09 Ιουλίου, 2012

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΟΪΚΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.

http://www.greekamericannewsagency.com/main/images/stories/troika-stournaras.jpg 
Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας είχε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Eurogroup της Δευτέρας, όπου οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταφέρουν στους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης την εικόνα που αποκόμισαν από την επίσκεψή τους στην Αθήνα. Οι συζητήσεις με τους απεσταλμένους των δανειστών είναι ακόμα στην αρχή, ανέφερε αρμόδιος παράγοντας που μετέχει στις συσκέψεις, αλλά αυτοί αμφιβάλλουν και αμφισβητούν αν η κυβέρνηση έχει πραγματικά τις προθέσεις να φέρει σε πέρας τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες υπόσχεται.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε πάντως μετά τη συνάντηση με τους ελεγκτές πως οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια είναι στα μέτρα του 2012 που θα πρέπει να εφαρμοστούν -όπως έλεγε στη Βουλή ο κ.Στουρνάρας-, αν και άφησε ανοικτό το «να δούμε πώς θα εφαρμοστούν» , εννοώντας πως θα υπάρξει προσπάθεια μείωσης των ποσοστών μείωσης.

Η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στα τέλη Ιουλίου.

Η ομιλία Στουρνάρα στη Βουλή

Τη συναίνεση των Ελλήνων σε τέσσερα μέτωπα ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιάννης Στουρνάρας με την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή, ένα 24ωρο μόλις πριν μεταφέρει το μήνυμα αυτό και προς την Τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους με τους οποίους συναντάται την Κυριακή και τη Δευτέρα, αντίστοιχα. O κυριος Στουρνάρας ξεκαθαρισε οτι δεν θα ληφθούν προσθετα μετρα περαν των δρομολογημενων που εχουν ηδη ψηφιστεί, για να μην βαθυνει αλλο η υφεση.

Στο στοχαστρο ομως βαζει τα προνομια των ΔΕΚΟ και τις υψηλες συνταξεις.

Αφού περιέγραψε συνοπτικά τα αίτια για τα οποία η ελληνική οικονομία έφτασε στο σημερινό σημείο ο κ.Στουρνάρας παρουσιάσε τα 4 μέτωπα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, στα οποία η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο.

1ον : μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, να εφαρμοστούν δηλαδή τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για το 2012, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η επόμενη δόση το δανείου. Στη συνέχεια θα μπορεί να διαπραγματευτεί μία χρονική επέκταση της αρχικής συμφωνίας και «ρήτρα ύφεσης», ώστε η χώρα να μειώσει τα ελλείμματα και να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα με βιώσιμο τρόπο.

2ον: ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Πρώτα από όλα η κυβέρνηση θα καταργήσει τα νομοθετικά εμπόδια για τις χρήσεις γης και τις περιβαλλοντικές άδειες και θα συνεχίσει με σαρωτική κατάργηση για όλα τα περιοριστικά καθεστώτα που παραμένουν στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών  ή στην επενδυτική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

3ον: Νέες αποκρατικοποιήσεις, που έχουν στόχο κυρίως στην ανάπτυξη της γης και σε υποδομές. Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης,  τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας του ΤΑΙΠΕΔ να δέχεται και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις! Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε συγκροτημένες ενέργειες για την προσέλκυση επενδυτών, είπε ο κ. Στουρνάρας και τόνισε ότι «στην κατεύθυνση αυτή, θα υπάρξουν άμεσα μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και τόνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα η θεσμοθέτηση της δυνατότητας του ΤΑΙΠΕΔ να δέχεται ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις».

Όπως διευκρίνιζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, καθώς η αγορά ακινήτων του Δημοσίου θα γίνεται με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στην ονομαστική τους αξία και ουσιαστικά το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να εξοφλεί δημόσιο χρέος, δεδομένου ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μειώνουν το χρέος. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε τις 28 επιχειρήσεις που παίρνουν σειρά για να αποκρατικοποιηθούν,  μεταξύ των οποίων και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ είπε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει τον πλέον πρόσφορο για το δημόσιο συμφέρον τρόπο και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σε συνάρτηση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις κοινοτικές οδηγίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: