15 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Θερμοκρασίες που θα φτάσουν τοπικά τους 41 ακόμα και τους 42 βαθμούς στα ηπειρωτικά της χώρας και ασθενείς άνεμοι προβλέπονται για την Κυριακή από την ΕΜΥ. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται στη Θεσσαλία, την Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο όπου το θερμόμετρο θα κυμανθεί μεταξύ 22 και 41 βαθμών και τοπικά μέχρι και 42 βαθμούς.
   
Υπό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα φωτιά που είχε εκδηλωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου σε χόρτα και χαμηλή βλάστηση στο τέρμα της οδού Ζησιμοπούλου, στην περιοχή Παπάγου, κοντά στη συμβολή της Κατεχάκη και της Αττικής οδού. Στην επιχείρηση κατάσβεσης πήραν μέρος 45 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος επιχειρούν δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο. Υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει και στην Κερατέα και, το βράδυ, φωτιά στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης.
   
Δεν έχουμε άλλον δρόμο από τη σύγκρουση με όποιον αντιδρά στις αποκρατικοποιήσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές, προειδοποιεί ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια δημοσίων σχέσεων και επικοινωνιακών κανόνων.
   
Έναν μόλις μήνα μετά τις εθνικές εκλογές και τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης, το πολιτικό σύστημα επέστρεψε στην κατάσταση που βρισκόταν προ των εκλογών. Σε έρευνα της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας Βήμα της Κυριακής, οι πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι από τα κόμματα και αδιάφοροι για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
   
Την «προφανή» του, όπως είπε, στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα επαναλαμβάνει ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Όσον αφορά τη λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης, ο Φ.Κουβέλης ανέφερε πως οι τρεις αρχηγοί «θα συναντιόμαστε όσο πρέπει και όταν πρέπει, για να βοηθήσουμε την τρικομματική κυβέρνηση εθνικής ευθύνης να προχωρήσει γρήγορα και απερίσπαστη» σε συνέντευξή του στη Real news.

Κόσμος

Σε έρευνα για τα γεγονότα που οδήγησαν στη σφαγή πολλών δεκάδων αμάχων και ανταρτών στο Τρέμσιχ προχωρούν τα Ηνωμένα Έθνη, οι παρατηρητές των οποία κατάφεραν το Σάββατο να εισέλθουν στη πόλη των επτά χιλιάδων ανθρώπων. Την ίδια ώρα έρχονται στο φως πολύ ανησυχητικές πληροφορίες ότι «το καθεστώς Άσαντ έχει μεταφέρει χημικά όπλα στην πόλη Χομς», γύρω απ την οποία οι εξεγερμένοι έχουν υπό τον έλεγχό τους εκτεταμένες περιοχές.
   
Ο δισεκατομμυριούχος Χανς Κρίστιαν Ράουσινγκ, ο κληρονόμος του βασιλιά της βιομηχανικής συσκευασίας «Tetra Pak», συνελήφθη στη Βρετανία στο πλαίσιο των ερευνών για το θάνατο της συζύγου του, Εύα. Η 48χρονη σύζυγος είχε βρεθεί την Τρίτη νεκρή στο σπίτι του ζευγαριού στη διάρκεια αστυνομικής έρευνας, η οποία είχε ξεκινήσει όταν ο Ράουσινγκ βρέθηκε νωρίτερα να οδηγεί υπό την επήρεια ψυχοτρόπων ουσιών.

Με μία πρόσκληση στους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της Αιγύπτου να συνεργαστούν ώστε να ολοκληρωθεί η πλήρης μετάβαση στην δημοκρατική διακυβέρνηση έφτασε το Σάββατο στην Αίγυπτο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Η υπουργός προγραμματίζει ακόμη συναντήσεις με τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Ταντάουι και τον υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Αμρ.
   
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ανακοινώσεις για 8.000 απολύσεις από την αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot-Citroen και κάλεσε την εταιρεία να επαναδιαπραγματευτεί το σχέδιό της, ώστε να διασφαλίσει τον περιορισμό του κοινωνικού αντίκτυπου των μέτρων αυτών. Στην ίδια συνέντευξη και σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Συρία, ο Ολάντ επισήμανε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης με σκοπό την αποφυγή εμφυλίου πολέμου στη Συρία.   

Αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ αλλά και στην κοινωνία συναντά η πρόθεση της κυβέρνησης Νετανιάχου να καταργήσει την εξαίρεση από την υποχρεωτική στράτευση για τους υπερορθόδοξους εβραίους (Χαρέντιμ), ένα δικαίωμα που απολάμβαναν από την ίδρυση του κράτους τους Ισραήλ, το 1948. Η διαφαινόμενη κατάργηση του νόμου έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να σπεύδει σε συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο και κυβερνητικό εταίρο Σαούλ Μοφάζ: οι δύο πλευρές διαφωνούν για το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει το μέτρο.

Οικονομία

Την πρόθεσή του να αγοράσει τέσσερις μαρίνες στην Κέρκυρα, τη Λευκάδα και την Πελοπόννησο, επενδύοντας 20 εκατομμύρια ευρώ εξέφρασε ο τουρκικός όμιλος DOGUS Holding A.S, ένας από τους μεγαλύτερους στον τραπεζικό, βιομηχανικό, κατασκευαστικό και τουριστικό τομέα στην Τουρκία.
   
Σύντομη έγκριση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ESM ζήτησε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «επειδή η θέση της Ελλάδας είναι σοβαρή» -συσχετίζοντας μάλιστα έμμεσα το θέμα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα και την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Όσον αφορά το θέμα της επιμήκυνσης, ο Γιούνκερ ανέφερε πως «είναι σαφές ότι εάν δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για εφαρμογή των συμφωνηθέντων, το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο».
   
Τη σεναριολογία περί ελληνικής εξόδου από το ευρώ απέρριψε ως «ανοησίες» ο Φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλεξάντερ Στουμπ. Όσον αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης, ο υπουργός τόνισε πως «πριν συζητηθεί η οποιαδήποτε επιμήκυνση πρέπει, να επανέλθει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης σε τροχιά και μετά βλέπουμε».

Αθλητισμός

Ο Νίκος Σπυρόπουλος ευχήθηκε αυτή να είναι η καλύτερη χρονιά του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού αυτή που έρχεται και υποστήριξε πως οι πράσινοι δουλεύουν σκληρά και επισήμανε πως θα παρουσιαστούν έτοιμοι στα πρώτα επίσημα παιχνίδια της ομάδας για τα προκριματικά του Champions League. Η παρουσία του Γιάννη Αλαφούζου στο γήπεδο «Χοφ Μπέι Σάλτσμπουργκ» δεν πέρασε απαρατήρητη από τους περίπου 30 φίλους του «τριφυλλιού» που επίσης έδωσαν το «παρών». «Πήγαινε τον Βαρδινογιάννη στο 0% και μετά από εμάς ό, τι θες» του είπαν.
   
Κρατάει τα θετικά ο Λεονάρντο Ζαρντίμ αλλά περιμένει πολύ περισσότερα από όσα έδειξε ο Ολυμπιακός στο φιλικό 1-1 με τη Σπαρτάκ Μόσχας ο Λεονάρντο Ζαρντίμ.

Στα θετικά στοιχεία που επέδειξε ο ΠΑΟΚ στο φιλικό 2-0 επί της Μονς στάθηκε ο Γιώργος Δώνης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αναγνώρισε ότι η ετοιμότητά του Μπαρνς δεν είναι σε υψηλά επίπεδα και ότι η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι δύσκολη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: