04 Αυγούστου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Nυστέρι 2 δισ. ευρώ στην υγεία με την καθιέρωση του πορτογαλικού μοντέλου ρίχνει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την τρόικα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο, ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με έως και το 50% της αξίας των φαρμάκων και νοσηλίων ανάλογα με την εισοδηματική του κατάσταση.
   
Αυξημένη είναι η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, καθώς είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και αρχίζει το μεγαλύτερο κύμα φυγής των αδειούχων. Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται σε επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων και συμβουλεύει αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, να φτάνουν 1,5 ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους των λιμανιών.
   
Ανακοινώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής από το υπουργείο Παιδείας οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το διδακτικό έτος 2012-2013.
   
Εντός των προσεχών ημερών θα καταβληθούν οι συμπληρωματικές πιστώσεις για την αποπληρωμή των εφημεριών των γιατρών για το δεύτερο τρίμηνο του 2012, όπως αποφασίστηκε από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Από την πλευρά τους, οι γιατροί κάνουν λόγο για μειωμένες πιστώσεις για τις εφημερίες και προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.
   
Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει από την ερχόμενη Δευτέρα έως την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Στην ατζέντα των επαφών του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία θα βρεθούν τα ενεργειακά, η συνεργασία στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και η τουριστική συνεργασία. Σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο Mega, ο κ. Πέρες εξέφρασε το ισχυρό ενδιαφέρον της χώρας του για συνεργασία τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο, ειδικά στον τομέα της ενέργειας.

Κόσμος

   
Με την άρνηση Ρωσίδας δικαστή να επιτρέψει την ακρόαση δέκα μαρτύρων υπεράσπισης και τις καταγγελίες ότι οι Αρχές στερούν από τα μέλη των Pussy Riot τροφή και ύπνο, οι δικηγόροι του γυναικείου ρωσικού πανκ συγκροτήματος μιλούν για επιστροφή σε πρακτικές της «σοβιετικής εποχής».
   
Μια φωτογραφία στην οποία ο Μπαράκ Ομπάμα απεικονίζεται να κρατά ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ καθώς συνομιλεί στο τηλέφωνο με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία, ιδιαίτερα από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξήγησε ότι η φωτογραφία είχε σκοπό να δείξει τη στενή σχέση των δύο ηγετών. Υπήρξαν πάντως και πιο χιουμοριστικές τοποθετήσεις: «ας πράξει αναλόγως ο Ερντογάν κρατώντας παντόφλα ή πλάστη» έγραψε ένας δημοσιογράφος.
   
Έξι ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη σε ορυχείο της Πολιτείας Κοαουίλα, στο βόρειο Μεξικό. Την ώρα του δυστυχήματος στο ορυχείο εργάζονταν περίπου 300 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατάφεραν να βγουν σώοι. Φορείς της Πολιτείας σημειώνουν ότι πάνω από 50.000 άνθρωποι εργάζονται στα ορυχεία της Κοαουίλα. Πολλοί από τους εργαζόμενους δεν έχουν χαρτιά, ενώ δεν τηρούνται πάντοτε οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας.
   
Επιθέσεις από κυβερνοπειρατές δέχθηκε ο ιστότοπος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Οι «πειρατές» ανέβασαν κατασκευασμένες ειδήσεις, μεταξύ αυτών και μια υποτιθέμενη συνέντευξη του επικεφαλής των Σύρων εξεγερμένων, ανακοίνωσε την Παρασκευή το πρακτορείο.
   
Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υποβολής ισπανικού αιτήματος για στήριξη από τον EFSF ο Ισπανός πρωθυπουργός, δηλώνοντας πως δεν έχει «πάρει καμία απόφαση σχετικά» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Πέταξε όμως το «μπαλάκι» στην ΕΚΤ, λέγοντας ότι θα πάρει την απόφαση, όταν θα μάθει μέχρι πού ακριβώς φτάνει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ανακοινώθηκε μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα. Παράλληλα, με το διετές προσχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Μαδρίτη στις Βρυξέλλες, το ύψος της ισπανικής δημοσιονομικής προσαρμογής -μαζί με το ήδη προαναγγελθέν πακέτο «μαμούθ»- φτάνει τα 102 δισ. ευρώ.

Οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απέτρεψε τη χρεοκοπία της Ελλάδας εξασφαλίζοντάς της μια μεταβατική μορφή χρηματοδότησης, υπό την μορφή επιπλέον έκτακτου δανεισμού μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt.
   
Μετά τις υποχωρήσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων και τα θετικά στοιχεία για τις αμερικανικές θέσεις εργασίας, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη έκλεισαν με ισχυρή άνοδο. Ιδιαίτερα ενισχυμένοι οι δείκτες σε Μιλάνο και Μαδρίτη, που είχαν κάνει «βουτιά» την Πέμπτη.
   
Με το αιτιολογικό ότι η Ιταλία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με βαθύτερη ύφεση από τις εκτιμήσεις του, ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις 15 ιταλικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Αθλητισμός

Πολύ κοντά στην απόκτηση των Κανού και Μασάδο βρίσκεται ο Ολυμπιακός, με τον Βραζιλιάνο μπακ να κάνει την έκπληξη και να γίνεται αυτόματα το φαβορί για την κάλυψη της αμυντικής γραμμής.
   
Δελεαστική πρόταση φέρεται να έχει καταθέσει η Ανζί στον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Σύμφωνα με την SportDay οι ζάμπλουτοι Ρώσοι προσφέρουν συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 5 εκατομμύρια ευρώ καθώς και 10 εκατ. στη Σάλκε για να αποσπάσουν τα δικαιώματά του.
   
Η γυναικεία ομάδα της Γαλλίας, προκρίθηκε με ανατροπή στα ημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά, που διεξάγεται στο Λονδίνο, καθώς στον προημιτελικό, επικράτησε 2-1 της Σουηδίας. Στα ημιτελικά και η ΗΠΑ καθώς στο δεύτερο (χρονικά) προημιτελικό, που διεξήχθη στο «Σεν Τζέιμς Παρκ» του Νιούκαστλ, επικράτησαν με 2-0 της Νέας Ζηλανδίας και θα αντιμετωπίσουν τον Καναδά, που έκανε την έκπληξη αποκλείοντας τη Μεγάλη Βρετανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: