28 Σεπτεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στην Αθήνα βρέθηκε για μία ημέρα ο Ντομινίκ Στρος-Καν. Ο πρώην ισχυρός άνδρας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έφτασε στη χώρα μας την Τετάρτη και κατέλυσε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ διασκέδασε σε εστιατόριο της Γλυφάδας, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει στους θαμώνες ότι αγαπάει την Ελλάδα και ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, λόγω της οικονομικής κρίσης, μπορούν να ξεπεραστούν με μεγάλη προσπάθεια.
   
Αντιμέτωποι με νέα σκληρά μέτρα βρίσκονται πλέον οι πολίτες, αφού η συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 10,5 δισ. ευρώ και νέους φόρους 3 δισ. ευρώ. Έτσι, το συνολικό πακέτο μέτρων ξεπερνά κατά πολύ τα 11,9 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 13,5 δισ. ευρώ.   

Έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα σε αυτοκίνητο που βρισκόταν παρκαρισμένο σε πυλωτή πολυκατοικίας επί της οδού Αετιδέων 33 στον Χολαργό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στόχος της επίθεσης φαίνεται πως ήταν μία ανακρίτρια που διαμένει στη συγκεκριμένη πολυκατοικία.
   
Ένα κίνημα πολιτών στο Διαδίκτυο, 40 ιστορίες διαφθοράς, 24.550 ευρώ σε «φακελάκια». Με τη διαφθορά στις υπηρεσίες να κυριαρχεί, το κίνημα «Έδωσα Φακελάκι», μία μη κερδοσκοπική ψηφιακή πλατφόρμα, δημιουργήθηκε για να τιθασεύσει το φαινόμενο, φιλοξενώντας ανώνυμες καταγγελίες πολιτών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει στην ιστοσελίδα www.edosafakelaki.org νούμερο ένα στη διαφθορά υπηρεσία είναι τα νοσοκομεία σε ποσοστό 47,5% και στη δεύτερη θέση με 40% βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι στα διπλώματα οδήγησης.
  
 Από καθαρή τύχη σώθηκε ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, το οποίο ενώ βρισκόταν στο προαύλιο νηπιαγωγείου στις Αχαρνές τραυματίστηκε στο κεφάλι από αδέσποτη σφαίρα. Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων, χειρουργήθηκε και από μέρα σε μέρα αναμένεται να πάρει εξιτήριο. Όπως εκτιμάται από την Αστυνομία, η σφαίρα χτύπησε τυχαία το παιδί είτε από κάποιον άσκοπο πυροβολισμό είτε από κάποιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ ενόπλων, που ενδεχομένως είχαν χρησιμοποιήσει και σιγαστήρα, καθώς κανείς δεν άκουσε τον πυροβολισμό.

Κόσμος

 Άμεση ήταν η απάντηση του Ιράν στην «κόκκινη γραμμή» του Ισραήλ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, τονίζοντας δηλώνοντας ότι είναι αρκετά ισχυρό για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να απαντήσει με πλήρη ισχύ σε οποιαδήποτε επίθεση.
   
Η δυσφορία κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Ραχόι είχε οδηγήσει στην πιο επεισοδιακή διαδήλωση του τελευταίου χρόνου στη Μαδρίτη την Τρίτη, αλλά ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τις συγκρούσεις με την αστυνομία έχει ξεχωρίσει ιδιαίτερα μία: Πρόκειται για στιγμιότυπο στο οποίο ιδιοκτήτης μικρού εστιατορίου γεμίζει το μαγαζί του με διαδηλωτές, κυρίως νέους, απαγορεύοντας στα ΜΑΤ να μπουν. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο εστιάτορας κατέκτησε το ισπανόφωνο Διαδίκτυο.

«Λουκέτο» στις δημόσιες υπηρεσίες της Ιταλίας βάζουν σήμερα, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των δαπανών που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση. Χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να κατακλύσουν το κέντρο της Ρώμης στην πορεία που θα πραγματοποιήσουν κοντά στο Κολοσσαίο.
   
Πυρ άνοιξε ένοπλος σε εγκταστάσεις γραφιστικής εταιρείας στη Μινεάπολις σκοτώνοντας τέσσερις πριν βάλει, σύμφωνα με την αστυνομία, τέλος στη ζωή του. Η σχέση που πιθανώς να είχε ο δράστης με την εταιρεία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Από την επίθεση τραματίστηκαν άλλα τέσσερα άτομα, τρία από τα οποία είναι σε σοβαρή κατάσταση.
  
 Τη δημοσιονομική αξιοπιστία του γαλλικού κράτους και τις δεσμεύσεις για μείωση του ελλείμματος στοχεύει να διαφυλάξει ο προϋπολογισμός που παρουσιάζει την Παρασκευή η κυβέρνηση Ολάντ, ο οποίος αναμένεται να είναι ο σκληρότερος των τελευταίων τριάντα χρόνων. Το Παρίσι σκοπεύει να εξοικονομήσει 30 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, με φορολογικές αυξήσεις για τα υψηλά εισοδήματα και περικοπές κρατικών δαπανών, αλλά πιθανή διάψευση των «φιλόδοξων» εκτιμήσεων για ανάπτυξη ή θα ρίξει έξω τον στόχο για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ ή θα εξαναγκάσει τη κυβέρνηση σε επιπλέον μέτρα.

Οικονομία

 Στην παραοικονομία κατευθύνεται 1 στα 4 ευρώ που παράγει η Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Αυστριακό καθηγητή Φρίντριχ Σνάιτερ, ειδικό σε ζητήματα σκιώδους οικονομίας το 2012 αναμένεται μείωση της παραοικονομίας στην Ελλάδα στο 24% του ΑΕΠ, έναντι 25,8% πέρυσι και 25,4% το 2010, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στην ύφεσης. Η χώρα μας βρίσκεται στα ίδια επίπεδα διαφθοράς με την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, το Περού και την Ταϊλάνδη και σε χειρότερη κατάταξη από το Βανουάτου και τη Γκάμπια.
   
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει μέτρα σκληρότερα και από τα αναμενόμενα και τώρα είναι σειρά της τρόικας να μιλήσει επ' αυτών. Τη Δευτέρα, που οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα, αναμένεται να αρχίσει νέος γύρος διαπραγμάτευσης με το οικονομικό επιτελείο, καθώς το πιθανότερο είναι ότι η τρόικα θα διατυπώσει επιφυλάξεις για την αύξηση των φόρων εις βάρος της περικοπής δαπανών.
   
Στην κατάρτιση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2013 προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου. Το προσχέδιο συντάσσεται βάσει του μακροοικονομικού σεναρίου που έχει ήδη παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα και το οποίο προβλέπει ύφεση 3,5% του ΑΕΠ το 2013.

Αθλητισμός

Με «χρυσό» σκόρερ τον Εμανουέλε Καλαϊό στο 61ο λεπτό της συνάντησης, η Σιένα επικράτησε 1-0 της Μπολόνια, στην αναμέτρηση που έριξε την αυλαία της 5η αγωνιστική του Campionato και έτσι οι γηπεδούχοι έχουν πλέον θετικό πρόσημο βαθμών. Και αυτό γιατί ξεκίνησαν το πρωτάθλημα με -6 βαθμούς. λόγω περσινής τιμωρίας, και έτσι, έχοντας κατακτήσει ήδη φέτος 8 βαθμούς, πλέον βρίσκονται στο +2.
  
Μπορεί η Σούπερ Λιγκ να κράτησε χαμηλούς τόνους ως προς το ύφος της ανακοίνωσης - απάντησης στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός για την προσφυγή που κατέθεσαν οι «πράσινοι» κατά της αναδιάρθρωσης, όμως, οι ιθύνοντες της διοργανώτρια αρχής είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι. Επισημαίνουν δεν ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα αρμόδια όργανα κατά οποιασδήποτε απόφασης, αναλαμβάνοντας όμως την ευθύνη των πράξεων του.
   
Μοντελάκια μπροστά στα μάτια πολλών φίλων της ομάδας, αλλά και δημοσιογράφων που βρέθηκαν στο κατάστημα της Brooks Brothers στο κέντρο της Αθήνας, έγιναν για λίγες ώρες οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού που φόρεσαν... τα καλά τους στην εκδήλωση της χορηγού εταιρίας ρούχων. Μεταξύ της αντιπροσωπείας των αθλητών ήταν οι Αριέλ Ιμπαγάσα, Πάμπλο Κοντρέρας, Ρόι Κάρολ και Κώστας Μανωλάς με τους δύο τελευταίους να έχουν και πολλά τετ-α-τετ δίνοντας τροφή για σχόλια μετά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μεταξύ τους επεισόδιο. Από τις ατάκες που έκλεψαν την παράσταση το «Κάνιο, είσαι μοντέλο και προφέσορας» που είπε ο Σάββας Θεοδωρίδης στον Ιμπαγάσα με τον Αργεντινό να χαμογελά πλατιά, αλλά να μην απαντά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: