27 Ιουλίου, 2012

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

 
Πλήθη πιστών υποδέχθηκαν χθες το απόγευμα στη Φλώρινα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος, ύστερα από πρόσκληση του οικείου Μητροπολίτη Θεοκλήτου, προεξάρχει των λατρευτικών εκδηλώσεων για τον πολιούχο της Μακεδονικής πόλης, Άγιο Παντελεήμονα, ενώ θα παραστεί και σε εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της περιοχής στον εθνικό κορμό. Αμέσως μετά την υποδοχή ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονα όπου τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.

Σήμερα, Παρασκευή, εορτή του Αγίου Παντελεήμονα ετελέσθη ο όρθρος και πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό της πόλης.

 
Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων είπε: «δι υπομονής κτίσασθε τας ψυχάς υμών». «Με την υπομονή μπορούμε να στεριώσουμε και να δυναμώσουμε την ψυχή μας. Γιατί, όπως λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας, όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε δυσκολίες, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να δυναμώσουμε την ψυχή του για να μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτές». Με αφορμή την περίοδο κρίσης που διανύει η χώρα, υπογράμμισε πως «σήμερα χρειαζόμαστε το μήνυμα της υπομονής, περισσότερο από ό,τι σε άλλες εποχές».

Διευκρίνισε δε ότι η υπομονή πρέπει να είναι για τον καθένα προσωπική, ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που συναντά, είτε είναι προσωπικά, είτε υγείας, είτε οικονομικά, είτε αδιεξόδου, αλλά και συλλογική, ώστε να στηρίζει ο ένας τον άλλον. «Έχουν περάσει κρίσεις επί κρίσεων και τα βγάλαμε πέρα. Αυτή η κρίση που βρισκόμαστε σήμερα ένα νέφος είναι που σκέπασε τον ουρανό και θα φύγει, γιατί αυτός ο τόπος έχει ρίζες, ουσίες, παράδοση, και το χώμα του είναι ποτισμένο με αίμα» τόνισε και πρόσθεσε: «είμαστε περήφανος, αρχοντικός λαός, με μεγάλο πολιτισμό και ιστορία. Αυτός ο τόπος είναι χτισμένος από πνεύμα και αυτό το ζηλεύουν οι άλλοι αλλά δεν μπορούν να το εκτιμήσουν» κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Κατά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Θεόκλητος απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο το μετάλλιο της Μητρόπολης, τον χρυσό σταυρό του Αγίου Νεομάρτυρα Αγαθάγγελου της Φλώρινας. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και έπαρση της σημαίας της εκατονταετίας.

Στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και έπαρση της σημαίας της εκατονταετίας.

Επίσης σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση δίπλα στον ποταμό Σακουλέβα και έκθεση φωτογραφίας για την παλιά Φλώρινα ενώ έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας.

Αύριο, Σάββατο έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις του Αρχιεπισκόπου στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας ενώ το μεσημέρι ο ίδιος θα αναγορευτεί επίτιμος δημότης του Δήμου Φλώρινας, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς της πόλης.

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Σε ειδική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Ιουλίου 2012 στις 12 το μεσημέρι, στη λέσχη αξιωματικών φρουράς Φλώρινας, το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας θα αποφασίσει για την τελετή ανακήρυξης σε επίτιμο δημότη Φλώρινας του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 100 ΕΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

 Ώρα 19.15,

Επίσημη υποδοχή της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου  Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ στη Φλώρινα  (μπροστά από την Εθνική τράπεζα) από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, τον ιερό κλήρο, τους άρχοντες, τους φορείς και τον λαό.

Ώρα 19.30,

Ιερός Μητροπολιτικός Ναός αγίου Παντελεήμονος, Μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Ώρα 21.00,

Ιερά λιτανεία του χαριτοβρύτου λειψάνου του αγίου Παντελεήμονος
και της ιεράς εικόνος του στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

 ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΠΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Τις Πρέσπες θα επισκεφτεί το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Ιουλίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από το Μητροπολίτη Ιλίου και τον Επίσκοπο Διαυλείας. Ο Αρχιεπίσκοπος θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο Πρεσπών κ. Βασίλειο Τσέπα και θα επισκεφτεί τα Βυζαντινά μνημεία της περιοχής.

Την Κυριακή 29 Ιουλίου 2012, ο Μακαριότατος  Αρχιεπίσκοπος θα χοροστατήσει στη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γερμανού και, στη συνέχεια, θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του, από το Δήμο Πρεσπών.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ώρες 7.00-10.30,

Ιερός Μητροπολιτικός Ναός αγίου Παντελεήμονος, Όρθρος - Πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Ώρα 12.00,

Κεντρική πλατεία Φλώρινας, επιμνημόσυνη δέηση - κατάθεση στεφάνων έπαρση της σημαίας της εκατονταετίας.

Ώρα 21.00,

Ποταμός Σακουλέβας (μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Παντελεήμονος), επίσημη κήρυξη της έναρξης των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 ετών από την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό, από τόν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο - Εορταστική εκδήλωση:«Με δάκρυ, με αίμα και με όραμα» (δραματοποιημένο δρώμενο λόγου, ήχου και φωτός για την ιστορία της Φλώρινας από την τουρκοκρατία μέχρι τη μεταπολίτευση).

Ώρα 22.30,

Ποταμός Σακουλέβας, «Ας αρχίσουν οι χοροί», πανηγυρίζουμε χορεύοντας καί τραγουδώντας τα Ελευθέριά μας.

Ώρα 23.00,

Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας για την παλαιά Φλώρινα του Θανάση Βογιατζή, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: