28 Ιουλίου, 2012

ΕΚΤΑΚΤΩΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΗ ΣΙΑΤΙΣΤΑ.

Ο φόβος της κακοκαιρίας άλλαξε τα σχέδια του Μακαριωτάτου, καθώς είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Παρασκευής να τελέσει την επίσημη κήρυξη των εορτασμών για την απελευθέρωση της Φλώρινας. Έτσι, ο Μακαριώτατος μαζί με τη συνοδεία του, τον Μητροπολίτη Φλωρίνης Θεόκλητο, τον Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα, τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπο Διαυλείας Γαβριήλ και τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Μάξιμο μετέβησαν στη Σιάτιστα για να προσκυνήσουν το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, επάνω από το γραφικό χωριό Βλάστη.

Σε υψόμετρο 1630 μ., σε μια τοποθεσία σπάνιας φυσικής ομορφιάς, το Μοναστήρι παρέχει στον επισκέπτη μοναδική θέα. Τον Αρχιεπίσκοπο και τους άλλους αρχιερείς υποδέχτηκαν στη μονή οι Μητροπολίτες Σιατίστης και Ιόππης. Ο Μακαριώτατος είπε με εμφανή συγκίνηση: Αισθάνομαι πολύ ευχαριστημένος, μολονότι ομολογώ δεν το είχα προγραμματίσει να έρθω στο Μοναστήρι κι ούτε φανταζόμουν ν' ανέβω σε τέτοιο υψόμετρο. Βέβαια, όλα αυτά οφείλονται στην αγάπη του Σεβασμιωτάτου Φλωρίνης.

Θα ήθελα, όμως να εξομολογηθώ τούτο για τον Σεβασμιώτατο Σιατίστης. Στο παρελθόν υπήρξαμε "γείτονες", καθώς οι Μητροπόλεις μας συνόρευαν (σημ. ο Μητροπολίτης Σιατίστης διακονούσε στη Μητρόπολη Χαλκίδος) και θαύμαζα τον χαρακτήρα του, τη μεθοδικότητά του, το τρόπο που αγκάλιαζε τους ανθρώπους. Όταν εξελέγη λοιπόν, Μητροπολίτης Σιατίστης ξαφνιάστηκα! Δε γνώριζα τίποτα για τα μέρη αυτά. Σήμερα, βλέποντας τον τόπο από τη Φλώρινα έως το Μοναστήρι, αληθινά εντυπωσιάστηκα! Περισσότερο απ' όλα με συγκίνησε η καθαρή ματιά των ανθρώπων, ένας ευγενικός κι όμορφος κόσμος που ζει αληθινά.

Μετά το προσκύνημα στο Μοναστήρι οι Αρχιερείς επισκέφθηκαν τη Βλάστη. Λίγο έξω από το χωριό νεαροί καβαλάρηδες συνόδευσαν τον Μακαριώτατο και την αυτοκινητοπομπή έως την κεντρική πλατεία, όπου πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να χαιρετίσει τον Μακαριώτατο και να λάβει ευλογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: