07 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Με τις ομιλίες του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα συνεχιστεί η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων το απόγευμα του Σαββάτου (18:00). Η διαδικασία ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής με την ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος έθεσε εννέα σημεία ως προτεραιότητες με βασική την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, με ειδική αναφορά στον ΟΣΕ και τη ΔΕΗ.
   
Από 9 μέχρι 15 Ιουλίου καλούνται οι Έλληνες του εξωτερικού να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις και μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τμημάτων και σχολών που επιθυμούν να εισαχθούν.
   
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσει το Κυπριακό κατά τη συνεδρίασή του την ερχόμενη Τρίτη, το οποίο ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο θα ενημερώσει για τη λειτουργία της UNIFICYP, της ειρηνευτικής δύναμης στο νήσι. Ο Αλ.Ντάουνερ θα αναφερθεί στη διαπραγματευτική διαδικασία , το σημερινό αδιέξοδο και τις προοπτικές που διαγράφονται.
   
Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Ολομέλεια της Βουλής. «Υποσχέθηκαν στον ελληνικό λαό επαναδιαπραγμάτευση, αλλά προωθούν τη σκληρή εφαρμογή του μνημονίου. Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά αποτελεί οργανική συνέχεια της κυβέρνησης Παπαδήμου» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης.
   
Ο πρωθυπουργός εγκαταλείπει την προεκλογική υπόσχεση της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και προσαρμόζεται πλήρως στις επιταγές της τρόικας, τονίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά. «Άκουσα τον κ.πρωθυπουργό ο οποίος δεν δεσμεύθηκε για τίποτε. Δεν άκουσα για διαπραγμάτευση, ήταν κατηγορίας φτερού και την πήρε μάλλον ο αέρας» είπε ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, Κώστας Μαρκόπουλος.

Κόσμος

Ελεύθερος με εγγύηση αφέθηκε ο Τζορτζ Ζίμερμαν, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του 17χρονου Αφροαμερικανού, Τρέιβον Μάρτιν το Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικές αρχές. Σύμφωνα με έγγραφο της φυλακής, ο 28χρονος κατηγορούμενος κατέβαλε 100.000 δολάρια όπως προβλέπει ο νόμος, δηλαδή το 10% της εγγύησης του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που όρισε δικαστής της Φλόριντα.
   
Εντυπωσιακές εικόνες, φωτογραφικά ενσταντανέ, μικρές και μεγάλες στιγμές του 24ώρου από ολόκληρο τον κόσμο.
   
Το πρώτο βήμα για τη μετάβαση σε ένα δημοκρατικό καθεστώς κάνει το Σάββατο η Λιβύη, μετά το τέλος της πολύχρονης δικτατορίας του Μουαμάρ Καντάφι. Οι βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αποτελούν την πλέον κρίσιμη δοκιμασία της μεταβατικής κυβέρνησης και δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν φόβους για την ασφαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας -με την επίθεση σε ελικόπτερο που μετέφερει εκλογικό υλικό να μην είναι και ο καλύτερος οιωνός. Η προσωρινή κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τόσο τους οπαδούς του φεντεραλισμού που ζητούν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στη νέα Συντακτική Συνέλευση όσο και τους υποστηρικτές του Καντάφι που φέρονται να σχεδιάζουν να σαμποτάρουν τη διαδικασία.
   
Ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον αποφάσισε την Παρασκευή ότι η ιρανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει εντόκως συνολική αποζημίωση 813 εκατομμυρίων δολαρίων στους συγγενείς των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης που έγινε στη διάρκεια του 1983 στη Βηρυτό, με απολογισμό 241 νεκρούς.
   
Το κοινοβούλιο της Ρουμανίας ψήφισε με ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου της χώρας, Τράιαν Μπασέσκου, με το αιτιολογικό ότι υπερέβη τις εξουσίες του επεμβαίνοντας σε υποθέσεις της κυβέρνησης. Η τύχη του Μπασέσκου θα κριθεί με δημοψήφισμα που πρέπει να διενεργηθεί εντός 30 ημερών. Η ψηφορορία στο Βουκουρέστι έγινε λίγες ώρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τις πολιτικές εξελίξεις.

Οικονομία

Με υποχώρηση την έκλεισαν την Παρασκευή οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Νέα Υόρκη και ευρωπαϊκές αγορές, με τα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας να δίνουν τον τόνο στη συνεδρίαση.
   
Η δημιουργία ενός μοναδικού μηχανισμού ελέγχου των τραπεζών της Ευρωζώνης, την οποία αποφάσισαν οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεών της, «επείγει», δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς «αποτελεί μια απάντηση στην (σημερινή) κρίση».
   
Στο επίπεδο των 860 ευρώ - κατώτατο μισθό - φαίνεται να συμφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου, και όπως προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις, προχωρούν στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης. Κύρια θέση της ΕΣΕΕ στις συζητήσεις και συναντήσεις με την ΓΣΕΒΕΕ και την ΟΙΥΕ είναι ο επαναπροσδιορισμός του μισθού του εμποροϋπαλλήλου, από 918,13 ευρώ στα 815 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα της περιόδου προ-κρίσης (1-1-09) και η διατήρησή του σε σταθερά επίπεδα «μέχρι να βγούμε από την παρούσα δύσκολη συγκυρία».

Αθλητισμός

 Μετά τον Φαμπιάν Βάργκας, ο Ανέστης Αργυρίου γίνεται ο δεύτερος παίκτης της ΑΕΚ που καταθέτει προσφυγή. Ο νεαρός αμυντικός ακολούθησε τη δικαστική οδό και ζητάει να του επιδικαστεί το ποσό των 500.000 ευρώ, ωστόσο στις επαφές που ακολούθησαν διαπιστώθηκε διάθεση από τις δύο πλευρές να οδηγηθούν σε συμβιβαστική λύση.
   
Ο Χοσέ Μανουέλ Βελάσκες έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής στην Αθήνα και όπως όλα δείχνουν ήρθε για... μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα μας, αποτελώντας την πέμπτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού. Ο 22χρονος κεντρικός αμυντικός ήρθε από την Βενεζουέλα με ενδιάμεση στάση στο Παρίσι, ενώ στο «Ελ. Βενιζέλος» περίμενε και τον μάνατζερ του, ο οποίος ήρθε από την Ρώμη. Ο διεθνής αμυντικός είχε φέρει μαζί του πέντε (!) βαλίτσες, κάτι το οποίο φανερώνει ότι ήρθε για μόνιμη εγκατάσταση στην χώρα μας και ότι ουσιαστικά απομένουν τα τυπικά για την μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό (με μονοετές συμβόλαιό ως δανεικός από τη Βιγιαρεάλ).
   
Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ, Μπονγκανί Κουμαλό, ο οποίος αφού παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου, έσπευσε να ετοιμάσει τις βαλίτσες του, αφού σε μερικές ώρες αναχωρεί με προορισμό την Ολλανδία προκειμένου να τεθεί άμεσα στη διάθεση του Γιώργου Δώνη. Ο αφρικανός άσος του δεν έκρυψε, ότι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που αποφάσισε να παίξει στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ ήταν ο... παλιός παίκτης του «Δικεφάλου», Γκλεν Σάλμον.



Δεν υπάρχουν σχόλια: