Πειραιωτών τον είδε την Τετάρτη καθώς είχε ορισμένες ενοχλήσεις. Όπως προέκυψε ο διεθνής άσος των πρωταθλητών Ελλάδας δεν έχει κάτι το ιδιαίτερα ανησυχητικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: