17 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ο αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος παραμένει στη θέση του αρχηγού της ΕΛΑΣ σύμφωνα με τις κρίσεις που άρχισαν τη Δευτέρα. Οι αντιστράτηγοι Γρηγόριος Μπαλάκος και Νικόλαος Σερέτης αποστρατεύθηκαν, ενώ παραμένουν στις θέσεις τους οι αντιστράτηγοι Αδαμάντιος Σταματάκης και Δημήτριος Παπαδόπουλος. Οι κρίσεις συνεχίστηκαν αργά τη Δευτέρα με το βαθμό του υποστρατήγου.
   
Φωτιά ξέσπασε σε ξερά χόρτα στο 128ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κορίνθου-Πατρών στο ύψος του Ξυλόκαστρου. Η φωτιά επακτάθηκε στο δάσος, ενώ απειλούνταν διάσπαρτα σπίτια στην περιοχή. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το βράδυ, ενώ νωρίτερα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό μεταξύ Λυγιάς και Ξυλόκαστρου που είχε διακοπεί το απόγευμα.
   
Σε στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ώς τις 4 το απόγευμα προχωρούν την Τρίτη, 17 Ιουλίου, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στο Ταμείο τους. Όπως καταγγέλλουν, από την ημέρα που εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ χιλιάδες εργαζόμενοι είναι σχεδόν ανασφάλιστοι.
   
Για οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της γραμματικής και της γλώσσας, που «γίνεται με 'επιστημονική' υποστήριξη βαρέος πυροβολικού 140 πανεπιστημιακών», κάνει λόγο ο Βύρων Πολύδωρας, αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με το βιβλίο της Γραμματικής της Ε' και ΣΤ' τάξης του δημοτικού. «Πόλεμος! Γρηγορείτε Συνέλληνες!» καταλήγει ο τέως πρόεδρος της Βουλής.
   
Σε τροποποίηση των κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς για την περίοδο 2012-2013, προχωρά το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Κόσμος

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, εάν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, ανέφερε στο βρετανικό BBC ο Ναουάφ αλ Φαρές, ο πρώην πρεσβευτής της Συρίας στη Βαγδάτη και μέχρι τώρα ανώτερος αξιωματούχος του καθεστώτος που έχει αυτομολήσει. Επικαλούμενος μάλιστα «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες», όπως σημειώσε, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει ήδη γίνει χρήση χημικών όπλων στη Χομς.
   
Οι ΗΠΑ θα κινητοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε τη Δευτέρα από την Ιερουσαλήμ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. «Όλος ο κόσμος ενδιαφέρεται να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Χάρη στις προσπάθειές μας να συσπειρώσουμε τη διεθνή κοινότητα, το Ιράν υποβάλλεται στις πιο ισχυρές πιέσεις από ποτέ. Και αυτή η πίεση θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί για όσο καιρό το Ιράν δεν τηρεί τις διεθνείς του υποχρεώσεις» τόνισε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
   
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 56 ετών, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (ΝΟΑΑ). Βάσει των κριτηρίων της ΝΟΑΑ, που βασίζονται στη διακύμανση θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων, το 55% του αμερικανικού εδάφους -κυρίως στις μεσοδυτικές πολιτείες- πλήττεται από ξηρασία.
   
Μικρή πτώση είχε η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ μέσα στον Ιούλιο, αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, της κακής κατάστασης της γαλλικής οικονομίας και της συνεπακόλουθης αύξησης των φόρων. Η δημοφιλία του προέδρου, σύμφωνα με μέτρηση της εταιρείας LH2 που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Nouvel Observateur, βρίσκεται στο 53% έναντι 58% τον προηγούμενο μήνα.
   
Αμερικανικό πολεμικό σκάφος ανοιχτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων άνοιξε πυρ το απόγευμα της Δευτέρας κατά αλιευτικού που φαίνεται να αγνόησε τις προειδοποιήσεις και πλησίαζε με ταχύτητα προς αυτό. Ένας Ινδός ψαράς σκοτώθηκε, ανέφεραν οι Αρχές των Εμιράτων και άλλοι τρεις, επίσης Ινδοί, τραυματίστηκαν.

Οικονομία

Την εκταμίευση του μεριδίου του, ύψους 1,48 δισ. ευρώ, στην επόμενη δόση του προγράμματος στήριξης στη Λισαβόνα ενέκρινε το ΔΝΤ, μετά την αξιολόγηση της πορείας του πορτογαλικού μνημονίου. Η «ισχυρή εφαρμογή του προγράμματος, παρά το δυσμενές κλίμα, είναι αξιέπαινη», σημειώνει το Ταμείο, εκτιμώντας πως η επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων είναι εφικτή παρά το αυξημένο ρίσκο -καλώντας τη Λισαβόνα να προωθήσει τις αλλαγές στα εργασιακά.
   
Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο αναζητά μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ, αυτά που έχει καταφέρει να εγγράψει στη λίστα ανέρχονται μόλις στα 5,58 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί παρατηρείται δυστοκία εκ μέρους υπουργών να προχωρήσουν σε περικοπές. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών παρατηρούν ότι μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ «δεν βγαίνουν» αν δεν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι το «μαχαίρι» θα μπει βαθιά στο κόκκαλο των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ οι περικοπές. Νέες συσκέψεις σήμερα, Τρίτη, και συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό.
   
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε χθες ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα 13 ιταλικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων η UniCredit και η Intesa Sanpaolo, μερικές ημέρες αφού είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας.

Αθλητισμός

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Λεονάρντο Ζαρντίμ από τα συμπεράσματα που έβγαλε από την εμφάνιση του Ολυμπιακού στο φιλικό με την Αλάνια, τονίζοντας όμως ότι στα φιλικά που ακολουθούν στην Πορτογαλία θα έχει την ευκαιρία να κατασταλλάξει. Κάκωση ποδοκνημική για Τζιμπούρ. Αμπντούν: «Ίδια φιλοσοφία Ζαρντίμ – Βαλβέρδε».

Με τον Γιάννη Κοντοέ να συνεχίζει σε το ατομικό πρόγραμμα (από την έναρξη της προετοιμασίας), πραγματοποιήθηκε η προπόνηση της ΑΕΚ την Δευτέρα, ενώ όπως αποφασίστηκε, εκείνη την Τρίτης, θα είναι μονή, λόγω των τρίπλεξ που θα γίνουν το πρωί.
   
Χαρούμενος για το νικητήριο γκολ που πέτυχε στο φιλικό με την Ελ Γιαΐς, δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Βελάσκες και ικανοποιημένος για τη γενικότερη βελτίωση της ομάδας, ενώ στάθηκε και στη συνεργασία του με τον Μπουμσόνγκ. Ο Βενεζουελάνος κεντρικός αμυντικός έπαιξε για πρώτη φορά με παρτενέρ τον Γάλλο, σε ένα «δίδυμο» που πιθανότατα θα παίξει σε πολλά παιχνίδια φέτος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: