20 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τον γύρο του κόσμου κάνει το ρεπορτάζ του Associated Press με καταγγελίες μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μέσα σε τρεις μήνες έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 300 επιθέσεις εναντίον οικονομικών μεταναστών που ζουν στη χώρα μας. Δημοσιεύματα υπάρχουν την Παρασκευή σε μεγάλες ξένες εφημερίδες, όπως η Washington Post, αλλά και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή, ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς ετοιμάζεται να έρθει στην Αθήνα, προκειμένου να ελέγξει τη νομιμότητα της Χρυσής Αυγής.
   
Άνοιξε κατά τη διάρκεια της νύχτας το εργοστάσιο Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, μετά από εντολή της εισαγγελίας και επέμβαση της αστυνομίας, κι ενώ -θεωρητικά- συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις μεταξύ ιδιοκτήτη - εργαζομένων - κυβέρνησης για την άρση του αδιεξόδου μετά από εννέα μήνες απεργίας. Μετά την επέμβαση της αστυνομίας αρκετοί εργαζόμενοι κατάφεραν να εισέλθουν στο εργοστάσιο, ενώ υπήρξαν προσαγωγές απεργών. Υπάρχουν καταγγελίες για τραυματισμούς, μεταξύ αυτών και του διευθυντή της μονάδας. Τα γεγονότα έχουν προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση.
   
Εντολή για προκαταρκτική εξέταση έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο που κάνουν λόγο για κακοδιαχείριση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται ο αντιπρύτανης, Γιάννης Παντής, ο οποίος φέρεται να δώρισε σε ηθοποιό ένα κινητό τηλέφωνο και κοσμήματα με χρήματα του πανεπιστημίου. Η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε στο ΣΔΟΕ, που θα διερευνήσει εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της υπεξαίρεσης.
   
Σε εξέλιξη βρίσκεται η δασική πυρκαγιά στον Αγαλά Ζακύνθου, που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης, ευτυχώς χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Τη μάχη για την κατάσβεση δίνουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις. Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Κερατέα, σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα σε Αχαΐα και Ζευγολατιό. Σε καλό δρόμο η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στα Χανιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
   
Διεκόπη, από τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής, το αναλογικό σήμα των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας, από το κέντρο εκπομπής στον Υμηττό. Από τη διακοπή του αναλογικού σήματος, επηρεάζονται το λεκανοπέδιο της Αττικής, τα Μεσόγεια, οι Δυτικές Ακτές των Κυκλάδων και οι Νότιες Ακτές της Εύβοιας. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 θα διακόψουν την αναλογική εκπομπή με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων 2012, στις 17 Αυγούστου 2012.

Κόσμος

Τις σορούς των θυμάτων από την επίθεση αυτοκτονίας με στόχο Ισραηλινούς τουρίστες στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας παρέλαβαν τα ξημερώματα στο Τελ Αβίβ οι συγγενείς, με το Ισραήλ -και, όπως αφήνουν να εννοηθεί Αμερικανοί αξιωματούχοι, και την Ουάσινγκτον- να δείχνουν τη Χεζμπολάχ και το Ιράν ως υπεύθυνους. «Είναι ώρα να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε το Ισραήλ» ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα σε προεκλογική συγκέντρωση, χωρίς όμως να κατονομάζει την Τεχεράνη ως αυτουργό της επίθεσης.
   
Υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών βρίσκονται συνοριακά φυλάκια στη μεθόριο με την Τουρκία και το Ιράκ, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στη Δαμασκό μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του καθεστώτος. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι χθες, Πέμπτη, καταγράφηκε ο «βαρύτερος απολογισμός» θυμάτων, με τουλάχιστον 248 νεκρούς. Την ίδια ώρα, εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο ο Σύρος πρόεδρος να διατάξει να χρησιμοποιηθεί το χημικό οπλοστάσιο της χώρας.
   
«Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στην βομβιστική επίθεση στη Βουλγαρία, όπου έχασαν τη ζωή τους Ισραηλινοί τουρίστες. Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση, ο Ομπάμα έκανε λόγο για «βάρβαρη και ανελέητη τρομοκρατική ενέργεια» και υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της βοήθειας στο Ισραήλ.
   
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη Μαδρίτη, μετά το τέλος της μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Η αστυνομία επιτέθηκε και άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών με σφαίρες από καουτσούκ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι άνθρωποι να τραυματιστούν ελαφρά. Επτά διαδηλωτές συνελήφθησαν.
   
Στα πιθανά κενά ασφάλειας που εκμεταλλεύτηκε ο βομβιστής ο οποίος επιτέθηκε κατά του λεωφορείου με τους Ισραηλινούς τουρίστες στο Μπουργκάς προκαλώντας οκτώ θανάτους, επικεντρώνεται πλέον τον ενδιαφέρον στη Βουλγαρία· το Ισραήλ επιμένει ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ είναι πίσω από την επίθεση. Ο δράστης, ήταν περίπου 35 ετών και είχε έρθει στη Βουλγαρία πριν από τέσσερις με επτά ημέρες· πολύ πιθανόν κατά τον υπουργό Εσωτερικών να είχε και βοηθούς ή συνεργούς στη χώρα. Το DNA και τα αποτυπώματά του έχουν οι Αρχές, συνεργάζονται με ΕΕ, Ισραήλ και ΗΠΑ.

Οικονομία

Νευρικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής με την επενδυτική ψυχολογία να επηρεάζεται από την υποχώρηση των διεθνών αγορών. Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων δυσμενέστερων του αναμενόμενου.
   
Εκτενείς αναφορές στα προβλήματα των βιομηχανιών και επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδας φιλοξενεί σήμερα, Παρασκευή, η Wall Street Journal. Ενδεικτικά αναφέρεται στα βιομηχανικά πάρκα της περιοχής τα οποία στις αρχές του 2000 είχαν σχεδόν 90 εργοστάσια και σήμερα ενεργά είναι μόνον τα 26, κάτι που -σύμφωνα με τους συντάκτες του δημοσιεύματος- καταδεικνύει το πώς το κοινό νόμισμα επιδείνωσε τα οικονομικά προβλήματα στη Νότια Ευρώπη.
   
Ομαδικό διακανονισμό για την πληρωμή προστίμων επιδιώκουν τράπεζες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor, καθώς θέλουν να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση της εμπλοκής τους. Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις αποκάλυψε σήμερα, Παρασκευή, ότι οι συζητήσεις για το διακανονισμό βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν έχει καταστεί σαφές αν οι εμπλεκόμενες εποπτικές αρχές θα θελήσουν να προχωρήσουν σε αυτή τη διευθέτηση.

Αθλητισμός

Τον 19χρονο Ισπανό μέσο Σούσο κοιτάζει ο Ολυμπιακός, με το όνομα του νεαρού άσου της Λίβερπουλ να πέφτει στο τραπέζι στη σύσκεψη που είχαν προ ημερών ο Λεονάρντο Ζαρντίμ με τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Ο διεθνής με την εθνική Ισπανίας U19 Σούσο, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο Euro 2012 με την ομάδα νέων των Ιβήρων και ο Πορτογάλος προπονητής είναι θετικός στην απόκτησή του από την ομάδα του Άνφιλντ. Στη Γερμανία ο Αβραάμ, θεραπεία Μιραλάς και Φουστέρ.
   
Συνέντευξη στην οποία μίλησε για όλους και για όλα παραχώρησε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο οποίος ζήτησε από τον κόσμο να μείνει στο πλευρό της ομάδας, ενώ τόνισε ότι ακολουθεί πιστά την γραμμή που θέλει και δεν πρόκειται να την αλλάξει. Ο Πορτογάλος τεχνικός έχρισε φαβορί για τον τίτλο τον Ολυμπιακό, ενώ αναφέρθηκε επίσης στον συμπατριώτη του προπονητή των Ερυθρολεύκων Λεονάρντο Ζαρντίμ και στην Εθνική Νέων. Διαβάστε τι είπε για τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα των Πρασίνων αλλά και για τους χειρισμούς στο θέμα του Κουίνσι.
   
Με γκολ των Αΐλτον (33΄) και Αλεξάνδρου (40΄) ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε 2-0 της Ζένιτσα από τη Σλοβακία κι έβαλε τα «θεμέλια» της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Europa League. Επίσης το εισιτήριο για τον Γ΄ προκριματικό γύρο της διοργάνωσης εξασφάλισε ουσιαστικά και η Ανόρθωση, μετά το εκτός έδρας νικηφόρο 3-1 επί της Λεβάντια Ταλίν από την Εσθονία. Τα τέρματα της κυπριακής ομάδας πέτυχαν οι Σπαντάσιο (45΄ πέν.), Λαμπόρντε (55΄) και Τόνι Κάλβο (62΄).


Δεν υπάρχουν σχόλια: