18 Σεπτεμβρίου, 2012

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΕΡΙΣΣΟΥ.


Ψήφισμα στη μνήμη του Μακαριστού Ποιμενάρχη Ιερισσού, Αγίου Όρους, Αρδαμερίου κυρού Νικοδήμου εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Αριστοτέλη. Η εξόδιος ακολουθία του Mητροπολίτη θα ψαλεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αρναίας αύριο Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου, και ώρα 14:00 προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη στο θλιβερό άγγελμα της εις Κύριον εκδημίας του Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους, Αρδαμερίου και Αρναίας αειμνήστου Ποιμενάρχου μας, ΚΥΡΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

Συνήλθε έκτακτα σήμερα 17 Σεπτεμβρίου 2012, σε συνεδρίαση. Παρόντος και του Δημάρχου Αριστοτέλη κ. Χρήστου Πάχτα.

Αφού άκουσε τον κ. Δήμαρχο, την κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που τιμητικά μίλησαν για την πολύπλευρη δραστηριότητα και πλούσια προσφορά του Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους, Αρδαμερίου και Αρναίας, του σεπτού Ιεράρχη που επί 31 χρόνια υπηρέτησε ως Ποιμενάρχης της Μητροπόλεώς μας και συνδέθηκε με τον πιστό λαό της περιοχής μας σαν Εκκλησιαστικός Ηγέτης του με δεσμούς αμοιβαίας αγάπης και εκτίμησης,

Του Μητροπολίτη που με ήθος, σύνεση και πίστη στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας, εργάσθηκε με ζήλο για την προβολή και επίλυση των προβλημάτων του Λαού και της Εκκλησίας.

Του Μητροπολίτη που αφιέρωσε την ψυχή, το πνεύμα και όλες τις σωματικές του δυνάμεις στο Ποίμνιό Του, στην υπηρεσία του Θεού και της Εκκλησίας.

Εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του σεπτού και ικανού Ιεράρχη, συμμετέχοντας στο καθολικό βαρύτατο πένθος της Εκκλησίας μας και αφού τήρησε ενός λεπτού σιγή,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

1.-Εκφράζει τη μεγάλη συγκίνησή του και διερμηνεύει τη συγκίνηση όλων των δημοτών του Δήμου Αριστοτέλη για την εκδημία εις Κύριον του Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους, Αρδαμερίου και Αρναίας Κυρού ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, σεπτού Ιεράρχη και εμπνευσμένου Ποιμενάρχη μας επί 31 έτη, ο οποίος με την γεμάτη από αρετές ψυχή του, τον πύρινο λόγο του και την αταλάντευτη προσήλωσή του στα δόγματα της Ορθοδοξίας, υπηρέτησε τον τόπο και τους συνανθρώπους του με απαράμιλλη και θεόπνευστη αγάπη.

2.-Κηρύσσει τριήμερο πένθος του Δήμου.

3.-Να αναρτηθεί κατά το ίδιο χρονικό διάστημα μεσίστια η Σημαία στο Δημαρχιακό Μέγαρο και σε όλα τα Καταστήματα των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Αριστοτέλη, καθώς και σε όλα τα σχολικά κτίρια μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αριστοτέλη.

4.-Να γίνει κατάθεση στεφάνου στη Σορό του Μεταστάντος και να καταβληθεί στη μνήμη του ποσό χιλίων ευρώ (1.000,00€) υπέρ του Ιδρύματος Αγάπης-Στέγης γερόντων της Ιεράς Μητροπόλεως, στην Αρναία.

5.-Να παρακολουθήσει σύσσωμο την εξόδιο ακολουθία.

6.-Να δοθεί το όνομά του σε κεντρική  οδό ή πλατεία των Δημοτικών Κοινοτήτων Ιερισσού, Αρναίας και Μ. Παναγίας.

7.-Να συμμετέχει η φιλαρμονική του Δήμου Αριστοτέλη στην κηδεία.

8.-Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012 όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Αριστοτέλη και όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να παραμείνουν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να παραστούν οι υπάλληλοι και η μαθητιώσα νεολαία στην εξόδιο ακολουθία του Μακαριστού πρώην Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους, Αρδαμερίου και Αρναίας κυρού Νικοδήμου.Οι δημοτικές υπηρεσίες θα λειτουργήσουν μόνο με προσωπικό ασφαλείας.

9.-Εκφράζει την παράκληση και τη βούλησή του να παραμείνουν στο σύνολό τους κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες,  οι υπηρεσίες των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. στα όρια του Δήμου Αριστοτέλη, την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα της κηδείας του Μακαριστού Μητροπολίτου Νικοδήμου.
 
10.-Να αποσταλεί το Ψήφισμα αυτό στην Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους, Αρδαμερίου  και Αρναίας και να δημοσιευτεί στον τοπικό Τύπο».

Ο βουλευτής της ΝΔ Ευθύμης Καρανάσιος σε επιστολή του αναφέρει:

«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Κασσανδρείας, κύριε Νικόδημε, Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου, με ιδιαίτερη συγκίνηση για την εκδημία εις Κύριον του Μακαριστού Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου κυρού Νικοδήμου, σας εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου, ευχόμενος όπως ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός αναπαύσει την ψυχή Αυτού. Το θεάρεστο έργο της πνευματικής καθοδήγησης του ποιμνίου της Μητροπόλεως του και η πλούσια κοινωνική και φιλανθρωπική του δράση, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, θα αποτελέσουν φωτεινό παράδειγμα για όλους μας».

Ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος
σημειώνει τα ακόλουθα:

“Σεβασμιότατε Κασσανδρείας και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου, με βαθειά λύπη πληροφορηθήκαμε την Κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου κυρού Νικοδήμου. Προσευχόμαστε μαζί με τον Ιερό κλήρο και το λαό της Μητροπόλεως του, όπως ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός τάξει την ψυχή Αυτού μετά των Αγίων της εκκλησίας μας.

Η αγάπη του για την εκκλησία, και τα πνευματικά του τέκνα, το κοινωνικό του έργο, η ευθύτητα των λόγων του, και η γενικότερη προσφορά του στην Ορθοδοξία συνιστούν πολύτιμες διδαχές για όλους μας. Η γενναιότητα και η καρτερία που επέδειξε τις δύσκολες ώρες της προσωπικής του μάχης αγγίζουν τις καρδιές όλων μας. Ευχόμαστε ο Θεός να τον ανταμείψει για την προσφορά του και να αναδείξει αντάξιο διάδοχο για να συνεχίσει το πολυσχιδές και πολυσήμαντο έργο του στην Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.”

Ο Πρόεδρος του κινήματος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος, και η συντονιστική επιτροπή Χαλκιδικής, εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους για την κοίμηση του Παναγιότατου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Ορους, Αρδαμερίου και Αρναίας, Νικοδήμου. Ήταν ένας άνθρωπος που κατάφερε να κρατήσει ενωμένο τον λαό της Χαλκιδικής σε αυτές τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε και που πρόσφερε πολλά στον ευλογημένο αυτό τόπο. Η απουσία του θα είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.

Ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος αναφέρει:
"Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την εκδημία εις Κύριον  του Μακαριστού Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, Κυρού Νικοδήμου. Η φιλανθρωπική του δράση και το κοινωνικό του έργο ας αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο, που διανύει η χώρα μας.  Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό".

Ο δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Τζίτζιος σε επιστολή του αναφέρει: "Εκφράζουμε  τη βαθύτατη θλίψη  μας  για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, Κυρού Νικοδήμου, ο οποίος άφησε πίσω του πλούσιο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο κατά  τη μακρά διακονία του στη Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη για το θεάρεστο έργο του. Ευχόμαστε ο Κύριος να τον αναπαύσει από τους κόπους του στα σκηνώματα των Αγίων Του".
_________________________

Η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Νικοδήμου θα γίνει σήμερα Τρίτη στις 14.00 μ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: