31 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Νέα έκτακτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας είχε στις 9 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει στη 1 το μεσημέρι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι διαδοχικές συναντήσεις της τρόικας, που έχει διαμηνύσει ότι θα παραμείνει στην Αθήνα έως ότου κλείσει το νέο πακέτο μέτρων, πραγματοποιούνται μία ημέρα μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στην οποία υπήρξε συμφωνία για έναν «ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό», αλλά δεν υπήρξαν αποφάσεις για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.
   
Τεράστιες ζημιές σε περιουσίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στη Βιάννο Ηρακλείου. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο δήμαρχος της πόλης Παύλος Μπαριτάκης έκανε λόγο για «βιβλική και άνευ προηγουμένου καταστροφή», σημειώνοντας ότι εξαιτίας της έντασης του ανέμου δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθεί γρήγορα η κατάσταση. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά έχει οριοθετηθεί, αλλά στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις προκειμένου να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.
   
Τον Αύγουστο αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, όπως προανήγγειλε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. «Ακολουθούμε το μόνο δρόμο που μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και προσπαθούμε αυτό να γίνει με τις λιγότερες δυνατές θυσίες» είπε o κ. Κεδίκογλου.
   
Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης (10 π.μ.) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρόκειται να αναπτύξει την πρόταση των 10 σημείων, που παρουσίασε σε γενικές γραμμές και στη σύσκεψη με τους κ. Σαμαρά και Κουβέλη το απόγευμα της Δευτέρας, και αφορά στο πώς θα εξελιχθούν σε βάθος τετραετίας οι πολιτικές για την εφαρμογή του προγράμματος.
   
Με τα στοιχεία να δείχνουν προς την κατεύθυνση της εγκληματικής ενέργειας για την υπόθεση του τραυματισμού της 15χρονης κοπέλας στην Πάρο, που βρέθηκε βαρύτατα χτυπημένη, ημίγυμνη και σε κωματώδη κατάσταση σε παραλία του νησιού, η οικογένειά της απευθύνει έκκληση για πληροφορίες στην κοινωνία της Πάρου, καθώς και σε όσους βρέθηκαν στο νησί για διακοπές την προπερασμένη Κυριακή 22 Ιουλίου.

Κόσμος

Την αισιοδοξία του ότι «αρχίζουμε να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ» της κρίσης στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, το πρωί της Τρίτης, λίγο πριν ξεκινήσει για την μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία του. Με το βλέμμα στις κινήσεις και της ΕΚΤ, ο Μάριο Μόντι συναντάται εντός της ημέρας με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και εν συνεχεία με τον Φινλανδό ομόλογό του Γίρκι Κατάινεν.
   
Το θέμα της Συρίας κυριάρχησε στην τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τους τρόπους συνεργασίας τους ώστε να επιταχυνθεί η πολιτική μετάβαση στη χώρα, εκφράζοντας παράλληλα μεγάλη ανησυχία για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση.
   
Εκατομμύρια δολάρια από αμερικανικά ταμεία χάθηκαν λόγω των κακών σχεδιασμών και των κακής ποιότητας έργων ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν, ενώ επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια ενδέχεται να χαθούν. Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξε η έκθεση που διενεργήθηκε υπό τον ειδικό γενικό επιθεωρητή για το Αφγανιστάν Τζον Σόπκο, ο οποίος διορίστηκε στα τέλη Μαΐου από τον πρόεδρο Ομπάμα.

 Συνολικά 142 κατηγορίες, για δολοφονία και απόπειρα δολοφονίας, βαρύνουν τον Τζέιμς Χολμς, κατηγορούμενου ως υπεύθυνο για το μακελειό στην πρεμιέρα του Μπάτμαν στο Κολοράντο στο οποίο έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του δράστη 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 58. Ο 24χρονος κατηγορούμενος άκουσε το κατηγορητήριο απαθής, αλλά όχι με το «απλανές βλέμμα» που είχε στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον δικαστηρίου.

Οικονομία

 Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, αλλά και κορυφαία μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ εξετάζουν να εξοπλίσουν τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) με απεριόριστη «δύναμη πυρός», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. Παρίσι και Ρώμη προτείνουν όταν τεθεί σε λειτουργία ο ESM, να μπορεί να λαμβάνει χωρίς όριο πιστώσεις από την ΕΚΤ, ενώ το μοντέλο που εξετάζεται προβλέπει τη μαζική αγορά, κυρίως, ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.
   
Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση σημείωσαν τα κέρδη της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας UBS στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η μονάδα επενδυτικής τραπεζικής κατέγραψε ζημίες που εν μέρει οφείλονται και στην κακή πορεία της δημόσιας προσφοράς του Facebook.
   
Στο ενδεχόμενο πιθανό ρωσικό δάνειο προς την Κύπρο να μην είναι αρκετό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες αναφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το Λονδίνο ο πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας. Μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι εάν δεν προέκυπτε το πρόβλημα των τραπεζών, δεν θα υπήρχε ανάγκη να μεταβεί η τρόικα στη Κύπρο ή να απευθυνθεί η χώρα στο μηχανισμό στήριξης.

Αθλητισμός

 Tα ξημερώματα της Τρίτης στο Γκύζη οπαδοί έδωσαν νέο ραντεβού θανάτου, όπου έλαβαν χώρα άγριες συμπλοκές μεταξύ τους. Mάλιστα υπήρξαν τραυματίες που χρειάστηκε να διακομιστούν στον Ευαγγελισμό.
   
Με ανακοίνωσή της λίγο μετά τα μεσάνυχτα, και έπειτα από έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, η ΠΑΕ ΑΕΚ απάντησε σε όσα είπε ο Θωμάς Μαύρος τη Δευτέρα, ξεκαθαρίζοντας ότι «η ΑΕΚ έχει ανάγκη τον Θωμά Μαύρο και όλους τους έντιμους Αεκτζήδες. Δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου. Μας χρειάζεται ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ».
  
 Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα δεν δίστασε να χρίσει τον Παναθηναϊκό φαβορί της αναμέτρησης της Τρίτης (21:45) με την Μάδεργουελ στο πλαίσιο της γ' προκριματικής φάσης του Champions League και απάντησε σε ειρωνικό ύφος σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με το πόσους κεντρικούς αμυντικούς θα χρησιμοποιήσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: