11 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για τη στρατηγική που ακολούθησε τόσο στη Σύνοδο Κορυφής, όσο και στο Eurogroup, εξαπέλυσε το πρωί της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη νυν και τις πρώην κυβερνήσεις για «υστέρηση πατριωτικής ευθύνης», συγκρίνοντας τη στάση του «τεχνοκράτη Ιταλού πρωθυπουργού» και του «δεξιού πρωθυπουργού της Ισπανίας». Ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε εάν το μήνυμα του λαού στις εκλογές ήταν «συνέχιση του αποτυχημένου προγράμματος και ό,τι προαιρείσθε», όπως είπε ο Γ.Στουρνάρας στους εταίρους.
   
Την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη σύνθεση των προσωρινών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θα λειτουργήσουν ως τη διενέργεια του συνεδρίου του φθινοπώρου και έως ότου υπάρξει εκλογή νέων. Σε πρώτη φάση θα ανακοινωθεί η σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, η οποία θα υποκαταστήσει το Πολιτικό Συμβούλιο που διαλύθηκε πριν τις εκλογές, καθώς και η σύνθεση της Οργανωτικής Γραμματείας.
   
Στις 7 το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Η συνάντηση, στον απόηχο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του ECOFIN, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος φέρεται να διαφωνεί με την τακτική που ακολουθεί ο κ. Στουρνάρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος της σύσκεψης είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας.
   
Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική υπηρεσία Σερρών, αλλά και στην Αστυνομική Διεύθυνση του νομού, μετά την ξαφνική κακοκαιρία που ξέσπασε τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Ο δυνατός άνεμος και η παρατεταμένη νεροποντή έσυραν σπασμένα δέντρα και κλαδιά σε πολλά οδικά περιφερειακά δίκτυα και πολλοί οδικοί άξονες έκλεισαν. Επίσης, σημειώθηκαν αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να εγκλωβιστούν σε ασανσέρ πολυκατοικιών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του νομού παραμένουν σε επιφυλακή.
   
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προχώρησαν, αψηφώντας τον καύσωνα, φοιτητές, που διαμένουν στην Φοιτητική Εστία της ΑΣΟΕΕ, καθώς, όπως λένε, μπαίνει λουκέτο στην Εστία. Όπως υποστηρίζουν «πετιούνται έξω» περίπου 75 φοιτητές, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Προσθέτουν ότι δεν δέχθηκαν να μεταφερθούν στην Φοιτητική Εστία Αθηνών, παίρνοντας τη θέση άλλων οικότροφων και δεν δέχονται να πληρώσουν ενοίκιο. Μεταξύ άλλων ζητούν να μην κλείσει καμία Εστία, δωρεάν σίτιση για όλους τους οικότροφους, μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις.

Κόσμος

Το γιγάντιο πάντα που γεννήθηκε την περασμένη εβδομάδα στον ζωολογικό κήπου του Ουένο στο Τόκιο, σκορπίζοντας χαρά σε εκατομμύρια ανθρώπους και στην Κίνα, υπέκυψε την Τετάρτη εξαιτίας πνευμονίας. «Οι φύλακες βρήκαν το μωρό ξαπλωμένο ανάσκελα πάνω στο στομάχι της μητέρας του, της Σιν Σιν, και διαπίστωσαν ότι η καρδιά του είχε σταματήσει να χτυπάει» ανακοίνωσε η διεύθυνση του ζωολογικού κήπου.
   
Στις 6 ποσοστιαίες μονάδες αυξήθηκε το προβάδισμα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επί του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ, εν όψει των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, καθώς οι ψηφοφόροι εμφανίζονται ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για την οικονομία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos, ο Ομπάμα προηγείται του Ρόμνεϊ με ποσοστό 49% έναντι 43%.
   
Σχέδιο ψηφίσματος για τρίμηνη επέκταση της αποστολής του ΟΗΕ Συρία προωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ρωσία, με τις πιθανότητες επιτυχίας όμως να θεωρούνται μικρές καθώς Ουάσινγκτον και ευρωπαϊκές χώρες θέλουν κυρώσεις σε βάρος της Δαμασκού.
   
Η Χίλαρι Κλίντον, η πρώτη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Λάος εδώ και 57 χρόνια, έφτασε στην Βιεντιάν την Τετάρτη για μια σύντομη επίσκεψη επικεντρωμένη στην κληρονομιά από τον πόλεμο του Βιετνάμ και σε ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για την κατασκευή ενός φράγματος στον ποταμό Μεκόνγκ.
   
Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά το ναυάγιο του Costa Concordia έδωσε ο καπετάνιος του πλοίου που βυθίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο παίρνοντας μαζί του στο βυθό 32 ανθρώπους. Σε συνέντευξή του στο ιταλικό δίκτυο Canale 5, ο Φρανσκέσκο Σετίνο αναγνώρισε την ευθύνη του ως καπετάνιος, επανέλαβε ότι την ώρα της προσάραξης ο ελέγχος του πλοίου ήταν στα χέρια άλλου αξιωματικού, είπε ότι σκέφτεται συνεχώς τα θύματα του ναυαγίου και ζήτησε συγγνώμη.

Οικονομία

 Η νέα Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του νέου συστήματος προαγωγών για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν οι κατάλληλοι έλεγχοι κατά της αύξησης του μισθολογικού κόστους μέσω των προαγωγών.Στους 637.495 ανέρχονται σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και αντιστοιχούν στο 92% των 692.240 ενεργών απογεγραμμένων υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σύντομα δε και το 8% των υπολοίπων μισθοδοτούμενων θα ενταχθεί εντός συστήματος.
  
Στο αέρα βρίσκεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οι επιχορηγήσεις των επενδυτικών σχεδίων που αυτό χρηματοδοτεί, καθώς στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχει εκταμιευθεί μόλις το 28% του συνολικού προγράμματος. Σημειώνεται πως στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Μάιου 2012 έπρεπε κανονικά να έχουν εκταμιευθεί 3,6 δισ. ευρώ, δηλαδή το 50% του συνόλου των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που ανέρχονται εφέτος σε 7,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τις πρώτες 180 ημέρες του έτους εκταμιεύθηκαν μόλις 2 δισ. ευρώ.
   
Το σχέδιο μνημονίου κατανόησης 32 σημείων για την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ετοιμάζουν Μαδρίτη και Ευρωπαϊκή Ένωση, οι όροι του οποίου θα αφορούν μεν τον ίδιο το χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και «παράλληλα», όπως τονίζεται, την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Η ισπανική κυβέρνηση εξασφάλισε από τα Eurogroup και το Ecofin παράταση ενός έτους, μέχρι το 2014, για να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ ενώ η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης.

Αθλητισμός

Σε προφορική συμφωνία με τον Μπρούνο Φορναρόλι από την Σαμπντόρια ήρθε ο Παναθηναϊκός. Μοναδικό εμπόδιο για την απόκτηση του Ουρουγουανού ποδοσφαιριστή είναι ότι ποσοστό των δικαιωμάτων του το κατέχει ένας μάνατζερ εκτός από την ιταλική ομλαδα.
   
Δεν άντεξε ο Έλφαρ Χέλγκασον τον καύσωνα που επικρατεί στην Αττική και δεν πήρε μέρος στην προπόνηση της ΑΕΚ καθώς είχε υποστεί ηλίαση. Εκτός του Χέλγκασον ο Βαγγέλης Βλάχος δεν είχε στη διάθεσή του ούτε τους Έιντουρ Γκούντγιονσεν, Ανέστη Αργυρίου, Μαυρουδή Μπουγαΐδη και Νίκο Εγγλέζου.
   
Ελαφρύ διάστρεμμα υπέστη ο Πίντο κατά τη διάρκεια της προπόνησης του Παναθηναϊκού και θα μείνει εκτός προπονήσεων για 4-5 μέρες. Θα χάσει το φιλικό της Τετάρτης (18:00) με την Μπράουνσβάιγκ και πιθανότατα κι αυτό του Σαββάτου με την Κράσνονταρ. Να καθιερωθεί στον Παναθηναϊκό θέλει ο Τάσος Λαγός, ο οποίος αναφέρθηκε στο... πρέσιγνκ του ΠΑΟΚ, αλλά και την απόφασή του να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους «πράσινους».



Δεν υπάρχουν σχόλια: