21 Σεπτεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στις εφορίες, οι οποίοι έχουν επίσης εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες μειώσεις μισθών και τις περικοπές. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα συγκέντρωση υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών έξω από το υπουργείο. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν και οι εργαζόμενοι στα τελωνεία στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου.
   
Στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν μουσουλμάνοι και μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων σε Ξάνθη και Κρήτη. Ο Μιλιατζίμ Τζεμαλή, μουσουλμάνος δάσκαλος και μέλος της «Κίνησης Πολιτών ενάντια στο φασισμό και στο ρατσισμό» κατήγγειλε ότι ξυλοκοπήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής, την ώρα που ο ίδιος μαζί με άλλα άτομα πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για προγραμματισμένη εκδήλωση. «Μου επιτέθηκαν μέλη της Χρυσής Αυγής, με γρονθοκόπησαν και με έριξαν κάτω» είπε στον Βήμα 99,5. Πετροπόλεμος σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο Κρήτης.
   
Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να εντοπιστούν οι πιθανές ευθύνες για τον θάνατο ενός 48χρονου πατέρα δύο παιδιών από την Αμαλιάδα, τον οποίο μετέφεραν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και τελικά κατέληξε μέσα στο ασθενοφόρο.
   
Στη Ρώμη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπου το πρωί (10:30) θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι. Η ελληνική πλευρά προσδοκά μια σαφή δήλωση στήριξης από τον Ιταλό πρωθυπουργό, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο στη μάχη για τη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και στην προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα από την ΕΕ.
   
«Εγκληματική σπείρα» χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην συνδικαλιστής των αστυνομικών Δημήτρης Κυριαζίδης, μιλώντας στον Βήμα 99,5, μετά το έντονο φραστικό επεισόδιο που σημειώθηκε την Πέμπτη στη Βουλή μεταξύ του ίδιου και χρυσαυγιτών βουλευτών σχετικά με τη σημαία και τη χρήση της. «Καταλαβαίνω την οργή που υπάρχει. Το πολιτικό σύστημα ανέθρεψε τέτοιες αντιλήψεις» είπε ο βουλευτής, τονίζοντας ότι αργά ή γρήγορα όλοι θα γευτούν το «χάλι» αυτών των ανθρώπων.

Κόσμος

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα επαναψηφίστηκε με άνεση στην ηγεσία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και δεν θα χρειαστεί να απομακρυνθεί από τον πρωθυπουργικό θώκο. Το Τόκιο έχει αλλάξει έξι πρωθυπουργούς στα τελευταία έξι χρόνια.
   
Φως στο τέλος του -τελικά, μακρύτερου- τούνελ της ιταλικής ύφεσης διαβεβαίωσε τους Ιταλούς ότι βλέπει ο Μάριο Μόντι, ανακοινώνοντας τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για ύφεση και το 2013 πριν την επιστροφή σε θετικά πρόσημα. «Εάν δεν είχαμε ακολουθήσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων, τα πράγματα και η διαπραγματευτική μας θέση στην Ευρώπη θα ήταν χειρότερα» σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
   
Με αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας στις δυτικές διπλωματικές αποστολές -κυρίως τις αμερικανικές και τις γαλλικές- σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες ξημέρωσε η Παρασκευή, για το φόβο νέων διαδηλώσεων μετά τις προσευχές της ημέρας με αφορμή την περιβόητη «βλάσφημη» ταινία για τον Μωάμεθ. Πρόσθετος πονοκέφαλος για το Παρίσι τα σκίτσα με τον Προφήτη στο σατιρικό Charlie Hebdo, μετά τα οποία έχουν κλείσει προληπτικά γαλλικές πρεσβείες, σχολεία και πολιτιστικά κέντρα σε είκοσι χώρες.
  
 Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η αστυνομία στη μικρή κωμόπολη Χάρεν της βόρειας Ολλανδίας, καθώς το πάρτι γενεθλίων μιας 16χρονης φαίνεται να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η πρόθεση ήταν να καλέσει μόνο λίγους φίλους μέσω Facebook, ωστόσο η 16χρονη ξέχασε να διευκρινίσει πως ήταν μία «κλειστή» πρόσκληση και την έλαβαν 24.000 άνθρωποι εκ των οποίων οι 6.000 απάντησαν «θα πάω»! Πόστερ, μπλογκ και βίντεο στο YouΤube διαφημίζουν το πάρτι, που πήρε το όνομα Project X Haren -παραπέμποντας στην αμερικανική ταινία Project X που αφηγείται το πάρτι που οργανώνουν τρεις έφηβοι και το οποίο τελικά παρεκτρέπεται.
   
Μία 32χρονη Βρετανίδα, σερβιτόρος στο επάγγελμα, η οποία δεν κέρδιζε περισσότερες από 6 στερλίνες την ώρα, αποφάσισε μία μάλλον εντυπωσιακή αλλαγή καριέρας, έπειτα από τις επίμονες παρατηρήσεις των πελατών ότι μοιάζει με την σύζυγο του πρίγκιπα Ουίλιαμ, Κέιτ Μίντλετον.

Οικονομία

 Έκτακτη εισφορά σε 1,5 εκατ. φορολογούμενους που μισθώνουν ακίνητα, η οποία θα ξεκινά από 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται και επιβολή ενιαίου φόρου από 20% έως 30% σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με ταυτόχρονη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό πακέτο που καταρτίζει η κυβέρνηση, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα για τα 11,9 δισ. ευρώ. Τα νέα φορολογικά μέτρα -κατά πληροφορίες- θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2013.
   
Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να αναζητήσει λογαριασμούς που συμπλήρωσαν 20ετία ακινησίας το διάστημα από 1/1/1991 έως 31/12/2011 και να βάλει στα δημόσια ταμεία τις αδρανείς καταθέσεις. Το Δημόσιο είχε «βάλει χέρι» στις αδρανείς καταθέσεις και το 2009. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης προχώρησε στην ενεργοποίηση του Ν.Δ. 1195/1942 και άντλησε χρήματα από τις «παλιές» λεγόμενες τράπεζες και κυρίως από την Αγροτική Τράπεζα.

Αθλητισμός

Την στήριξή του στον Ζεσουάλδο Φερέιρα εξέφρασε ο επικεφαλής της Παναθηναϊκής Συμμαχίας Γιάννης Αλαφούζος μετά την ήττα του Παναθηναϊκού με 3-0 από τη Μάριμπορ. Επίσης προσέθεσε ότι «τώρα όμως θα πρέπει να δείξουμε χαρακτήρα. Να δείξουμε δύναμη, αυτοσυγκράτηση και αυτοσυγκέντρωση για να προχωρήσουμε». Από την πλευρά του ο Ζεσουάλδο Φερέιρα δεν μπόρεσε να εξηγήσει τους λόγους της ήττας. «Ούτε τα βασικά δεν μπορούμε να κάνουμε» είπε ο Κατσουράνης, «να ντρεπόμαστε λίγο» ο Φορναρόλι.
   
Τότεναμ και Λάτσιο έμειναν στο 0-0 στο ντέρμπι του 10ου ομίλου στον οποίο συμμετέχει και ο Παναθηναϊκός. Η Λίβερπουλ βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο καθώς βρέθηκε να χάνει με 2-1 εκτός έδρας από τη Γιουνγκ Μπόις, αλλά τελικά μετέτρεψε το ματς σε θρίαμβο, κερδίζοντας με 5-3 χάρη στην καλή απόδοση των Μπορίνι και Σέλβι. Η ΑΕΛ στάθηκε όρθια απέναντι στην Γκλάντμπαχ, με την οποία ήρθε ισόπαλη 0-0 με τους Γερμανούς να χάνουν πέναλτι στο 97ο λεπτό. Στο φινάλε γλίτωσε την ήττα η Ίντερ, 2-2 με την Ρουμπίν Καζάν στο Μιλάνο, εύκολα η Λιόν νίκησε 2-1 την Σπάρτακ Πράγας.
   
Με τον χειρότερο τρόπο ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στους ομίλους του Europa League ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ηττήθηκε με 3-0 από τη Μάριμπορ στη Σλοβενία, στο φαινομενικά πιο εύκολο εκτός έδρας αγώνα που θα δώσει στον 10ο όμιλο. Για ακόμα μια φορά οι Πράσινοι δεν κατάφεραν να σκοράρουν παρά το ανακάτεμα της τράπουλας από τον Φερέιρα, ενώ είχαν τεράστια κενά και στην άμυνα. Τα τέρματα των νικητών σημείωσαν οι Μπέριτς στο 25', Ιμπραΐμι στο 62' και Ταβάρες στο 88'(πέναλτι), ενώ οι Πράσινοι θα στερηθούν τις υπηρεσίες του Σπυρόπουλου που αποβλήθηκε στις καθυστερήσεις με δεύτερη κίτρινη κάρτα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: