23 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Δύο άνθρωποι -ένας άνδρας και μία γυναίκα- ανασύρθηκαν νεκροί από λεωφορείο των ΚΤΕΛ που υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε σε χαράδρα, στη Χίο. Άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έξι ανθρώπους που μεταφέρονται στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Το λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες, αλλά με την παρέμβαση της πυροσβεστικής η πυρκαγιά δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις.
  
 Ένταση επικράτησε νωρίς το πρωί μπροστά από την κεντρική πύλη της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο όταν δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν ομάδα απεργών που, όπως είπαν, ήθελαν να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας. Αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία, με τις αστυνομικές δυνάμεις και τους απεργούς να παραμένουν συγκεντρωμένοι στο σημείο. Μετ' εμποδίων η κίνηση των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου στο ρεύμα προς Κόρινθο. Συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς διοργανώνει στις 7:30 το απόγευμα στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ.
   
Για τις 3 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης όρων του Μνημονίου, προέβλεψε χρεοκοπία της χώρας και υποστήριξε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ως εθνική επιτυχία την επιστροφή στη δραχμή.
   
Ρύθμιση-ανάσα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα τραπεζών έχει υποβάλει σειρά προτάσεων για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών όσο διάστημα η Ελλάδα βρίσκεται στο Μνημόνιο. Η βασική πρόταση προβλέπει τη μείωση των καταβολών στο ένα τρίτο της τρέχουσας δόσης, με το υπόλοιπο ποσό να κεφαλαιοποιείται άτοκα. Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν όσοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
   
Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε ένα 15χρονο κορίτσι στην Πάρο. Το κορίτσι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα με ελικόπτερο Super Puma και νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στο Αττικό Νοσοκομείο.

Κόσμος

Η εταιρεία που διαχειριζόταν την πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του δυστυχήματος και συνεχίζει να καθυστερεί στη συνεργασία της με τις ιαπωνικές αρχές, σύμφωνα με το πόρισμα της ιαπωνικής επιτροπής που διευρενά την καταστροφή που ακολούθησε το τσουνάμι του 2011. Το πόρισμα αναφέρει πως η «κουλτούρα εφησυχασμού» και η ανεπαρκής διαχείριση της κρίσης επιδείνωσαν την καταστροφή, επικρίνοντας επίσης και την ιαπωνική κυβέρνηση επειδή προώθησε την πυρηνική ενέργεια ως «εντελώς ασφαλή» χωρίς να μιλά ανοικτά για τους κινδύνους της.
   
Σε τροχαίο έχασε τη ζωή του ο 60χρονος Κουβανός αντιφρονών Οσβάλντο Πάγια, όταν το αυτοκίνητό του βγήκε από την πορεία του ενώ ταξίδευε στην ανατολική επαρχία Γκράνμα και προσέκρουσε σε δέντρα. Ο Οσβάλντο Πάγια, στον οποίο η ΕΕ είχε αποδώσει το βραβείο Ζαχάροφ, είχε ηγηθεί του λεγόμενου «Σχεδίου Βαρέλα» το 2002, εκστρατείας για συλλογή υπογραφών με αίτημα την εισαγωγή νόμων για προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων.
   
Με τους τραυματίες της αιματηρής επίθεσης στον κινηματογράφο της πόλης Ορόρα, προάστιο του Ντένβερ, συναντήθηκε την Κυριακή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ομπάμα είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τους τραυματίες του μακελειού και τις οικογένειες τους, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντένβερ, και δήλωσε ότι όλη η χώρα συμπαραστέκεται στα θύματα και τους συγγενείς. «Ομολογώ ότι οι λέξεις αυτές τις στιγμές είναι μικρές αλλά σαν εκπρόσωπος όλης της χώρας σας λέω ότι σας σκεφτόμαστε κάθε στιγμή κάθε μέρα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
   
Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου εκατό τραυματίστηκαν την Κυριακή στη διάρκεια μιας μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στη βορειοανατολική Ισπανία, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, ανακοίνωσαν οι καταλανικές αρχές.
   
Στο Κολοράντο βρίσκεται την Κυριακή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να επισκεφθεί τις οικογένειες των θυμάτων της σφαγής στο Ντένβερ και να συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους. Ο 24χρονος δράστης, οποίος τη Δευτέρα θα οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, κρατείται στην απομόνωση, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν είχε συνεργό στην προετοιμασία της επίθεσης στον κινηματογράφο της πόλης Ορόρα. Δύο ακόμα πρεμιέρες της ταινίας Dark Knight Rises ακύρωσε η Warner Bros μετά το μακελειό έξω από το σινεμά.

Οικονομία

 Δεν θέτει «κόκκινες γραμμές» στις συζητήσεις με τους τεχνοκράτες της τρόικας η κυβέρνηση της Κύπρου. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή μιλώντας στο ΡΙΚ ξεκαθάρισε πως στις επαφές με την τρόικα για τους όρους της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο που ξεκινήσουν σήμερα Δευτέρα θα γίνει διαβούλευση και όχι διαπραγμάτευση, η οποία θα ακολουθήσει σε μεταγενέστερο στάδιο.
   
Σε νέα ιστορικά υψηλά σκαρφαλώνουν τα spread των ισπανικών ομολόγων τη Δευτέρα, με τις αγορές να σφυροκοπούν τη Μαδρίτη λίγο μετά την έγκριση του Eurogroup για την στήριξη της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης -και ενώ η Ισπανία έχει δει ήδη δύο περιφέρειές της να ζητούν οικονομική στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση. H ανησυχία για την Ευρωζώνη, με την ισοτιμία του κοινού νομίσματος έναντι του γεν να υποχωρεί σημαντικά, διαχέεται και στην Ιταλία, που βλέπει τα spread και των δικών της ομολόγων να σκαρφαλώνουν.
   
Ο Όμιλος Eurobank δεν θα ενοποιείται πλέον στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου EFG , ενώ πέραν του διοικητικού, διαχειριστικού και λογιστικού διαχωρισμού επέρχεται και ιδιοκτησιακός διαχωρισμός.

Αθλητισμός

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Aπόστολος Παπουτσάκης. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Εργοτέλης δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τις τελευταίες ημέρες, καθώς νοσηλευόταν, μετά από καρδιακό επεισόδιο, στην εντατική μονάδα θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
   
Σε πένθος βυθίστηκε η ΠΑΕ ΑΕΚ αφού την Κυριακή έφυγε από τη ζωή ο πρώην γενικός αρχηγός της ομάδας Δημήτρης Τράγος σε ηλικία 90 ετών. Ήταν από τα παλαιότερα μέση της ομάδας και παρά το προχωρημένο της ηλικίας του βρισκόταν και τα τελευταία χρόνια στο πλευρό της ΑΕΚ.
   
Ο Γκρέκο πέρασε με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις και τα ειδικά τεστ των ανθρώπων του Ολυμπιακού και τη Δευτέρα θα περάσει από τα γραφεία της ΠΑΕ για να βάλει την υπογραφή του σε συμβόλαιο τριών ετών με τους Ερυθρόλευκους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: