07 Αυγούστου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, χωρίς αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε βάρος της διευθύντριας και της υπαλλήλου του ΕΟΤ Κεντρικής Μακεδονίας, που κατηγορούνταν ότι έλαβαν «φακελάκι» 2.500 ευρώ από ξενοδόχο της Πιερίας. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο κατηγορούμενες έλαβαν «φακελάκι» προκειμένου να επιτρέψουν σε 35χρονο επιχειρηματία να λειτουργήσει το εστιατόριο στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου του, στον Πλαταμώνα Πιερίας, μετά από ανάκληση της σχετικής άδειας.
   
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αναμένεται να μεταφερθεί ενώπιον του εισαγγελέα της Σύρου ο 21χρονος Πακιστανός, ο οποίος συνελήφθη και ομολόγησε ότι ευθύνεται για την κακοποίηση και τον σοβαρό τραυματισμό της 15χρονης στην Πάρο, στις 22 Ιουλίου. Ο 21χρονος είχε ζητήσει 48ωρη προθεσμία για να ετοιμάσει την απολογία του, ενώ το βράδυ της Κυριακής κατήγγειλε ότι ξυλοκοπήθηκε από έναν αστυνομικό κι άλλο ένα άτομο μέσα στο κελί όπου κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Σύρου.
   
Συνεχίζεται το απόγευμα της Τρίτης η συζήτηση των τριών πολιτικών αρχηγών για το σχέδιο προώθησης των αποκρατικοποιήσεων. Τη Δευτέρα, οι κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν στην κατάρτιση νομοσχεδίου με 77 διοικητικές πράξεις για τη διευκόλυνση της υλοποίησης του σχεδίου, ενώ φαίνεται να υπήρξε συμφωνία και για τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου που θα ιδιωτικοποιηθούν κατά προτεραιότητα. Στη σύσκεψη θα εξεταστεί επιπλέον το ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου.
   
Επανέρχεται ο μνημονιακός στόχος για 150.000 απολύσεις στο Δημόσιο έως το 2015, καθώς η πίεση για δραστικές περικοπές δαπανών δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί με άλλον τρόπο. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, επανεξετάζεται το μέτρο της απόλυσης μετά από ένα χρόνο εφεδρείας, κατά τον οποίο οι υπάλληλοι θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους. Σύμφωνα με το μνημόνιο εντός του έτους η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να ισχύσει για 15.000 υπαλλήλους.
   
Στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη θα καταθέσει το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ο οποίος συνεχίζει για δεύτερη ημέρα την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, στον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Ισραηλινό πρόεδρο θα απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων. Ο Σιμόν Πέρες, κατά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, υπογράμμισε ότι υπάρχει βούληση για στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Κόσμος

Στις αρχές της Αιγύπτου παραδόθηκαν οι σοροί των έξι κομάντο που πήραν μέρος στην επίθεση στο φυλάκιο Κερέμ Σαλόμ, στην περιοχή του Σινά στα σύνορα με το Ισραήλ, δολοφονώντας 16 Αιγύπτιους συνοριοφύλακες. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι ευθύνεται κατά έναν τρόπο για την επίθεση που στόχο είχε να ενοχλήσει τη νέα αιγυπτιακή ηγεσία και να δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορα με σκοπό να πληγούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
  
Προσθέτοντας μια νέα γραμμή επίθεσης στο οπλοστάσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χλεύασε το προτεινόμενο φορολογικό σχέδιο από τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ, κάνοντας παράφραση της ιστορίας του Ρομπέν των Δασών.
   
Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης σε λεωφορείο στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ένας να τραυματιστεί. Η αστυνομία απέδωσε την ευθύνη στους Ταλιμπάν, ενώ συνελήφθη ένας άνδρας ως ύποπτος για την επίθεση.
   
Ένα πυκνό σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας καλύπτει μεγάλο μέρος του κεντρικού τμήματος στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, μετά την ενεργοποίηση -για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός αιώνα- του ηφαιστείου στο Εθνικό Πάρκο Τονγκαρίρο.
   
Βαρύτατο πλήγμα για το καθεστώς Άσαντ αποτελεί η αποσκίρτηση του πρωθυπουργού Ριάντ Χιτζάμπ, ο οποίος μαζί με δύο υπουργούς της κυβέρνησης διέφυγε στην Ιορδανία και επόμενος σταθμός του θα είναι το Κατάρ. Ο ίδιος δήλωσε ότι «εγκαταλείπει τις τάξεις του δολοφονικού και τρομοκρατικού καθεστώτος και εντάσσεται στις τάξεις της επανάστασης της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας». Έλαβε την απόφαση να γίνει «στρατιώτης της επανάστασης» εξαιτίας «των εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας» στη Συρία.

Οικονομία

 Mειώνονται κατά 65, έως το τέλος του 2012, τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας σε Κύπρο και Ελλάδα, με στόχο τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και την αύξηση της κερδοφορίας του oμίλου. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του oμίλου, από τα συνολικά 290 που λειτουργούν σήμερα, τα υποκαταστήματα θα περιοριστούν στα 225.
   
Βάσει της εκκαθάρισης της 8ης Αποστολής του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2012 τα χρεωστικά εκκαθαριστικά ανέρχονται σε 3.110.535 . Από αυτά τα 536.000 περίπου αντιστοιχούν σε φόρο μικρότερο των 300 ευρώ. Από τα υπόλοιπα 2.574.535 εκκαθαριστικά τα 2.465.000 αφορούν σε φόρο που προκύπτει από οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 109.535 χρωστικά εκκαθαριστικά αφορούν σε περιπτώσεις φορολογουμένων με οικογενειακό εισόδημα άνω των 60.000, οι οποίοι και εξαιρούνται της ρύθμισης. Δηλαδή στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων του 2012 υπάγονται 2.465.000 περιπτώσεις, από σύνολο 5.400.000 φορολογουμένων.
   
Αυστηρότερες γίνονται οι διαδικασίες για τις κρατικές προμήθειες του 2013, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο που απέστειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς προς όλους τους φορείς του Δημοσίου. Οι φορείς θα πρέπει να δηλώσουν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου τις προμήθειες που προγραμματίζουν για το επόμενο έτος χρονιά, όπως επίσης και τα τυχόν αποθέματα των ειδών που ζητούν να αγοράσουν, τα οποία, αν χρειαστεί, θα ελεγχθούν.

Αθλητισμός

 Η Ιαπωνία είναι η πρώτη φιναλίστ του τελικού στο Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου των Γυναικών. Η ομάδα από τη χώρα του «ανατέλλοντος ήλιου» νίκησε στον πρώτο ημιτελικό, που διεξήχθη το «Γουέμπλεϊ», τη Γαλλία με 2-1 και θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ που επικράτησαν 4-3 του Καναδά με γκολ στις καθυστερήσεις της παράτασης.
   
Πολύ κοντά στην απόκτηση του Βραζιλιάνου Κανού βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες έχουν συμφωνήσει με τη Σταντάρ Λιέγης για τη μεταγραφή του 28χρονου αμυντικού που την Τρίτη αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα και αφού περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις θα υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας. Στο μεταξύ, στον Ολυμπιακό αισιοδοξούν ότι όλα θα πάνε καλά και στην περίπτωση του Μασάδο.
   
Στην απόκτηση του 29χρονος φορ της Παναχαϊκής Εμίλιο Φουρτάδο προχωρεί ταχύ βήμα η ΑΕΚ. Σήμερα υπήρξε προφορική σμφωνία με τον πρόεδρο της πατρινής ομάδας κ. Αλέξη Κούγια για την αγορά του περυσινού πρώτου σκόρερ της Β' εθνικής (23 γκολ σε 29 συμμετοχές) αντί 60.000 ευρώ και αύριο αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές με τον γενημμένο στο Κάπο Βέρντε επιθετικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: