04 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τον δικό της τοποτηρητή ετοιμάζεται να ορίσει στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακολουθώντας το παράδειγμα του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, που έχουν ήδη από καιρό ορίσει τους δικούς τους. Η κατ' αρχάς απόφαση ελήφθη προ πενταμήνου, οπότε υιοθετήθηκε το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και στόχος είναι μεταξύ άλλων η ώσμωση τής υπό τον Ράιχενμπαχ Ομάδας Δράσης με τις δομές της τρόικας και η παρακολούθηση της υλοποίησης του μνημονίου.
   
Με βαριά ατζέντα επιστρέφει σε πλήρη δράση ο πρωθυπουργός, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τις προγραμματικές δηλώσεις και την επιστροφή της τρόικας. Εντός της ημέρας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, στη συνάντηση που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη. Παράλληλα, εξετάζεται το πλάνο που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην τρόικα κατά τη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη.
   
Σε μια ένδειξη καλής θέλησης εν όψει των επαφών με την τρόικα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα καταργηθούν όλες οι αμοιβόμενες επιτροπές και ειδικές γραμματείες των υπουργείων. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι μπορεί να περικόψει δαπάνες, χωρίς να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που αποτελεί κεντρικό σημείο στην διαπραγμάτευση που θα κάνει σε επόμενο στάδιο με τους δανειστές.
   
Εντατικούς ελέγχους για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας θα πραγματοποιεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, με ιδιαίτερη επικέντρωση των ελέγχων στις περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.

Στις 10 το πρωί της Παρασκευής ξεκινά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ με κύριο θέμα στην ατζέντα τη διαδικασία ανασύστασης της παράταξης. Η συνδιάσκεψη θα αρχίσει με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου. Συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ το μεσημέρι της Πέμπτης.

Κόσμος

 Λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου ξεχώρισε η σκληρή στάση του Μάριο Μόντι και η οποία οδήγησε στη συμφωνία για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τους μηχανισμούς στήριξης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μεταβαίνει στη Ρώμη για μία κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό. Στο επίκεντρο της συνάντησης εκτιμάται πως θα βρεθεί η διαφωνία Ολλανδίας και Φινλανδίας για αγορά ομολόγων από τον ESM -βασική αξίωση της Ρώμης- εν όψει του Eurogroup της 9ης Ιουλίου. Στην ίδια σύνοδο αναμένεται να εγκριθεί το μνημόνιο για την ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών.
   
Την επανακαταμέτρηση στο ένα τρίτο των ψήφων αποφάσισε η εκλογική αρχή του Μεξικού, έπειτα από τις καταγγελίες του κεντροαριστερού υποψηφίου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Ο Λόπες Ομπραδόρ, που αναδείχθηκε δεύτερος στις προεδρικές εκλογές της 1ης Ιουλίου, ζητούσε την πλήρη επανακαταμέτρηση των ψήφων, καταγγέλλοντας «ανακολουθίες» σε περισσότερα από 113.000 εκλογικά κέντρα από τα συνολικά 143.000. «Για το καλό της δημοκρατίας, για το καλό της χώρας, όλες οι ψήφοι θα πρέπει να μετρηθούν εκ νέου» δήλωσε.
   
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 21 τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν στην πόλη Σελεντίν του Περού, με αφορμή την κατασκευή ορυχείου χρυσού. Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στην κατασκευή του ορυχείου, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει μόλυνση του περιβάλλοντος και θα βλάψει το δίκτυο ύδρευσης.
  
 Δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado, της βρετανικής βασιλικής πολεμικής αεροπορίας, συνετρίβησαν την Τρίτη ανοιχτά των βορείων ακτών της Σκοτίας. Ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης ενός εκ των δύο αεροσκαφών διασώθηκαν από ελικόπτερο, που έφτασε στην περιοχή και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Η τύχη του πληρώματος του δεύτερου τζετ αγνοείται.
   
Στο στόχαστρο χάκερ βρέθηκε ο δικτυακός τόπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η ομάδα των «Κόκκινων Χάκερς» (Redhack) ανήρτησαν δύο φωτογραφίες του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Καντάφι και τον Ασαντ, που συνοδεύονταν από τα συνθήματα «χθες φίλοι, σήμερα εχθροί» και «είσαστε υπουργείο πολέμου και υποτέλειας».

Οικονομία

Με συγκεκριμένη πρόταση για την απόσυρση δημοσίου χρέους ύψους 91 δισ. ευρώ αναμένεται να προσέλθει η Κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Το γενικό πλαίσιο της πρότασης αυτής, η οποία προϋποθέτει πως η Ελλάδα θα πράξει πρώτα όλα όσα έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει στο πλαίσιο του Μνημονίου, το παρουσίασε χθες στο συνέδριο του Economist ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
   
Τριμερής επιτροπή που θα αποτελείται από στελέχη του ΔΝΤ, της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της Κοινωνία της Πληροφορίας θα αναλάβει την μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη Γενική Κυβέρνηση.
  
 Μπορεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να ανακοίνωσε πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου στα τέλη Μαΐου ανήλθαν στα 6,8 δισ. ευρώ, από 6,2 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου, ωστόσο σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι επιστροφές του ΦΠΑ ύψους 3,5 δισ. ευρώ, τις οποίες το Δημόσιο παρακρατεί για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών και δεν τις αποδίδει στις επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Αθλητισμός

Συνάντηση με τον Νίκο Κωστένογλου είχαν το βράδυ της Τρίτης οι υπεύθυνοι της ΠΑΕ Άρης, χωρίς ωστόσο να διαρρεύσουν τα αποτελέσματά της.
   
Ο Νίκος Γεωργέας δεν έχει ακόμα ενημερωθεί επισήμως από την ΑΕΚ για το μέλλον της συνεργασίας τους, ωστόσο ο Θωμάς Μαύρος με την τοποθέτησή του έβαλε στην ουσία τέλος στην καριέρα του έμπειρου παίκτη στην «Ένωση». Μετά από 11 χρόνια προσφοράς, ο Γεωργέας θα αποτελέσει παρελθόν, αν και όπως δηλώνει ο ίδιος κανείς από την «κιτρινόμαυρη» διοίκηση δεν τον έχει ενημερώσει.
   
Στην Αθήνα βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης ο Ιμπραϊμ Σισόκο, ο οποίος την Τετάρτη (4/7) θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις και θα υπογράψει μονοετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό. Ο Αντώνης Πετρόπουλος απάντησε θετικά στην επέκταση του συμβολαίου του για ακόμη 2,5 χρόνια και μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να βρεθεί στα γραφεία της ΠΑΕ για να υπογράψει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: