21 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών για την προγραμματική σύγκλιση, καθώς και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» το κυβερνητικό σχήμα. Οι αντιρρήσεις που υπάρχουν για συγκεκριμένα πρόσωπα ή οι διεκδικήσεις εκ μέρους των κυβερνητικών εταίρων για συγκεκριμένα υπουργεία θα επιχειρηθεί να εξομαλυνθούν στη σύσκεψη κορυφής των τριών πολιτικών αρχηγών στις 13:00 στη Βουλή. Όπως όλα δείχνουν, το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων και της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης μετατίθεται για το απόγευμα.

Το πράσινο φως για την καταβολή οφειλών σε προμηθευτές ιατροτεχνολογικού και υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία, άναψε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ξεμπλοκάρει τα εντάλματα πληρωμών.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ώς τις 30 Ιουνίου αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και ώς τότε οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που χρειάζονται. Η γενική συνέλευση των φαρμακοποιών ήταν μαραθώνια και διεξήχθη σε κλίμα έντασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος απείλησε με παραίτηση από τη θέση του, επειδή αρχικά φάνηκε ότι δεν έβρισε ανταπόκριση η πρόταση του για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Σε ύφεση είναι η μεγάλη πυρκαγιά στα όρια Ελευσίνας-Ασπροπύργου, όπου νωρίτερα έχασε τη ζωή του ένας 28χρονος πυροσβέστης από ανακοπή καρδιάς. Σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Άγιος Αντώνιος στη Σαλαμίνα, όπου σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Αγιοι Απόστολοι στην Κοκκινιά Τροιζηνίας. Υψηλός είναι και την Πέμπτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να «κλειδώσει» η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Μετά την ανακοίνωση των ονομάτων, αναμένεται και η ορκωμοσία των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο κ. Βασίλης Ράπανος, αναμένεται να ορκιστεί μετά την επιστροφή του υπηρεσιακού υπουργού Γιώργου Ζανιά από τις Βρυξέλλες, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Eurogroup.

Κόσμος

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να δεχθεί μια εκεχειρία με το Ισραήλ, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, ύστερα από τρεις ημέρες αιματηρών συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Δημοσκόπηση του Bloomberg που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη δίνει προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ, του αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι στις επερχόμενες εκλογές θα επιλέξει τον νυν πρόεδρο, έναντι του 40% που είπε ότι θα ψηφίσει τον Ρόμνεϊ. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων -ποσοστό 55%- εκτιμά ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι «αποκομμένος από την πραγματικότητα».

Δυο Θιβετιανοί αυτοπυρπολήθηκαν στη βορειοδυτική Κίνα. Ο ένας υπέκυψε στα τραύματά του και ο άλλος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Οι δύο άνδρες ήταν μόλις 22 και 24 ετών.

Τη δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ και την υιοθέτηση «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου» προτείνουν σε άτυπη αναφορά τους δέκα κορυφαίοι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, με επικεφαλής τον Γερμανό Γκίντο Βεστερβέλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Presse. Στην ομάδα των δέκα υπουργών συμμετέχουν, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών του Βελγίου, της Δανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, καθώς και εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν όρισε τον υπουργό Υφαντουργίας Μαχντούμ Σαχαμπουντίν ως υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού, μεταδίδουν τα κρατικά ΜΜΕ. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε την Τρίτη ακατάλληλο για το αξίωμα του πρωθυπουργού τον Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι, ο οποίος καταδικάσθηκε τον Απρίλιο για περιφρόνηση δικαστηρίου επειδή αρνήθηκε να ζητήσει από τις ελβετικές αρχές να ξεκινήσουν και πάλι έρευνα σε βάρος του προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

Οικονομία

Σε αρνητικό έδαφος κινείται το Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις που αναμένονται εντός της ημέρας για την νέα κυβέρνηση, καθώς και στην απογευματινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα γίνει ένα πρώτο τεστ για τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

Τις προθέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για αλλαγές στο Μνημόνιο αναμένεται να ανιχνεύσει την Πέμπτη, στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να ανοίξουν όλα τα χαρτιά τους για το θέμα της τροποποποίησης, καθώς πρώτα θα ζητήσουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής της τρόικας ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για την Αθήνα.

Απαντήσεις σε 12 συχνές ερωτήσεις των φορολογουμένων για τη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για τα χρέη προς το Δημόσιο, δίνει το υπουργείο Οικονομικών στο εγχειρίδιο της ΓΓΠΣ για θέματα φορολογίας εισοδήματος, κεφαλαίου, ΚΒΣ, ΦΠΑ και Μητρώου.

Αθλητισμός

Αν και την Τετάρτη ο Όλοφ Μέλμπεργκ δήλωνε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση ομάδα λίγο αργότερα διέρρευσε ότι επικοινώνησε με στέλεχος της διοίκησης για να διερευνήσει αν υπάρχουν οι προθέσεις για να συζητήσουν την ανανέωση το συμβολαίου του.

Την πόρτα του χειρουργείου θα περάσει σήμερα στην Μπολόνια ο Σεμπάστιαν Λέτο, με τον Μαουρίλιο Μαρκάτσι να αναλαμβάνει την επέμβαση του Αργεντινού μεσοεπιθετικού, ενώ το παρών στην όλη διαδικασία θα δώσει κα ο γιατρός του Παναθηναϊκού, Παναγιώτης Κουλουμέντας.

Ο προημιτελικός Τσεχίας-Πορτογαλίας ανοίγει την αυλαία της φάσης των «8» του EURO 2012 την Πέμπτη (21:45). Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο χωρητικότητας 50.000 θέσεων εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: