21 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στην αναζήτηση άλλων 3,5 δισ. ευρώ βρίσκεται ακόμη η κυβέρνηση, για να κλείσει το πακέτο συνολικών περικοπών 11,5 δισ. ευρώ. Μέχρι την Παρασκευή είχαν συγκεντρωθεί προτάσεις μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα πρέπει να έχουν βρεθεί έως το βράδυ της Τετάρτης, καθώς την Πέμπτη έχει κλειστεί Στουρνάρα - τρόικας. Τη Δευτέρα ενδέχεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τους 20 πρώτους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
   
Αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους περίπου 150.000 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξετάζει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, σε μια κίνηση που θα μειώσει δραστικά τις προσλήψεις στον χώρο της εκπαίδευσης. Το σχέδιο αύξησης των ωρών εργασίας δασκάλων και καθηγητών υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας από τον Αύγουστο του 2011.
   
Οργανωμένες ομάδες πορτοφολάδων, εκμεταλλευόμενοι την ελλιπή φύλαξη σταθμών και συρμών, «οργιάζουν» καθημερινά στα βαγόνια και στους σταθμούς και στα άλλα μεσα μαζική μεταφοράς, με θύματα κυρίως υπερήλικες, γυναίκες, αλλά και τουρίστες. Την παρέμβαση της Πολιτείας ζητούν οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πλέον πρόβλημα των κλοπών εις βάρος επιβατών. Αυτού του είδους η παραβατικότητα κινείται πλέον, στις παρυφές του οργανωμένου εγκλήματος.
   
Για προώθηση ισοπεδωτικών καταργήσεων -συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών, που σε συνδυασμό με τις μειώσεις των δημοσίων δαπανών και τις εφεδρείες -απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, «ακρωτηριάζουν το κράτος και την παροχή των δημοσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα κριτήρια, προσθέτει, βάσει των οποίων πρέπει να γίνει η -ομολογουμένως αναγκαία για την ανάπτυξη- ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη και η στήριξη των ευπαθών ομάδων.
   
Δύο χώροι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό, θα παραχωρηθούν φέτος στους μουσουλμάνους της Αττικής, προκειμένου να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, κατά τη μεγάλη γιορτή της ισλαμικής θρησκείας, τη Λύση της Νηστείας του Ραμαζανίου.

Κόσμος

Άραβας ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, ο δράστης της πολύνεκρης τρομοκρατικής ενέργειας, που σημειώθηκε εναντίον του λεωφορείου με τους Ισραηλινούς τουρίστες, στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας μάρτυρας. Εν τω μεταξύ, πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση, για μη εξισορροπημένη και υποτακτική εξωτερική πολιτική σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και για υποβάθμιση και περιφρόνηση των υπηρεσιών ασφάλειας της Βουλγαρίας, επέρριψαν οι κύριες παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή.
   
Η αποστολή των άοπλων παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία θα παραμείνει στη χώρα για άλλες 30 ημέρες χωρίς να υπάρξει και άλλη παράταση αποφάσισε ομόφωνα την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η πρόταση που είχε κατατεθεί από τη Βρετανία προβλέπει παράταση 30 ημερών διευκρινίζοντας ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση παρά μόνο αν η Δαμασκός τηρήσει την υπόσχεσή της και αποσύρει τα βαρέα όπλα.
  
 Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ο 24χρονος Τζέιμς Χολμς, συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι ο δράστης του μακελειού στο σινεμά του Ντένβερ κατά τη πρεμιέρα της νέα ταινίας του Μπάτμαν. Το περιστατικό που σόκαρε και βύθισε στο πένθος τις ΗΠΑ δεν σχετίζεται με την τρομοκρατία· συγκλονισμένος ο πρόεδρος Ομπάμα διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία και επέστρεψε στην πρωτεύουσα κηρύσσοντας εξαήμερο εθνικό πένθος.
  
 Η μητέρα του Μοχάμεντ Μπουαζίζι, του νεαρού που αυτοπυρπολήθηκε στην Τυνησία πυροδοτώντας την Αραβική Άνοιξη το χειμώνα του 2011, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών με αναστολή και αφέθηκε ελεύθερη αφού παρέμεινε προφυλακισμένη επί μία εβδομάδα. Η 60χρονη Μανουμπία Μπουαζίζι καταδικάστηκε από το πρωτοδικείο του Σίντι Μπουζίντ επειδή προσέβαλε έναν δημόσιο υπάλληλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του και για προσβολή δημοσίας αιδούς.
  
 Ένοπλος μασκοφόρος άνοιξε πυρ σε κινηματογράφο στο Ντένβερ του Κολοράντο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πρώτης προβολής του νέου «Σκοτεινού Ιππότη», σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 άτομα. Οι τραυματίες φτάνουν τους 50 -το νεότερο θύμα είναι ένα μόλις εξάχρονο παιδί. Ένας ύποπτος -ο 24χρονος Τζέιμς Χολμς- έχει ήδη τεθεί υπό κράτηση, δεν υπάρχουν ενδείξεις για δεύτερο δράστη. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκε επιπλέον οπλισμός, ενώ ο ύποπτος υποστήριξε στους αστυνομικούς πως υπάρχουν εκρηκτικά στο σπίτι του.

Οικονομία

Έντονα επικριτικός για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις αποτυχίες του σε ό,τι αφορά την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή κρίση είναι ο οικονομολόγος Πίτερ Ντόιλ που εργαζόταν σε αυτό και το εγκατέλειψε τον περασμένο μήνα. Ο ίδιος, όπως γράφει σε επιστολή του που ήρθε στη δημοσιότητα, αισθάνεται ντροπή που είχε οποιαδήποτε σχέση με το Ταμείο.
   
Τον περιορισμό, ακόμα και την κατάργηση, σειράς φοροαπαλλαγών που αφορούν κυρίως δαπάνες και άλλων απαλλαγών για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως όσους κατοικούν σε μικρά νησιά ή ακριτικές περιοχές, εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες. Βασικός άξονας του νομοσχεδίου θα είναι η πλήρης κατάργηση των απαλλαγών για οικογενειακά εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ, η περικοπή της έκπτωσης κατά 50% σε εισοδήματα από 25.000-30.000 ως 40.000 ευρώ.
   
Με σημαντική πτώση έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα για τις αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη εξαιτίας των συνεχιζόμενων πιέσεων κατά της Ισπανίας και της πιθανότητας να προσφύγει σε πλήρη βοήθεια και όχι μόνο για το τραπεζικό της σύστημα.

Αθλητισμός

Κατασχετήριο ύψους 520.000 ευρώ από το ΙΚΑ έφτασε στα γραφεία του ΟΦΗ. «Για πισώπλατα μαχαιρώματα» μίλησε ο πρόεδρος της κρητικής ΠΑΕ, Κώστας Κλάδος προσθέτοντας ότι «διοικητικές θέσεις κατέχονται από ανεπαρκείς υπαλλήλους».
   
Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ αποφάσισε να μεταβεί εσπευσμένα στη Μαδέιρα προκειμένου να βρεθεί κοντά στην οικογένειά του στην γενέτειρά του, η οποία πλήττεται από καταστροφικές πυρκαγιές. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού θα περιμένει εκεί την αποστολή των «ερυθρόλευκων», που θα βρεθεί τη Δευτέρα στην Πορτογαλία για να συνεχίσει στην προετοιμασία της δίνοντας δυνατά φιλικά.
   
Ο Μπρούνο Φορναρόλι θα απολαύσει το Σαββατοκύριακό του στην Αθήνα και από τη Δευτέρα θα μπορεί να αποκαλεί τον εαυτό του παίκτη του Παναθηναϊκού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: