14 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, μετά τη απολογία του, ο 21χρονος υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που παρέσυρε με τη μηχανή του τα δίδυμα και τη μητέρα τους το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας. Στον 21χρονο επιβλήθηκε η καταβολή εγγύησης 15.000 ευρώ και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
   
Υπό έλεγχο τέθηκε το βράδυ της Παρασκευής πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι σε δασική έκταση, στο Παλαιό Λιθωτό Κιλκίς, στην περιοχή Μουριών, στο όρος Μπέλες.
   
«Είχαμε ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα, ας πούμε είχαμε μια προσωρινή ήττα, αλλά δεν λυγίσαμε πολιτικά και ιδεολογικά, γιατί αυτή η ήττα θα σήμαινε καταστροφή για το εργατικό και λαϊκό κίνημα» είπε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της στο Πάρκο Φιξ, τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ μπορεί να ανακτήσει τις απώλειες γιατί δεν διέπραξε θεμελιακό πολιτικό λάθος».
   
Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Dwight Eisenhower (CVN-69) βρίσκεται στη Ρόδο όπου θα παραμείνει τρεις ημέρες για ξεκούραση και ψυχαγωγία των 4.150 αξιωματικών και ναυτών που υπηρετούν σε αυτό.
   
Τελευταία ημέρα ισχύος του μέτρου της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των οχημάτων (Δακτύλιος) για την περίοδο 2011-2012 ήταν η Παρασκευή 13 Ιουλίου και, κατά συνέπεια, τα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι την επαναφορά της ισχύος του μέτρου.

Κόσμος

Μετά από άλλη μία πολύνεκρη σφαγή από τις συριακές δυνάμεις, επανέρχονται στη διεθνή κοινότητα οι συζητήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος συμμόρφωσης της Συρίας με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να κάνει -έστω και στοιχειώδη- βήματα για να τερματιστεί η εμφύλια βία στη χώρα. Ωστόσο πέρα από τις σκληρές δηλώσεις και την έκφραση του σοκ για τις ωμότητες, η Δύση δεν μπορεί να αποφασίσει τίποτα δραστικό και πελαγοδρομεί μεταξύ προτάσεων ψηφισμάτων και καταδικών.
   
Δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν την Παρασκευή στη Μαδρίτη εναντίον των περικοπών των κρατικών δαπανών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ τα συνδικάτα απείλησαν να προχωρήσουν σε νέες απεργίες και να προσφύγουν στην δικαιοσύνη εναντίον των μέτρων. Οι διαδηλωτές, που φορούσαν μαύρα σε συμπαράσταση στους ανθρακωρύχους και πράσινα σε συμπαράσταση στους δασκάλους, απέκλεισαν δρόμους και τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου με αποτέλεσμα να προκληθούν καθυστερήσεις.
   
«Σοκαρισμένος και τρομαγμένος» δηλώνει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Κόφι Ανάν από τη σφαγή στο χωριό Τρέμσεχ κοντά στη Χάμα, μιλώντας για «επιβεβαιωμένη χρήση βαρέων όπλων, όπως πυροβολικό, αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων». Οργανώσεις αντικαθεστωτικών στη Συρία υποστηρίζουν ότι ο στρατός επενέβη με ελικόπτερα και τανκς στο χωριό Ταραμσέχ, στην επαρχία της Χάμα, σκοτώνοντας «πάνω από 200 ανθρώπους» (ή κατ'αλλες εκτιμήσεις γύρω στους 150), ανάμεσά τους και αντάρτες. Έντονα αντιδρά η διεθνής κοινότητα. Διεξαγωγή έρευνας ζητά η Ρωσία.
   
Αιθιοπικό δικαστήριο καταδίκασε τον Εσκίντερ Νέγκα, συγγραφέα, δημοσιογράφο και μπλόγκερ σε 18 χρόνια κάθειρξη με την κατηγορία της τρομοκρατίας και άλλους 23 ανθρώπους, ανάμεσά τους πέντε εξόριστους δημοσιογράφους, σε ποινές από οκτώ χρόνια μέχρι και ισόβια κάθειρξη αφού έκρινε ότι συνωμότησαν με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.
   
Η δημοτικότητα του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, που σημείωνε συνεχή πτώση από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, ανέκαμψε με ποσοστό αποδοχής 49% τον Ιούλιο έναντι 46% τον Ιούνιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή. Η ανάκαμψη αυτή φαίνεται να οφείλεται στην αντίληψη ότι ο Μόντι σημείωσε επιτυχία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου εξασφαλίζοντας μέτρα που θα επιτρέψουν τελικά να ανακουφιστεί η Ιταλία.

Οικονομία

 Η αναγκαιότητα ύπαρξης σταθερού, απλού, δίκαιου και ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος στις βασικές αρχές του οποίου είναι ανάγκη να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, επισημάνθηκε στο πλαίσιο του 8ου ετήσιου φορολογικού συνεδρίου Athens Tax Forum 2012 με θέμα «Υπερφορολόγηση και φοροδιαφυγή. Πρόσθετα εμπόδια στο δύσβατο δρόμο προς την ανάπτυξη» που διοργάνωσε την Παρασκευή το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.
   
Μετά από αρκετές ημέρες πτώσης, οι αγορές κινήθηκαν την Παρασκευή, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ανοδικά έχοντας μάλιστα ισχυρά κέρδη.
   
Ως πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα έθεσε ο υπουργός Εργασίας Ι.Βρούτσης τα ζητήματα που άπτονται της ανεργίας, η οποία έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, και των δεικτών της φτώχειας. Η ανεργία λύνεται με βιώσιμη ανάπτυξη η οποία θα συνοδεύεται και από ισχυρές πολιτικές απασχόλησης, τόνισε, προσθέτοντας ότι «αυτά τα δύο πρέπει να πάνε μαζί». Κάνοντας δε ειδική αναφορά στην εκτίναξη της ανεργίας στους νέους ο υπουργός είπε ότι δρομολογείται με πόρους της ΕΕ το «Εθνικό Σύμφωνο για την Απασχόληση των Νέων», πρόγραμμα ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός

Φωτιές άναψε στον ΠΑΟΚ το αγγλικό δημοσίευμα που θέλει τη Μάντσεστερ Σίτι να έχει βάλει στο στόχαστρο της τον Κώστα Σταφυλίδη, δίνοντας οικονομικά και έμψυχα ανταλλάγματα. Συγκεκριμένα, η Manchester Evening News αναφέρει ότι οι πρωταθλητές Αγγλίας προτίθενται να δώσουν 1,3 εκατομμύρια ευρώ και έναν νεαρό παίκτη τους ως δανεικό για να αποκτήσουν τον Σταφυλίδη από τον ΠΑΟΚ. Γκαρσία και Καραντασιάδης δεν προπονήθηκαν, καθώς μετέβησαν για μαγνητική. Ο Ουρουγουανός έχει ένα ήπιο οίδημα στον δεξί δικέφαλο που δεν προκαλεί ανησυχία και ο Καραντασιάδης θλάση β' βαθμού στον τετρακέφαλο.
   
Η οικονομική κατάσταση της ΑΕΚ είναι τραγική και οι ιθύνοντες της ΠΑΕ προσπαθούν να έρθουν σε συμβιβασμό με τους παίκτες για τα χρήματα που τους οφείλονται. Την Παρασκευή ήταν η σειρά του τέως προπονητή της ομάδας, Νίκου Κωστένογλου, να μιλήσει με τον πρόεδρο της ομάδας, Ανδρέα Δημητρέλο, για τις οφειλές προς το πρόσωπό του. Στο μεταξύ, το πρώτο δείγμα από τους νέους της ΑΕΚ θα δοθεί το βράδυ της Κυριακής στη Ρουμανία.

Μπορεί να ήταν γνωστό, όμως, πλέον είναι και επίσημο και έτσι την Δευτέρα θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη στο Σωματείο «Παναθηναϊκή Συμμαχία», όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Αυτό θα γίνει παρουσία συμβολαιογράφου, ενώ θα πρέπει να τονιστεί τελείωσε ο έλεγχος των υπογεγραμμένων από τις δύο πλευρές δηλώσεων, που είχαν κατατεθεί στην εφορία και εκκρεμεί πλέον μονάχα το τυπικό μέρος για να περάσει το 54,7% των μετοχών του Τζίγκερ στα... χέρια του κόσμου. Υψηλή η κίνηση των διαρκείας στον Παναθηναϊκό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: