09 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις προγραμματικές δηλώσεις που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνεργασίας. Σχολιάζοντας τη δευτερολογία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ήταν αποκαλυπτική του πανικού και της αδυναμίας του να υπερασπιστεί με λογικά επιχειρήματα την εγκληματική και αδιέξοδη πολιτική του» και κάνει λόγο για «πρωτοφανές και ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου παραλήρημα».
   
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε αποθήκες 5.000 τμ στον Ασπρόπυργο, στη συμβολή της οδού Παπαφλέσσα και της Λεωφόρου ΝΑΤΟ. Επί τόπου επιχειρούν 39 πυροσβέστες με 13 οχήματα. Καίγονται πλαστικά, ενώ στην περιοχή υπάρχει πολύς καπνός.
   
Τη συγκρότηση πέντε νέων οργάνων σχεδιάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος το δεκαπενθήμερο που ακολουθεί αναμένεται να υλοποιήσει τα επόμενα βήματα στην πορεία ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, την Οργανωτική Γραμματεία, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΤΑΜΕ, το επιστημονικό Συμβούλιο του ΙΣΤΑΜΕ και επίσης τη Γραμματεία των Τομέων του ΠΑΣΟΚ, όργανα που θα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.
   
Με μικρές αυξομειώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Στην Αττική, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 39 βαθμούς την Τρίτη και πιθανώς τους 40 βαθμούς την Τετάρτη. Γενικότερα, στη Στερεά, στην Θεσσαλία, την Εύβοια και την Πελοπόννησο, η θερμοκρασία ίσως αγγίξει και τους 41 βαθμούς στα μέσα της εβδομάδας. Είστε στην παραλία; Κάντε μας να ζηλέψουμε! Είστε στην πόλη; Μοιραστείτε μαζί μας την «καυτή» εμπειρία σας!
   
Από τα ειδικά μισθολόγια 200.000 ένστολων, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών, αρχιερέων, πανεπιστημιακών και διπλωματικών υπαλλήλων ξεκινά το πρώτο μεγάλο παζάρι κυβέρνησης-τρόικας, καθώς το μνημόνιο προβλέπει περικοπές 12% στις αποδοχές τους από τον Ιούλιο. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ φέτος και και 400 εκατ. ευρώ το 2013.

Κόσμος

   
Με τις πρώτες, αρκετά επισφαλείς, ενδείξεις να προϊδεάζουν για ήττα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις λιβυκές εκλογές -έκβαση που θα αποτελούσε προηγούμενο για τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη»- ο ηγέτης του αντίπαλου συνασπισμού κομμάτων Μαχμούντ Τζιμπρίλ κάλεσε όλες τις πλευρές σε «εθνικό διάλογο», ενώ η Λιβύη περιμένει τα αποτελέσματα της κάλπης.
   
Η ηγέτιδα της βιρμανικής αντιπολίτευσης Αούνγκ Σούου Κιι παραβρίσκεται για πρώτη φορά ως βουλευτής στη συνεδρίαση της Κάτω Βουλής της χώρας της τη Δευτέρα, μετά από δύο δεκατίες απαγορεύσεων και περιορισμών από τη χούντα της Μιανμάρ. «Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για τη χώρα μου» είπε η βουλευτής, πλέον, Κιι.
   
Γυναίκα έπεσε νεκρή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν κατά λάθος εκπυρσοκρότησε το όπλο μιας αστυνομικού. Το όπλο της αστυνομικού εκπυρσοκρότησε, την ώρα που η άτυχη γυναίκα επιχείρησε να την αγκαλιάσει από πίσω κατά τη διάρκεια ενός πάρτι, γράφει η εφημερίδα Detroit Free Press επικαλούμενη αστυνομικές πηγές.
   
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξακολουθεί να έχει μικρό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ στις πολιτείες-κλειδιά, που θα μπορούσαν να καθορίσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του επόμενου Νοεμβρίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
   
Στη Δαμασκό μετέβη την Κυριακή ο κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν, για έναν νέο γύρο συνομιλιών με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Πληροφορίες αναφέρουν πως η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής, δηλαδή ένα 24ωρο μετά την παραδοχή του πρώην ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ότι οι προσπάθειες τερματισμού της εμφύλιας σύρραξης έχουν αποτύχει. Η άφιξη Ανάν συμπίπτει, όμως, με τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων από την πλευρά της Συρίας, με τις οποίες το καθεστώς -σε μία επίδειξη δύναμης- στέλνει στο εξωτερικό μήνυμα ετοιμότητας σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης.

Οικονομία

Την επανεξέταση των κοινωνικών μεταβιβάσεων και τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ), προκειμένου να καταπολεμηθεί η φτώχεια, θέτει ως προτεραιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με μελέτες, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα πρέπει να αφορά στο 20% του πληθυσμού που ήδη ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ως βάση υπολογισμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα μπορούσε να ληφθεί η βασική σύνταξη του ΟΓΑ.
   
Στη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημοσίας Διοίκησης, με στόχο την προσωποποίηση των ευθυνών σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και απάτης, θα προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η πρωτοβουλία ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος θέλει αφενός να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημοσίας Διοίκησης για τον εντοπισμό μη σύννομων διαδικασιών και αποφάσεων εντός του Γενικού Λογιστηρίου, αφετέρου να καταδείξει πως άπαντες πλέον θα υπόκεινται σε έλεγχο.
  
 Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει την Τρίτη το Ελληνικό Δημόσιο. Στόχος είναι αρχικά η άντληση 1,625 δισ. ευρώ, ενώ με τις συμπληρωματικές ανταγωνιστικές προσφορές το ποσό μπορεί να αυξηθεί έως τα 2 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός

Ο Σάμπι Μπανγκουρά θα είναι το επόμενο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ. O επιθετικός από την Γουϊνέα, που τα τελευταία τρία χρόνια φoρούσε την φανέλα του Πανσερραϊκού, συμφώνησε σε συμβόλαιο συνεργασίας ενός έτους και το απόγευμα της Κυριακής μετέβη στην Ολλανδία, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα προετοιμασίας και να υπογράψει μάλιστα το συμβόλαιο του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ως την Πέμπτη αναμένεται να μεταβεί στην Ολλανδία και ο Τσέχος Μάρτιν Ζέμαν. Και ο Ζιλς Μπαρνς στην Ολλανδία για να δοκιμαστεί.
   
Τις βαλίτσες του για το Μόναχο αρχίζει να ετοιμάζει ο Γρηγόρης Μάκος. Κι αυτό γιατί έφτασε σήμερα στα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ η πρόταση από τη Μόναχο 1860 και, όπως όλα δείχνουν, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, οπότε ο διεθνής μέσος θα μετεγγραφεί στη βαυαρική ομάδα.
   
Τον πιο κρίσιμο αγώνα της στη φάση των ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος δίνει τη Δευτέρα (17:00) η εθνική ποδοσφαίρου των Νέων, που αντιμετωπίζει την Πορτογαλία στην πόλη Χααπσάλου της Εσθονίας, στο πλαίσιο της 3ης ημέρας για τον Α' όμιλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: