18 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Τετάρτης, έπειτα από πολυήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κυβερνητικών εταίρων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, τα ονόματα των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η αναλογική εκπροσώπηση των τριών κυβερνητικών εταίρων που συμμετέχουν και στηρίζουν την κυβέρνηση.
   
Σε εξέλιξη είναι από τα ξημερώματα της Τετάρτης η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στα Αργυρά Αχαΐας και έχει πλησιάσει τις κοινότητες Σελλά και Πλατάνι. Στην επιχείρηση κατάσβεσης παίρνουν μέρος ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ώστε, αν παραστεί ανάγκη, να εκκενωθούν κατοικημένες περιοχές. Για τρίτη ημέρα μαίνεται επίσης η πυρκαγιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας.
   
Πορεία διαμαρτυρίας στη λεωφόρο Αθηνών πραγματοποιούν αυτή την ώρα περίπου 400 εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας και τη μη καταβολή δεδουλευμένων. Οι εργαζόμενοι κατευθύνονται προς το Δημαρχείο Χαϊδαρίου όπου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.
   
Λόγω εργασιών ελέγχου και ρυθμίσεων του εγκατεστημένου συστήματος τηλεδιαχείρησης ηλεκτροφωτισμού, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικούς άξονες των δήμων Πειραιώς, Μοσχάτου-Ταύρου, Νίκαιας-Αγ.Ιωάννη Ρέντη, Περιστερίου, Αθηναίων, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνος και Αχαρνών, στις 18 και 19 Ιουλίου
   
Για τις 10 το πρωί είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, προκειμένου να ενημερωθούν οι πρόεδροι Βενιζέλος και Κουβέλης από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την πρόοδο στο θέμα των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Θα προηγηθεί συνάντηση του Σαμαρά - Στουρνάρα. Το εγχείρημα πάντως χαρακτηρίζεται δύσκολο και η κυβέρνηση δηλώνει αβέβαιη για το εάν θα καταφέρει να αποφύγει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Κόσμος

Αποτραβήχτηκε η Μισέλ; Δεν ήθελε ο Μπαράκ να την φιλήσει; Συζητήσεις επί συζητήσεων στο Διαδίκτυο και τα αμερικανικά ΜΜΕ έχει προκαλέσει, ως ελαφρύ διάλειμμα στον προεκλογικό αγώνα για τον Λευκό Οίκο, το φιλί του Αμερικανού προέδρου στη σύζυγό του σε αγώνα μπάσκετ. Η κάμερα του σταδίου κάδραρε το ζεύγος που παρακολουθούσε τον αγώνα ζητώντας ένα φιλί, αλλά Μπαράκ και Μισέλ δεν ανταποκρίθηκαν· χρειάστηκε να επιστρέψει για δεύτερη φορά η κάμερα για να σεβαστεί ο πρόεδρος το έθιμο της Kiss Cam.
   
Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν ορίστηκε στρατάρχης του βορειοκορεατικού στρατού, αναλαμβάνοντας έτσι τον πλήρη έλεγχο όχι μόνο του κράτους, αλλά και των ενόπλων δυνάμεων. Η απόφαση ελήφθη μία ημέρα μετά την απομάκρυνση από την ηγεσία του στρατού, με εντολή του Κιμ, του Ρι Γιονγκ-Χο.
  
Για την Κίνα, όπου αναζητείται ως μάρτυρας- αναχώρησε ο Γάλλος αρχιτέκτονας Πάτρικ Ντεβιγέ, που αφέθηκε μετά από ένα μήνα ελεύθερος από τις αρχές της Καμπότζης λόγω υποψιών πως σχετίζεται με το θάνατο του Βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ πέρυσι στην Κίνα -πτυχή του σκανδάλου. Στον Γάλλο δεν έχουν αποδοθεί κατηγορίες. Σύμφωνα με την Καμπότζη, ο Ντεβιγιέ επιβιβάστηκε σε πτήση από την Καμπότζη με προορισμό την Κίνα, «με τη θέλησή του».
   
Άντρας από την Καλιφόρνια, ο οποίος καταζητείτο επί 18 ολόκληρα χρόνια από τις αστυνομικές αρχές για το βιασμό ενός τετράχρονου κοριτσιού, συνελήφθη στη Γουατεμάλα και εκδόθηκε στις ΗΠΑ, προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες.
   
Μετανιωμένος για την ανάληψη του συμβουλίου των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου αλλά και βέβαιος ότι θα το τηρήσει όσο καλύτερα μπορεί εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ασφάλειας G4S, Νικ Μπακλς, μιλώντας την Τρίτη στους Βρετανούς βουλευτές. Παραδέχτηκε δε ότι η κατάσταση είναι αξιοθρήνητη και ζήτησε συγγνώμη από το σώμα. Η G4S θα διαθέσει μόνο 7.000 από τους 10.000 ειδικούς φρουρούς που προέβλεπε η συμφωνία. Τα κενά θα καλυφτούν από την αστυνομία και το στρατό με ανάλογη αύξηση στο κόστος.

Οικονομία

 Στις αρχές Αυγούστου θα ολοκληρωθεί ο οικονομικός έλεγχος που διενεργεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την EFG Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς στα πλαίσια της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα θα συνταχθούν και θα αποσταλούν στο Ταμείο και οι εκθέσεις αναδιάρθρωσης των τραπεζών.
   
Δυσμενείς προβλέψεις για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ διατυπώνει σε έκθεσή της η Citigroup. Οι αναλυτές του ιδρύματος εκτιμούν ότι η τρόικα θα μπορούσε να χορηγήσει στη νέα κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, ωστόσο χαρακτηρίζουν απίθανο ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ να συμφωνήσουν στο αίτημα της Ελλάδας για αλλαγές στο Μνημόνιο.
   
Προσχέδιο με κατευθύνσεις για περικοπές δαπανών ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ, από το συνολικό ύψος των 11,7 δισ. ευρώ που απαιτούνται βάσει Μνημονίου για τη διετία 2013- 2014, αναμένεται να επιδώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σήμερα στις 10 το πρωί, στους αρχηγούς των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Αθλητισμός

O Κώστας Κλάδος ψηφίστηκε ομόφωνα να αναλάβει καθήκοντα τόσο πρόεδρου, όσο και διευθύνοντα συμβούλου στην ΠΑΕ OΦH. Ταυτόχρονα, ο Νίκος Μαχλάς εξελέγη για το πόστο του υπεύθυνου του ποδοσφαιρικού τμήματος.
   
Τον δρόμο για την Αθήνα έχει πάρει ο Μπρούνο Φορναρόλι, η μεταγραφή του οποίου στον Παναθηναϊκό πρέπει να θεωρείται τελειωμένη. Ο Ουρουγουανός αναμένεται στην Αθήνα το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και - εάν όλα πάνε καλά - να υπογράψει το συμβόλαιό του με το «τριφύλλι». Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη θα γίνει η οριστική μεταβίβαση των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη.
   
Καλύτερος ο ΠΑΣ Γιάννινα επικράτησε 3-0 σε φιλικό του Πανθρακικού, που έδειξε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά μετά την επιστροφή του στη Σούπερ Λίγκα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: