27 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας έχει το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με δεδομένα τα αποτελέσματα της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών και της ενημέρωσης που είχε η τρόικα από το οικονομικό επιτελείο, οι δύο πλευρές θα θέσουν επί τάπητος την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Οι κυβερνητικοί εταίροι δεν έχουν συμφωνήσει σε όλα τα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και για το λόγο αυτό πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου την Δευτέρα. Οι επικεφαλής της τρόικας θα φύγουν στα τέλη της εβδομάδας (πιθανότατα την Κυριακή) και θα επιστρέψουν στις αρχές Σεπτεμβρίου για την τελική διαπραγμάτευση.
   
Με αιχμές από τον απελθόντα αρχηγό ΓΕΣ, Κ.Ζιαζιά, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη η τελετή παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων του νέου αρχηγού ΓΕΣ, Κωνσταντίνου Γκίνη. Ο κ.Ζιαζιάς δήλωσε ότι δεν θα υποστείλει τη σημαία της αξιοπρέπειας και της τιμιότητας, λέξεις που έχουν χάσει την έννοιά τους.
   
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας με τις αλλαγές στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί, εκτός απροόπτου, την Παρασκευή στη Βουλή και τη Δευτέρα εισάγεται για επεξεργασία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Πάντως, ήδη εκδηλώθηκαν αντιδράσεις για τη διαδικασία του κατεπείγοντος
   
Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης σε αγροτοδασική έκταση κοντά σε οικισμούς στην περιοχή Άγιοι Πάντες στη Ζάκυνθο. Επί τόπου επιχειρούν 35 πυροσβέστες, 15 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Ρίψεις νερού κάνουν εννέα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Αχαΐα, η οποία, όμως, πρόλαβε να κάψει αρκετά στρέμματα με καλλιέργειες.
   
Συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, κακοδιοίκηση, ανευθυνότητα και... άφεση αμαρτιών για τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους αποτυπώνει η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή για το 2011 που θα κοινοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη. Την πρώτη θέση στις περιπτώσεις διαφθοράς διατηρούν οι εφοριακοί και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας.

Κόσμος

 Μετά από επτά χρόνια προετοιμασιών, η ώρα για το Λονδίνο έφτασε: Η βρετανική πρωτεύουσα παίρνει θέση για την τρίωρη τελετή έναρξης στο Ολυμπιακό Στάδιο, στο οποίο επί 17 ημέρες οι καλύτεροι από όλο τον κόσμο θα συναγωνίζονται για το «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά». Τη διοργάνωση πλαισιώνει η μεγαλύτερη κινητοποίηση αστυνομίας και του βρετανικού στρατού σε καιρό ειρήνης, με το προσωπικό ασφαλείας να είναι πολλαπλάσιο των αθλητών και των τεχνικών από 204 χώρες.
   
Έκκληση στα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν σε ένα νέο εκλογικό νόμο ώστε να καθησυχαστεί η νευρικότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών, σχετικά με τη σταθερότητα της νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2013, απηύθυνε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, μια γρήγορη συμφωνία θα δώσει «ένα σημάδι προόδου από τον ιταλικό πολιτικό κόσμο στις χρηματοπιστωτικές αγορές».
   
Τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωζώνη καυτηριάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» σε κύριο άρθρο της που έχει τον τίτλο: «Πολιτική ελαφρότητα με την οικονομία στα επείγοντα». Πιο συγκεκριμένα, κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες για ανευθυνότητα και σχολιάζει ότι «δεν κάνουν τη δουλειά τους καμία ημέρα την εβδομάδα». Με τις λέξεις "Spain" και "Pain" παίζει στον πρωτοσέλιδο τίτλο του ο Economist.
   
«Επίσημη πρώτη» για γυναίκες αθλήτριες από τη Σαουδική Αραβία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και μάλιστα χωρίς την ισλαμική μαντήλα. Η αθλήτρια του τζούντο Σεράι Αμπντουλραχίμ Σαχερκάνι, η μία από τις δύο αθλήτριες που στέλνει το Ριάντ στο Λονδίνο, πρόκειται να διαγωνιστεί στο τζούντο χωρίς να φορά χιτζάμπ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τζούντο.
   
Οικονομία

 Ολοκληρώνουν σήμερα Παρασκευή τις επαφές τους στην Κύπρο οι επικεφαλής της τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου συναντήσεων που πραγματοποιούν στο νησί για αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά την προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ.
   
Μετά το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, έχει ανοίξει η συζήτηση για περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η Die Welt επικαλείται πληροφορίες για Plan D, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ και οι ιδώτες ομολογιούχοι που δεν συμμετείχαν στο PSI θα δεχθούν «κούρεμα». Την ίδια ώρα, ερωτηθείς εάν μπορεί να χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους ή περαιτέρω οικονομική βοήθεια η Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόουλεϊ δεν διέψευσε ότι μπορεί να γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις στο παρασκήνιο, λέγοντας: «Υπάρχουν θέματα που δεν τα συζητάμε δημόσια».

Αθλητισμός

 Ισόπαλο 4-4 στα πέναλτι (!) έληξε το φιλικό ματς του Ολυμπιακού με την Μπράγκα που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στην Πορτογαλία, η κανονική διάρκεια του οποίου έληξε ισόπαλη 1-1.
   
Χωρίς νικητή ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση της Μεγάλης Βρετανίας με τη Σενεγάλη (1-1) στο «Ολντ Τράφορντ», για τον Α' όμιλο του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου των Ανδρών. Η πρώτη έκπληξη στο Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου των Ανδρών δημιουργήθηκε με το «καλημέρα» στη διοργάνωση. Η Ιαπωνία νίκησε την Ισπανία με 1-0 στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης για τον Δ' όμιλο. Δεν ανέδειξε νικητή η αναμέτρηση του Μεξικού με τη Νότια Κορέα, που διεξήχθη στο «Σεν Τζέιμς Παρκ» του Νιούκαστλ, στο πλαίσιο του Β' ομίλου για το Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου των Ανδρών και έληξε 0-0. Για τον ίδιο όμιλο, στο ίδιο γήπεδο, η Γκαμπόν θα αντιμετωπίσει αργότερα την Ελβετία.
   
Με ήττα ολοκλήρωσε τα φιλικά τεστ του, μια εβδομάδα πριν την έναρξη των υποχρεώσεών του για το Γιουρόπα Λιγκ με την Μπνέι Γιεχούντα, ο ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς ηττήθηκαν στην Τούμπα από την Αϊντχόβεν με 2-0.

         
         
         
         

Δεν υπάρχουν σχόλια: