24 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

 Σε δίωρη στάση εργασίας, από 11:00 μέχρι 13:00 την Τρίτη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στο μετρό και στον ΗΣΑΠ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτηση μηχανοδηγού. Σύμφωνα με το σωματείο, μηχανοδηγός στον ηλεκτρικό κρατήθηκε αφού κατέθεσε στον εισαγγελέα για την υπόθεση πολίτη που προσπάθησε να αυτοκτονήσει το απόγευμα της Δευτέρας πέφτοντας στις γραμμές του τρένου στον σταθμό της Αττικής.
   
Σήμερα, Τρίτη 24 Ιουλίου 2012, συμπληρώνονται 38 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και η επέτειος βρίσκει τη χώρα εν μέσω κρίσης - όχι μόνο οικονομικής. Η Προεδρία της Δημοκρατίας αποφάσισε ότι «για λόγους οικονομίας» δεν θα πραγματοποιηθεί η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο κι αντ' αυτού ο Κάρολος Παπούλιας θα τιμήσει τον αγώνα των αντιστασιακών με την κατάθεση στεφάνου στον ιστορικό χώρο του πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας. Στο χώρο των βασανιστηρίων βρέθηκαν τη Δευτέρα εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών κι έστειλαν το μήνυμα ότι «οι προσδοκίες και τα οράματα του αντιδικτατορικού αγώνα παραμένουν ανεκπλήρωτα και επίκαιρα».
   
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί, με ανακοινώσεις του Ευ.Βενιζέλου για τη στελέχωση των υπόλοιπων μεταβατικών οργάνων του κόμματος, η οργανωτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η διαδικασία ανασύστασής του. Εκ παραλλήλου, στο ΠΑΣΟΚ ανοίγει το θέμα της οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα, με τις ελεγκτικές εταιρίες να πιάνουν δουλειά από την ερχόμενη εβδομάδα. Το μεσημέρι της Τρίτης συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία και την Τετάρτη η Οργανωτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ.
   
Η ανάγκη να στηριχθεί χωρίς καθυστερήσεις η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα της ελληνικής Περιφέρειας ήταν το βασικό συμπέρασμα των ομιλητών που συμμετείχαν στη συζήτηση για την Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στην Κοιλάδα του Αχελώου.
   
Σκοτεινές παραμένουν πολλές πτυχές της υπόθεσης που αφορά στον σοβαρό τραυματισμό της 15χρονης κοπέλας στην Πάρο. Η 15χρονη, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, βρέθηκε βαριά τραυματισμένη στο κεφάλι, σε κωματώδη κατάσταση και ημίγυμνη ανάμεσα σε βράχια στην παραλία Χρυσή Ακτή. Για τις έρευνες έχουν κινητοποιηθεί οι Αρχές του νησιού, ενώ εσπευσμένα μετέβη και κλιμάκιο του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών. Η 15χρονη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Αττικού Νοσοκομείου, όπου τη Δευτέρα υπεβλήθη σε λεπτή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι.

Κόσμος

 Οι Σύροι αντάρτες κατηγόρησαν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ ότι μετέφερε χημικά όπλα στα αεροδρόμια των συνόρων, την επομένη της απειλής της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει τα όπλα αυτά σε περίπτωση που δεχτεί «επίθεση από το εξωτερικό». Το καθεστώς, η διπλωματική πίεση σε βάρος του οποίου ενισχύεται ενώ η εμφύλια σύρραξη κλιμακώνεται, παραδέχθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα πως η Συρία έχει χημικό οπλοστάσιο αλλά «δεν θα το χρησιμοποιήσει ποτέ» εναντίον Σύρων. Παράλληλα, οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζονται, ενώ οκτώ κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε ταραχές σε φυλακή στο Χαλέπι.
   
Μετά τη Σικελία, που έλαβε ενίσχυση 400 εκατ. ευρώ από την κεντρική κυβέρνηση ώστε να αποφύγει πιθανή χρεοκοπία, προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν και αρκετοί μεγάλοι ιταλικοί δήμοι: Η μείωση της λογιστικής αξίας ορισμένων περιουσιακών στοιχείων τους έχει αναδείξει, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, επικίνδυνες «τρύπες» στα βιβλία τους. Παράλληλα, και ενώ το σφυροκόπημα των ισπανικών ομολόγων στις αγορές τη Δευτέρα συμπαρέσυρε και τα ιταλικά, η Ρώμη ανακοίνωσε πως το χρέος της ανέβηκε στο 123,3% του ΑΕΠ.
   
Τουλάχιστον εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν και εκατοντάδες δέντρα ξεριζώθηκαν, προκαλώντας υλικές ζημιές, κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Χονγκ Κονγκ, από το πέρασμα του τυφώνα Βισέντε, για τον οποίο οι αρχές είχαν κηρύξει συναγερμό επιπέδου 10 -για πρώτη φορά από το 1999. Η κακοκαιρία έκλεισε το λιμάνι και καθήλωσε για λίγες ώρες τις πτήσεις, με την κατάσταση να εξομαλύνεται σταδιακά.
   
Ο πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα διόρισε τον Χουάν Χιμένες, δικηγόρο γνωστό στη χώρα για τη δράση του στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στη θέση του νέου πρωθυπουργού της χώρας σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει το κύμα βίαιων αντιδράσεων κατά του σχεδίου Conga που αφορά την εκμετάλλευση πλούσιων πλουτοπαραγωγικών κοιτασμάτων.
   
Δύο μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομή στο Πακιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον εννέα άτομα, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή σε ένοπλες επιθέσεις, όπως ανακοίνωσαν πηγές μυστικών υπηρεσιών. Τα αεροσκάφη έπληξαν με οκτώ πυραύλους την πεδινή τοποθεσία Σαουάλ κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, περιοχή που θεωρείται ιδανικό καταφύγιο για αντάρτες.

Οικονομία

Συνάντηση με το προεδρείο της ΟΤΟΕ θα έχει σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας. Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας αναμένεται να παρουσιάσει στον κ. Σουρνάρα τις βασικές θέσεις της εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της νέας πορείας του τραπεζικού συστήματος και αναμένεται να ζητήσει να δοθούν κίνητρα, οδηγίες και ρήτρες για τον επαναπροσανατολισμό της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην κατεύθυνση της στήριξης και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
   
H ιρλανδική αστυνομία συνέλαβε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Anglo Irish Bank Σον Φιτσπράτρικ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για απάτη στην τράπεζα -από την οποία ξεκίνησε η «πυρκαγιά» της κρίσης στην Ιρλανδία, με κατάληξη τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.
   
Σε στενό εύρος διακύμανσης κινείται η τιμή του χρυσού την Τρίτη, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη μετά την απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει σε αρνητικές τις προοπτικές για τις οικονομίες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου. Οι ράβδοι χρυσού για άμεση παράδοση σημείωσαν στις πρωινές συναλλαγές πτώση έως 0,18% φθάνοντας στα 1,574.60 δολάρια ανά ουγγιά.

Αθλητισμός

Τι και αν η ταλαιπωρία από το κοπιαστικό ταξίδι ήταν μεγάλη, οι παίκτες του Άρη δεν γλίτωσαν την πρώτη, έστω και χαλαρή προπόνηση στο Πράτο της βόρειας Ιταλίας, εκεί όπου βρίσκεται η αποστολή από το απόγευμα της Δευτέρας για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Εξωαγωνιστικά, αναβολή για την Δευτέρα 30 Ιουλίου πήρε η εκδίκαση των υποθέσεων του Ντάρσι Νέτο και του Νάτσο Γκαρσία, οι οποίοι αμφότεροι διεκδικούν χρήματα από τους «κίτρινους».
   
Το αργότερο ως το τέλος της εβδομάδας θα λάβει την οριστική απόφασή του ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται μεταξύ δύο... δρόμων. Ο ένας είναι αυτός που οδηγεί στην Τούμπα με μείωση αποδοχών κοντά στο 50% (από τις 800.000 - στις 400.000 ευρώ τον χρόνο) και επέκταση συμβολαίου ως το 2016 ή τη μεταγραφή του στην Φορτούνα Ντίσελντορφ. Ο γερμανικός σύλλογος θα καταθέσει επίσημη πρόταση εντός των ημερών και από το ύψος του συμβολαίου που θα προτείνει στον «Σάλπι» θα ξεκαθαρίσουν όλα.
    
Ακόμη ένα πρόβλημα ήρθε να προστεθεί στα τόσα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ, αφού η οι τράπεζες δεν τις εκδίδουν την εγγυητική επιστολή που πρέπει να καταθέσει (την Πέμπτη) στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για να πάρει την αδειοδότηση. Ο λόγος είναι ότι η ΑΕΚ δεν έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Προπονήθηκε ο Μπουγαΐδης. Την Πέμπτη αναχωρεί η αποστολή για την Αγγλία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: