05 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Μαζί με τον κ. Στουρνάρα ορκίστηκαν ο νέος υφυπουργός Επικρατείας Σίμος Κεδίκογλου, καθώς και ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας. Η τελετή ορκωμοσίας σηματοδοτεί την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από αρκετές ημέρες κατ' οίκον νοσηλείας. Στη 1 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα έχει την πρώτη του συνάντηση με την τρόικα, ενώ παρουσία του θα ξεκινήσει στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.
   
Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στις 12 το μεσημέρι, λόγω της έντασης που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της Ιπποκράτους αναφορικά με τις προσκλήσεις προς τα μέλη και τα στελέχη του Κινήματος για τη συμμετοχή τους στην Εθνική Συνδιάσκεψη, την Παρασκευή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του κλίματος που επικρατεί είναι τα ...tweets του Θεόδωρου Πάγκαλου, με τα οποία ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε να ενημερωθεί από την ηγεσία του κόμματος εάν τελικά έχει προσκληθεί στη Συνδιάσκεψη.
   
Οι τελευταίες πινελιές αναμένεται να μπουν εντός της ημέρας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης συνεργασίας, που καταρτίστηκαν με αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Στο επίκεντρο βρίσκεται το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι περιλαμβάνει πλέον και τη ΔΕΗ, ενώ ο ΟΠΑΠ βγαίνει από το πλάνο του πρώτου κύματος ιδιωτικοποιήσεων. Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αρχίζουν το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώνονται τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής.
   
Τον άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων νέων μελών Διδακτικού Προσωπικού (ΔΕΠ) ζητεί με σχετική απόφασή της η Διοικούσα Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), από το υπουργείο Παιδείας.
   
Τη δραστική μείωση έως μηδενισμό των συμβασιούχων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα τα επόμενα χρόνια, τη μη ανανέωση όσων συμβάσεων λήγουν και την αυστηρή τήρηση των προσλήψεων με βάση την αναλογία 1 πρόσληψη/10 αποχωρήσεις θα προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα, ως αντισταθμιστικά μέτρα για τις 150.000 απολύσεις που ζητούνται ώς το 2015.

Κόσμος

 Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πρόκειται να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του ομίλου Porsche, έναντι 5,6 δισ. δολαρίων. Όπως είναι προγραμματισμένο, η Porsche πρόκειται να τεθεί υπό τον έλεγχο της Volkswagen μέχρι την 1η Αυγούστου.
   
Ευθύνες στις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και στην εταιρεία Tokyo Electric Power επιρρίπτει η ειδική επιτροπή του ιαπωνικού Κοινοβουλίου στην έκθεσή της για το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, στις 11 Μαρτίου του 2011. Το πόρισμα της επιτροπής είναι καταπέλτης: «πρόκειται για μία καταστροφή που προκάλεσε ο ανθρώπινος παράγοντας και δεν προκλήθηκε απλώς από τον σεισμό και το τσουνάμι» επισημαίνεται, την στιγμή που η Ιαπωνία θέτει και πάλι σε λειτουργία τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες.
   
Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ γιόρτασαν την Ημέρα Ανεξαρτησίας στο σκοτάδι, καθώς πέντε ημέρες μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις τα συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσαν οι καταιγίδες, σε πολλές πόλεις δεν πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Δυτική Βιρτζίνια, όπου χωρίς ρεύμα παραμένουν 317.000 άνθρωποι.
    
Άλλος ένας στρατηγός του συριακού στρατού αυτομόλησε στις τάξεις των αντικαθεστωτικών και διέφυγε στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός». Πρόκειται για τον 16ο ανώτατο αξιωματικό του συριακού στρατού, μαζί με περίπου 250 αξιωματικούς μεσαίας βαθμίδας, που έχουν αποχωρήσει από τις δυνάμεις του Άσαντ και πέρασαν τα σύνορα.
   
Με αφορμή την επέτειο της 4ης Ιουλίου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε εκδήλωση κατά την οποία μετανάστες που υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό πήραν την αμερικανική υπηκοότητα, αναφέρθηκε στους δημοφιλείς νόμους περί μετανάστευσης, οι οποίοι βρήκαν ευρεία απήχηση σε σημαντικό τμήμα της εκλογικής του βάσης.

Οικονομία

Υπερβολικό χαρακτήρισε το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR). Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έδωσε τη σχετική απάντηση κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ που δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν θέλει και δεν μπορεί να τα καταφέρει».
   
Πρώτος στόχος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου. Από τα χρήματα αυτά θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα αποπληρωθεί ομόλογο που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ, ενώ θα εξασφαλισθεί ρευστότητα στα ταμεία για την κάλυψη μισθών και συντάξεων.
   
Μείωση 1,5% κατέγραψαν τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2012. Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21,5 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 23 δισ. ευρώ περίπου στο αναθεωρημένο Μνημόνιο. Σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουνίου 2011 κατέγραψαν πτώση 330 εκατ. ευρώ περίπου. Πλέον οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και τα μεγέθη θα ήταν ακόμη πιο επιβαρημένα εάν οι επιστροφές φόρους γινόντουσαν κανονικά.

Αθλητισμός

 «Απατεώνα ποδοσφαιριστή« χαρακτήρισε τον Μπούντιμιρ ο Γιώργος Δώνης λίγη ώρα πριν την αναχώρηση του ΠΑΟΚ για την Ολλανδία όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο προετοιμασίας. Ο Ελληνας τεχνικός δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του με την απόφαση του ποδοσφαιριστή να πάρει μεταγραφή για την ΑΠΟΕΛ. Παράλληλα ευχήθηκε η προετοιμασία να κυλήσει όπως πρέπει και θέλει.
  
 Η τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ θα κρίνει την ομάδα που θα πάρει το δρόμο της ανόδου για τη Β' Εθνική κατηγορία. Νίκη Βόλου και Οικονόμος Τσαριτσάνης έφτασαν στη νίκη στο πλαίσιο της 5ης ημέρας, με αποτέλεσμα η διαφορά που χωρίζει τις δύο ομάδες να παραμένει στον ένα βαθμό, μία αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση της επιπλέον φάσης του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής κατηγορίας.
   
Την πρώτη προπόνησή τους υπό τις οδηγίες του Λεονάρντο Ζαρντίμ πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι παίκτες του Ολυμπιακού. Τα βλέμματα ήταν στραμμένα στους έξι νέους παίκτες των Ερυθρολεύκων (Μανωλά, Βλαχοδήμο, Ντιελνά, Γιαννιώτη, Σιόβα και Καραγκούνη), οι οποίοι θα παρουσιαστούν επισήμως την Πέμπτη από την ΠΑΕ. Ανάμεσά τους και ο Ανδρέας Τάτος που αποκτήθηκε την περασμένη χρονιά αλλά έμεινε δανεικός στον Ατρόμητο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: