19 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Αχαΐα και την Κίσσαμο Χανίων, όπου αργά το βράδυ της Τετάρτης εκκενώθηκε το χωριό Παπαδιανά, καθώς οι φλόγες απείλησαν τα πρώτα σπίτια του οικισμού. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν οι περιοχές Άνω και Κάτω Καστρίτσι, Σελλά, Πλατάνι, Αργυρά και Δρέπανο της Αχαΐας, όπου οι κάτοικοι έζησαν ώρες αγωνίας βλέποντας τη φωτιά να πλησιάζει στα σπίτια τους. Με το πρώτο φως της ημέρας, στην επιχείρηση κατάσβεσης επέστρεψαν τα εναέρια μέσα, που το απόγευμα της Τετάρτης σε μεγάλο ποσοστό καθηλώθηκαν λόγω βλάβης.
   
Νεκρός μέσα στο διαμέρισμα που διέμενε στον Άγιο Παντελεήμονα βρέθηκε ένας 81χρονος μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το θύμα φέρει τραύμα στην κοιλιά από αιχμηρό αντικείμενο. Το διαμέρισμα δεν έφερε ίχνη παραβίασης και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών, κίνητρο των δραστών ήταν η ληστεία.
   
Περισσότερες από 60 περιπτώσεις ναυτικών που προσπάθησαν να λάβουν ή έχουν λάβει, με πλαστά πιστοποιητικά, σύνταξη γήρατος και βοηθήματα από το ΝΑΤ τα οποία δεν δικαιούντο, προκύπτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πρώτα στοιχεία έρευνας του Λιμενικού Σώματος.
   
Με λιγότερες από αέρος δυνάμεις συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Αχαΐα. Για αρκετή ώρα επιχειρούσαν από αέρος μόλις δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, καθώς τα υπόλοιπα έξι καναντέρ, που συμμετείχαν στην κατάσβεση, δήλωσαν βλάβη. Τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά. Σε εξέλιξη δύο πύρινα μέτωπα στο Άνω Καστρίτσι και στην περιοχή από το Πλατάνι μέχρι τα Σελλά. Υπό έλεγχο τέθηκε το πύρινο μέτωπο στο Κάτω Καστρίτσι. Σε πλήρη εξέλιξη πυρκαγιά στην Κίσσαμο Χανίων.
   
Την πρώτη επίσημη επίσκεψη με την ιδιότητα του ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όπου θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης της τουρκικής εισβολής του 1974.

Κόσμος

Την επίθεση στη Συρία που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανώτερους αξιωματούχους, στενούς συνεργάτες του Μπασάρ Αλ-Άσαντ, καταδίκασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος εξέφρασε, παράλληλα, την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας στη χώρα. Για την Πέμπτη αναβλήθηκε η ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επί απόφασης που προωθούν δυτικές χώρες που καλούν να υπάρξουν νέα μέτρα κατά του συριακού καθεστώτος. Στο ψήφισμα αυτό αντιδρά η Ρωσία.
   
Ένας βομβιστής αυτοκτονίας πραγματοποίησε την επίθεση στο λεωφορείο με τους Ισραηλινούς τουρίστες στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα, στην οποία σκοτώθηκαν οχτώ άνθρωποι και τραυματίσθηκαν δεκάδες, δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών, Τσβετάν Τσβετάνοφ.

Στους δρόμους κατεβαίνουν την Πέμπτη οι Ισπανοί εργαζόμενοι, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι. Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε 80 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ μεγάλη πορεία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης στη Μαδρίτη.
   
Στους 31 ανέρχονται οι νεκροί, ανάμεσά τους και δύο Ευρωπαίοι, από το ναυάγιο πλοίου με περισσότερους από 250 επιβάτες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νταρ ες Σαλάμ και τη Ζανζιβάρη. Σύμφωνα με τις αρχές, 145 άνθρωποι διασώθηκαν, ενώ υπάρχουν κι αρκετοί αγνοούμενοι.
   
Σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση από ότι είχε προβλεφθεί βρίσκεται η οικονομία της Βρετανίας, παραδέχθηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος σε συνέντευξή του σε βρετανική εφημερίδα δήλωσε ότι τα μέτρα λιτότητας στη χώρα ενδέχεται να συνεχιστούν και την επόμενη δεκαετία. «Δεν μπορώ να προβλέψω θα υποχωρήσει πότε η πίεση» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Οικονομία

Στην εξόφληση σε 3, 6 ή 8 δόσεις των εκκαθαριστικών της Εφορίας που αποστέλλονται στους φορολογουμένους και περιλαμβάνουν το φόρο εισοδήματος, την έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση προβλέπει ότι όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ θα μπορούν να πληρώσουν σε 6 δόσεις, ενώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 80.000 ευρώ θα παραμείνουν οι 3 διμηνιαίες δόσεις.
   
Την αποσύνδεση των δημοτικών τελών και του τέλους της ΕΡΤ από το λογαριασμό της ΔΕΗ, που ισοδυναμούν περίπου με το 30% της τελικής του αξίας, εξετάζει το υπουργείο Ενέργειας από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ελαφρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο λογαριασμός του ρεύματος από τις επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων. Εξετάζεται, επίσης, και η μείωση των τριών Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που έχουν επιβληθεί στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του Μνημονίου, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.
   
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την Τετάρτη αλλαγές στον κανονισμό του αναφορικά με την παρακολούθηση των παγκόσμιων οικονομιών, κάνοντας υποχρεωτική την αξιολόγηση από το Ταμείο για το αν και πόσο η πολιτική γραμμή κάποιας χώρας επηρεάζει το διεθνές νομισματικό σύστημα. Μέχρι πρότινος το ΔΝΤ έκανε τις αξιολογήσεις προαιρετικά και με δική του πρωτοβουλία, αλλά η οικονομική κρίση έδειξε ότι η πολιτική γραμμή μιας χώρας μπορεί εύκολα να επηρεάσει και άλλες.

Αθλητισμός

 Απόλυτα επιτυχημένο ήταν το «τεστ» του ΠΑΟΚ με αντίπαλο την Τσβόλε που φέτος επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια του ολλανδικού πρωταθλήματος, καθώς ο «Δικέφαλος» επικράτησε 4-1 χάρη σε γκολ των Ρομπέρ, Γιάννου, Λίνο και Αθανασιάδη. Γκαρσία, Σαλπιγγίδης, Μαλεζάς και Σταφυλίδης έλειπαν και σε αυτό το φιλικό, ωστόσο η δουλειά, που γίνεται στην Ολλανδία φαίνεται να αποδίδει.

Tα προβλήματα στον Άρη δεν έχουν τελειωμό, καθώς την Τετάρτη η Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών εξέτασε την προσφυγή του Μιχάλη Σηφάκη κατά της ΠΑΕ, τον δικαίωσε τον και μάλιστα του επιδίκασε ολόκληρο το ποσό, δηλαδή 980.000 ευρώ! Στις τάξεις του Άρη επικρατεί δυσαρέσκεια για την απόφαση αν και η επόμενη κίνηση θα είναι η άσκηση έφεσης και προσπάθεια προσέγγισης του παίκτη για να βρεθεί βιώσιμη λύση για το σωματείο.
   
Κανονικά στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ θα συμμετέχουν την επόμενη περίοδο Κέρκυρα και Πανιώνιος, καθώς την Τετάρτη η πειθαρχική επιτροπή της διοργανώτριας αρχής απέρριψε τις καταγγελίες που είχαν κάνει Εργοτέλης και Παναιτωλικός κατά των δύο ΠΑΕ. Οι Κρητικοί και οι Αγρινιώτες έχουν το δικαίωμα προσφυγής στο διαιτητικό δικαστήριο και στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, όπου στρέφουν, πλέον, τις ελπίδες τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: