16 Αυγούστου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.



Ελλάδα

Με δύο συνεργούς τους επικοινώνησαν οι ληστές του υποκαταστήματος στην Πάρο, όπως προκύπτει από την ανάλυση του κινητού τηλεφώνου που βρέθηκε στο σημείο. Οι διωκτικές Αρχές βρίσκονται κοντά στην ταυτοποίηση των ατόμων αυτών που εκτιμάται πως είχαν βασικό ρόλο στη διαφυγή των κακοποιών και με τους οποίους ήρθαν σε επαφή οι τρεις ληστές προτού εισβάλουν με τα όπλα τους στην τράπεζα.
   
Συντάξεις-«μαϊμού» και επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν προσεχώς στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, αφού είναι έτοιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου, το οποίο προβλέπει διαδικασίες για δίκες-εξπρές των επίορκων. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή λήγει η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Εργασίας στα Ταμεία, προκειμένου να στείλουν στη Δικαιοσύνη τις υποθέσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
   
Έναν Πολωνό συνέλαβε η Αστυνομία ως δράστη της διπλής ανθρωποκτονίας δυο ατόμων στην πλατεία Αττικής. Δύο ακόμα αναζητούνται. Οι πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας είναι ότι πρόκειται για υπόθεση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ μελών συμμορίας.
   
Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε και φέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Τήνο. Αν και λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά, χιλιάδες πιστοί προσέτρεξαν, για να ευχαριστήσουν και να προσευχηθούν στην Παναγία. Την ανάγκη για εθνική ενότητα επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Δ.Αβραμόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο Ημαθίας.
   
Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είναι για ακόμη μια χρονιά το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κόσμο, σύμφωνα με τη λεγόμενη λίστα της Σαγκάης, η οποία θεωρείται μία από τις εγκυρότερες αξιολογήσεις διεθνώς στον τομέα της εκπαίδευσης. Τα μοναδικά ελληνικά πανεπιστήμια στην κατάταξη είναι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στις θέσεις από 301 έως 400.

Κόσμος

 Μεγάλη ανταπόκριση έχει στη Βραζιλία η πρωτοβουλία του Σάο Πάολο να δημιουργήσει δημόσιο κτηνιατρείο για ζώα, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να τα πηγαίνουν στον γιατρό. Στο δημόσιο αυτό νοσοκομείο εργάζονται 50 γιατροί, ενώ οι Αρχές σκέφτονται σοβαρά να επεκτείνουν την πρωτοβουλία και σε άλλες περιοχές. Σημειώνεται ότι το Σαο Πάολο έχει περίπου 6 εκατομμύρια κατοικίδια ζώα.
   
Ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα επενδύσεων συνολικού ύψους 53,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αναζωογονηθεί η οικονομία ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ. Το σχέδιο βασίζεται κυρίως σε έργα υποδομής, όπως αυτοκινητόδρομους και περαιτέρω ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου.
   
Την αποπομπή της Συρίας από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, με στόχο την περαιτέρω απομόνωση του συριακού καθεστώτος που κατηγορείται από τον ΟΗΕ για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, αποφάσισαν οι μουσουλμανικές χώρες που συνεδρίασαν στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα, σήμερα Πέμπτη συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να τερματίσει και επισήμως την αποστολή των παρατηρητών του στη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή οι μεγάλες δυνάμεις παραμένουν διχασμένες ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να τερματιστεί η εμφύλια σύρραξη.
   
Να εγκαταλείψουν τον Λίβανο καλούν τους πολίτες τους τέσσερα αραβικά κράτη -η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- καθώς εντείνεται η ανησυχία ότι η κρίση στη Συρία εξαπλώνεται και στη γειτονική χώρα. Αφορμή στάθηκαν οι απαγωγές σουνιτών από τα μέλη της σιιτικής φυλής Αλ-Μεκντάντ σε αντίποινα για την απαγωγή του Χασάμ Σαλίμ αλ-Μεκντάντ από μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Το γεγονός ότι οι απαγωγές σημειώθηκαν σε περιοχή που ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο η οργάνωση είχε εγκρίνει τη δράση της φυλή.
  
 Ένας Πακιστανός στρατιώτης και οκτώ ισλαμιστές αντάρτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επίθεσης σε βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας. Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Κάμρα, κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Οικονομία

 Το δημοσίευμα των Financial Times ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα θέσει το θέμα της επιμήκυνσης του Μνημονίου κατά 2 χρόνια, έως το 2016, κατά τις συναντήσεις που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα με την Α.Μέρκελ και τον Φρ.Ολάντ, έβαλε στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ελληνικό αίτημα για την παράταση του Μνημονίου. Το δημοσίευμα δυσαρέστησε την κυβέρνηση, λόγω της συγκυρίας, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί ανεπισήμως, καθώς κρίνουν ότι δεν είναι ακόμα ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει επίσημη πρόταση.
  
 Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών άγγιζαν το 2011 το 1,05 τρισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της PriceWaterhouseCoopers (PWC). Η έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλοί Ευρωπαίοι καταναλωτές, ιδιοκτήτες κατοικιών αλλά και εταιρείες, αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ιδίως στις νότιες χώρες-μέλη της ευρωζώνης που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση χρέους.
  
 Από σήμερα, Πέμπτη, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του Taxisnet να ενημερώνονται για το ύψος των δόσεων του φόρου που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα. Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για το ύψος των δόσεών τους και δεν έχουν αποκτήσει κωδικό στο ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορούν να ενημερώνονται με τον ΑΦΜ τους.

Αθλητισμός

Ικανοποιημένος από την νίκη και από την επιθετική λειτουργία της Εθνικής αλλά προβληματισμένος από τα κενά στην άμυνα δήλωσε ο Φερνάντο Σάντος μετά το 3-2 στο φιλικό παιχνίδι με τη Νορβηγία στο Όσλο.
   
Παραγωγική και θεαματική παρουσιάστηκε η ανανεωμένη εθνική του Φερνάντο Σάντος στο φιλικό κόντρα στη Νορβηγία στο Όσλο, για τουλάχιστον 60 λεπτά. Οι Ελληνες διεθνείς επιβλήθηκαν με 3-2 της αντιπάλους τους, στον αγώνα που έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τα προκριματικά του Μουντιάλ τς Βραζιλίας το 2014, που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο. Σκόρερ της εθνικής ήταν οι Κυριάκος Παπαδόπουλος (7'), Τοροσίδης (11') και Μήτρογλου (56').   

Σπουδαία μεταγραφή πραγματοποίησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς κατάφερε να αποκτήσει τον αρχηγό της Άρσεναλ, Ρόμπιν φαν Πέρσι, όπως ανακοίνωσε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της η ομάδα του Λονδίνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: