06 Αυγούστου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Να εγκαταλείψει τη χώρα σχεδίαζε ο 21χρονος Πακιστανός που συνελήφθη και ομολόγησε την εμπλοκή του στην κακοποίηση της 15χρονης στην Πάρο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αστυνομίας, ο 21χρονος είχε ζητήσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού του και η πτήση του ήταν προγραμματισμένη για μεθαύριο, Τετάρτη. Τα σχέδιά του ματαιώθηκαν, όμως, όταν εντοπίστηκε από την αστυνομία. Την Κυριακή οδηγήθηκε στον εισαγγελέα της Σύρου, από τον οποίο ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Τρίτη.
   
Με τις συζητήσεις για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 να έχουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ολοκληρωθεί και σε επίπεδο κυβέρνησης - τρόικας (μετά την συνάντηση της Κυριακής στο υπουργείο Οικονομικών), οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ρίχουν τώρα το βάρος τους στα ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, συγχωνεύσεων οργανισμών, προώθησης μεγάλων έργων και αποδέσμευσης πόρων. Οι «3» θα έχουν δύο συναντήσεις με αυτήν την ατζέντα, τη Δευτέρα στις 16:00 και την Τρίτη στις 18:00.
   
Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Στην ατζέντα των επαφών του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία θα βρεθούν τα ενεργειακά, η συνεργασία στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και η τουριστική συνεργασία. Ο Σιμόν Πέρες, στην αποκλειστική συνέντευξή του στο «Βήμα» τονίζει: «Οι μικρές χώρες μπορούν να γίνουν μεγάλες και να κάνουν μεγάλα πράγματα». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι δύο χώρες έπρεπε να έχουν συνεργαστεί στενά εδώ και πολλά χρόνια, λόγω «γεωγραφικής και πολιτισμικής εγγύτητας».
   
Στον εισαγγελέα της Σύρου οδηγήθηκε την Κυριακή ο νεαρός άνδρας που συνελήφθη για την υπόθεση της κακοποίησης της 15χρονης στην Πάρο στις 22 Ιουλίου. Ο 21χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη σε σπίτι στη Νέα Χαλκηδόνα και το βράδυ του Σαββάτου έγινε η μεταγωγή του στην Ερμούπολη. Ο νεαρός ομολόγησε την πράξη του, ενώ και οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι τα δείγματα DNA που ελήφθησαν από τον νεαρό αλλοδαπό είναι ίδια με αυτά που βρέθηκαν στο σώμα και τα ρούχα της κοπέλας.
   
Επεισόδια σημειώθηκαν την Κυριακή στις Σκουριές Χαλκιδικής μεταξύ κατοίκων που αντιδρούν στην επένδυση μεταλλείων χρυσού στην περιοχή και αστυνομικών δυνάμεων. Φωτιές πήραν τρία περιπολικά της αστυνομίας και σημεία του δάσους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν όταν ομάδα κατοίκων προσπάθησε να ανέβει στη δασική περιοχή στις Σκουριές, όπου έχουν ξεκινήσει εργασίες υλοτομίας, αλλά απωθήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Η κατάσταση εκτονώθηκε αργά το απόγευμα, αλλά στην περιοχή παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις.

Κόσμος

Ένοπλος επιτέθηκε σε ναό Σιχ έξω από το Μιλγούκι, στο Γουινσκόνσιν των ΗΠΑ, την ώρα που ήταν παρόντες αρκετοί πιστοί, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον έξι άτομα. Ο δράστης έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, και η αστυνομία πιστεύει πως έδρασε μόνος του. Ορισμένες αναφορές θέλουν έναν αστυνομικό να έχει τραυματιστεί κατά την επιχείρηση της αστυνομίας.
   
Στους 115 νεκρούς, μέλη του PKK σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό, ανέρχεται ο απολογισμός δεκαπενθήμερης επιχείρησης εναντίον θέσεων των Κούρδων αυτονομιστών, όπως ανακοίνωσε η Άγκυρα. Την Κυριακή, έξι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση σε φυλάκιο στη νοτιοανατολική Τουρκία, την οποία ακολούθησε ανταλλαγή πυρών που κατέληξε στο θάνατο έντεκα ανταρτών.
   
Το Βερολίνο απέκλεισε εκ νέου την Κυριακή το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι η παραίτηση του Κόφι Ανάν από τη θέση του ειδικού απεσταλμέου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία δεν αλλάζει σε τίποτα τη θέση της Γερμανίας και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γκίντο Βεστερβέλε υπογράμμισε ότι «το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Αναν παραμένει η καλύτερη βάση για να τερματιστεί η βία και να αρχίσει μια διαδικασία πολιτικής επίλυσης της κρίσης» στη Συρία.
   
Ντιμπέιτ με θέμα την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη φιλοξενεί η κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild. Στο ντιμπέιτ πήραν μέρος ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και η αντιπρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς Σάρα Βάγκενκνεχτ. Ο Σέντερ τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σε μια δεδομένη στιγμή ο καθένας πρέπει να μετακομίσει από το σπίτι της μαμάς και οι Έλληνες βρίσκονται σε αυτό το σημείο». Η Βάγκενκνεχτ δήλωσε αντίθετη, σημειώνοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Γερμανίας, καθώς θα της στοιχίσει 80 δισ. ευρώ.

Οικονομία

Ενόχληση στους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες έχει προκαλέσει η θέση του Αυστριακού καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν πως ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης πρέπει να πάρει τραπεζική άδεια -απαντώντας, στην επισήμανση πως το Βερολίνο είναι αντίθετο, ότι η Άνγκελα Μέρκελ «έχει αλλάξει κι άλλες φορές άποψη, πάντα για την προστασία του ευρώ». «Ο Βέρνερ Φάιμαν πρέπει να δει ότι υπάρχει μία σειρά, πρώτα λιτότητα και μεταρρυθμίσεις και μετά ενεργοποίηση της ΕΚΤ» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, λέγοντας πως Αυστρία και Γερμανία είχαν πάντοτε την ίδια στάση, και ως εκ τούτου «δεν καταλαβαίνει» τις αναφορές του καγκελαρίου.
   
Λίγες ώρες ακόμη μένουν έως ότου λήξει και η σιωπηρή παράταση για την εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Oι φορολογικές δηλώσεις θα θεωρούνται εμπρόθεσμες εφόσον υποβληθούν στο taxis έως τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας. Από το χρονικό σημείο αυτό και μετά, οι φορολογούμενοι θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις. Αντίθετα, όσοι είναι εμπρόθεσμοι και καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου, όπως ορίζεται στο εκκαθαριστικό τους, θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για περισσότερες δόσεις.
   
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με την τρόικα, παρουσία υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση, για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε ένα «καλό ποσοστό» των μέτρων, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα αποκρυσταλλωθούν τα ισοδύναμα μέτρα που θα επιτρέψουν να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και να αποπληρωθούν σταδιακά, έως με 7 δόσεις, οι φόροι που προκύπτουν στα νέα εκκαθαριστικά. To πακέτο των μέτρων θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο, οπότε και η τρόικα θα επιστρέψει, προκειμένου να συντάξει την έκθεση αξιολόγησης.

Αθλητισμός

Σε δεύτερη μοίρα πέρασε η ήττα του Άρη με 2-1 στο τέταρτο και τελευταίο φιλικό με τη Φιορεντίνα, καθώς αυτό που είχε μεγαλύτερη σημασία από το αποτέλεσμα του αγώνα, ήταν ο τραυματισμός του Γιάννη Γιαννιώτα στο δεξί του γόνατο, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για θλάση. Ο τραυματισμός του διεθνή μέσου του Άρη έγινε στο 50ο λεπτό της συνάντησης και όπως ήταν επόμενο σκίασε το αγωνιστικό μέρος για τον Μάκη Κατσαβάκη.
   
Φιλική ήττα με 1-0 από την Νοτς Κάουντ σε αγώνα... ενός ημιχρόνου γνώρισε η ΑΕΚ, αφού ο αγωνιστικός χώρος του «Μίντοου Λέιν», μετατράπηκε σε «χωράφι» από την καταρρακτώδη βροχή που έπεσε κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας και έτσι το β' ημίχρονο δεν ξεκίνησε ποτέ! Η ΑΕΚ γεμάτη απουσίες και κούραση βρέθηκε πίσω στο σκορ με 1-0 από το 18ο λεπτό με τον Τζατζ να πλασάρει τον -εξαιρετικό κατά τ' άλλα- Γιάννη Αραμπατζή. Όσο παίχτηκε ποδόσφαιρο, η ομάδα του Βαγγέλη Βλάχου έδειξε αδυναμίες στο κέντρο της άμυνας, έχοντας όμως ως δικαιολογία τις απουσίες των Μπουγαΐδη, Γιάγκο και Ματεζίδη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: