07 Σεπτεμβρίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Οι εκ βάθρων ανατροπές που έχουν συντελεστεί στη χώρα τα τελευταία 2,5 χρόνια καταγράφονται σε έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και τα ευρήματα συγκλονίζουν: Το νέο κοινωνικό πορτέτο της ελληνικής κοινωνίας αποκάλυψε μια νέα κοινωνική ομάδα, αυτή των «νέων φτωχών». Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι - φτωχοί, δηλαδή άνθρωποι που έχουν εργασία, αλλά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Αυτή η κατηγορία αποτελεί το 13,8% του συνόλου, ενώ εργαζόμενοι - φτωχοί είναι το 25,4% των μισθωτών.

Επίσκεψη αστραπή πραγματοποιεί στην Αθήνα την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και στις 17:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η επίσκεψη του προέδρου της ΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης που δείχνουν στη χώρα κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες το τελευταίο διάστημα, καθώς η Αθήνα ετοιμάζεται να λάβει ένα ακόμη σκληρό πακέτο μέτρων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής κι ενώ κλιμακώνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις.

Απεργιακές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ, ενάντια στην αύξηση του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών, που προβλέπεται στο μνημόνιο. Βάσει της μνημονιακής υποχρέωσης της χώρας, οι τιμές των εισιτηρίων θα πρέπει να αυξηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 τουλάχιστον κατά 25%, δηλαδή από 1,40 (για όλα τα μέσα) να ανέλθει σε 1,75 και το εισιτήριο για τα λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ από 1,20 σε 1,50. Την ίδια ώρα, για να αποφύγει την αύξηση στα εισιτήρια, το υπουργείο Ανάπτυξης και Μεταφορών εντατικοποιεί τους ελέγχους για να παταχθεί η εισιτηριοδιαφυγή.

Στη Λευκωσία για το άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (7-8 Σεπτεμβρίου) μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος. Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο κ. Αβραμόπουλος θα συναντηθεί στην Αθήνα με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Μαρκουλλή, ενώ στις 12 Σεπτεμβρίου θα δεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών τον Αλ.Τσίπρα για μια ενημερωτική συνάντηση.

Κόσμος

Ένα μακάβριο εύρημα εντόπισαν οι αστυνομικές αρχές του Καναδά μέσα σε μία βαλίτσα που επέπλεε στη λίμνη Οντάριο. Πρόκειται για τη σορό μίας γυναίκας, η οποία αγνοούνταν από τις αρχές του περασμένου μήνα και μέλη του σώματός της είχαν διασκορπιστεί σε διάφορες περιοχές της πόλης. Σύμφωνα με τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, στη βαλίτσα υπήρχε μόνο ο κορμός της άτυχης γυναίκας. Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία συνέλαβε τον σύντροφο της 41χρονης, ο οποίος κατηγορείται για το έγκλημα.

Παραπάνω από 12.000 επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου Γιοσέμιτι, που βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, καλούνται να κάνουν εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εκτεθεί στον θανατηφόρο ιό Hanta που προκαλεί οξύ πνευμονικό οίδημα. Στις ΗΠΑ έχει σημάνει συναγερμός, καθώς και τρίτο άτομο έχασε τη ζωή του από τον ιό. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί οκτώ κρούσματα σε άτομα που είχαν διαμείνει στο συγκεκριμένο πάρκο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τα κίνητρα της άγριας δολοφονίας μίας οικογένειας τουριστών από τη Βρετανία και ενός περαστικού ποδηλάτη στην ανατολική Γαλλία. Μόνοι διασωθέντες είναι τα δύο κοριτσάκια της οικογένειας, επτά και τεσσάρων ετών. Το γεγονός ότι τρία από τα τέσσερα θύματα πυροβολήθηκαν στο κεφάλι εγείρει υποψίες ότι ο δολοφόνος ήταν πληρωμένος εκτελεστής. Ωστόσο, οι Αρχές αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε εικασία για τον δράστη.

Το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για να αντιμετωπίσει τον Μιτ Ρόμνεϊ στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου αποδέχτηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, παίρνοντας το λόγο στο βήμα του συνεδρίου του κόμματος στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. «Ο δρόμος που προτείνουμε είναι ίσως πιο δύσκολος, αλλά μας οδηγεί προς ένα καλύτερο μέλλον» είπε ο Ομπάμα, τονίζοντας ότι οι ψηφοφόροι θα κάνουν μία επιλογή που θα αφορά μία ολόκληρη γενιά. Έστρεψε τα βέλη του κατά του Μιτ Ρόμνεϊ και των Ρεπουμπλικάνων, κατηγορώντας τους ότι δεν έχουν σχέδιο και ότι είναι «αρχάριοι» στην εξωτερική πολιτική.

Οικονομία

Με την επίκληση εισοδημάτων παρελθόντων ετών, οι πολίτες μπορούν να αποφύγουν την «παγίδα» των τεκμηρίων, αρκεί, όμως, τα εισοδήματα αυτά να έχουν αποδεδειγμένα φορολογηθεί ή έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τον φόρο. Τη δυνατότητα αυτήν των φορολογουμένων, υπενθυμίζει το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας, με σχετική εγκύκλιό του, σε ερώτημα ενδιαφερόμενου.

Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα, Παρασκευή, οι επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να εξετάσουν το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ και να ελέγξουν εάν υλοποιούνται τα προαπαιτούμενα για την έγκριση της δόσης των 31 δισ. ευρώ. Οι συναντήσεις της τρόικας αρχίζουν το απόγευμα της Κυριακής με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, ενώ με τον πρωθυπουργό θα συναντηθούν το πρωί της Δευτέρας. Η έκθεση αξιολόγησης θα τεθεί υπόψη του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου.

Αθλητισμός

Ο Άριελ Ιμπαγάσα και ο Γιάννης Ζαραδούκας πήραν κανονικά μέρος στην προπόνηση του Ολυμπιακού την Πέμπτη, δείχνοντας ότι ξεπέρασαν τα μικροπροβλήματα που αντιμετώπιζαν και είναι στη διάθεση του Λεονάρντο Ζαρντίμ για τον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννενα. Εν τω μεταξύ, ο Πάμπλο Κοντρέρας υποβλήθηκε εκ νέου σε εξετάσεις οι οποίες ήταν καλές.

Έχοντας τερματίσει αήττητος στα προκριματικά του Euro 2012, ο Φερνάντο Σάντος δεν θα μπορούσε να σκεφτεί κανέναν άλλο τρόπο από το να ξεκινήσει τους αντίστοιχους αγώνες για το Μουντιάλ με νίκη στη Λετονία. Αυτό ήταν και το σύνθημα που έδωσε από τη Ρίγα ο Πορτογάλος τεχνικός, ο οποίος εξέφρασε την πίστη του στο υλικό της ομάδας, ενώ χαρακτήρισε κακό αποτέλεσμα ακόμα και στην ισοπαλία. Ο Σάντος ρωτήθηκε και για την απουσία του Γιώργου Καραγκούνη απαντώντας πως όποια απόφαση πάρει ο παίκτης θα είναι σεβαστή. Έτοιμος και ο Χολέμπας, κλειστά χαρτιά από Σάντος στην προπόνηση.

Για την Αντιγραφή
Voiotosp.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: