08 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί σήμερα, Παρασκευή, ο 24χρονος φοιτητής, ο οποίος φέρεται να τραυμάτισε θανάσιμα με κυνηγετική καραμπίνα έναν 43χρονο διαρρήκτη στην Παιανία. Ο δικηγόρος του υποστηρίζει ότι ο φοιτητής δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον διαρρήκτη, αλλά να τον κυνηγήσει και να τον ακινητοποιήσει, όμως το όπλο εκπυρσοκρότησε. Ο συνεργός του 43χρονου, που παραδόθηκε στην Αστυνομία, κρατείται και ανακρίνεται.

Ασύλληπτος παραμένει ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης, μετά το βίαιο επεισόδιο εις βάρος της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου, καθώς η αστυνομία εξακολουθεί να τον αναζητεί μετά την εντολή που έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράϊκου κι ενώ το αυτόφωρο λήγει το βράδυ. Εν τω μεταξύ, εις βάρος του Ηλία Κασιδιάρη εκκρεμεί ακόμη μία σοβαρή κατηγορία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για συνέργεια σε ληστεία, για την οποία αναμένεται να δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν μεταβιβαστεί από τη ΔΕΗ οι οφειλές των καταναλωτών για το ειδικό τέλος ακινήτων και θα διευθετούνται πλέον μέσω των ΔΟΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Στα 682 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα άτομα που έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στη Ζάκυνθο με ψευδείς βεβαιώσεις, σύμφωνα με έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που διενεργείται από τον περασμένο Απρίλιο, μετά από εντολή του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου. Για τις περιπτώσεις αυτές διεξάγεται δικαστική πραγματογνωμοσύνη από οφθαλμίατρους πραγματογνώμονες του Πρωτοδικείου Πατρών.

Με αίτημα την «ίση μεταχείριση όλων των εμπλεκομένων εργαζομένων στις εκλογικές εργασίες» το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε αποχή όλων των εργαζομένων των ΟΤΑ από κάθε εκλογική εργασία μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουνίου, καθώς και την προκήρυξη 48ωρης απεργίας το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Ιουνίου.

Κόσμος

Εντείνονται οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, την ώρα που το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζει να σφυροκοπά θέσεις των αντικαθεστωτικών, δολοφονώντας καθημερινά δεκάδες αμάχους. Στο στόχαστρο των δυνάμεων ασφαλείας μπήκαν μάλιστα και παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι δέχθηκαν πυρά στη διάρκεια επίσκεψης στο χωριό Μάζραατ Αλ Κουμπέιρ, όπου σφαγιάστηκαν 78 άνθρωποι. Ο Κόφι Ανάν επιβεβαίωσε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους Μπαν Γκι-μουν και Νάμπιλ αλ-Αράμπι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για τη δυνατότητα συγκρότησης διεθνούς ομάδας επαφής για τη Συρία.

Σε μαζική προσέλευση στις κάλπες κάλεσε τους εκλογείς ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, εν όψει των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, στις 10 και 17 Ιουνίου. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και οι σύμμαχοί του θα καταλάβουν από 290 ώς 320 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, ξεπερνώντας το όριο των 289 εδρών που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία. Εάν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, ο Ολάντ θα μπορεί να προωθεί νόμους ακόμα και εάν η αντιπολίτευση αντιτίθεται σε αυτή.

Σε αναζήτηση λύσεων μετά από νέο περιστατικό μαζικής σφαγής αμάχων στη Συρία είναι οι δυτικές δυνάμεις που παρακολουθούν -χωρίς επί της ουσίας να είναι σε θέση να απαντήσουν- τη νέα κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Στο Μάζραατ Αλ Κουμπέιρ όπου την Τετάρτη δολοφονήθηκαν 78 άνθρωποι έφτασαν παρατηρητές του ΟΗΕ αλλά εμποδίστηκαν και πυροβολήθηκαν από κυβερνητικές δυνάμεις, αναφέρει ο Μπαν Γκι-Μουν. Παράλληλα, ετοιμάζεται νέα πρωτοβουλία από τον Κόφι Άναν: το ως τώρα εξαμερές σχέδιο είναι ουσιαστικά θνησιγενές...

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν εξέφρασε την πρόθεσή του να προτρέψει την κόρη του, και διάδοχό του στην ηγεσία της παράταξης Μαρίν Λεπέν, να διεκδικήσει αποζημίωση ενός εκατομμυρίου δολαρίων από την Μαντόνα, για ένα βιντεοκλίπ της στο οποίο τον παρουσίαζε με έναν αγκυλωτό σταυρό.

Το τάνκερ «Παγκόσμια Οικονομία» που βυθίζεται και η έκκληση ενός επιβαίνοντα στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να βάλει τώρα τις μηχανές μπρος κοσμεί το εξώφυλλο του Economist στο προσεχές τεύχος του: η βρετανική επιθεώρηση ζητά και πάλι από την Μέρκελ να πάρει αποφάσεις γιατί ο χρόνος εξαντλείται και όλος ο πλανήτης είναι πλέον σε κίνδυνο. Η παραποιούσα ανάπτυξη και ο κίνδυνος καταστροφής έχει βάλει σε δύσκολο δρόμο την παγκόσμια οικονομία. Ακόμα και οι αναδυόμενες οικονομίες «έχουν χτυπήσει στον τοίχο» σημειώνει το editorial.

Οικονομία

Ενίσχυση πωλήσεων και κερδών εμφάνισε το 2011 η βιομηχανία παραγωγής και εμπορίας νικελίου ΛΑΡΚΟ, καθώς μείωσε περαιτέρω το λειτουργικό κόστος και αξιοποίησε τις καλές τιμές του μεταλλεύματος. Τα θετικά αποτελέσματα έρχονται σε μία περίοδο που εντείνεται η αγωνία για το μέλλον της εταιρείας και των εργαζομένων της.

Σε διάψευση δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters σχετικά με την ΑΤΕ, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Με ανάμεικτα πρόσημα και μικρές μεταβολές, μετά τη σημαντική άνοδο της προηγούμενης ημέρας, έκλεισαν την Πέμπτη οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη. Ενισχυμένοι οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αθλητισμός

Με την ελπίδα να... ανατριχιάσουμε, όπως και το 2004, η Εθνική ρίχνεται το απόγευμα της Παρασκευής (19:00, ΕΤ1) στη μάχη απέναντι στη διοργανώτρια Πολωνία στην πρεμιέρα του Euro 2012. Την αναμέτρηση θα φιλοξενήσει το εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας «Narodowy Stadion», όπου ανάμεσα στις κατάμεστες εξέδρες, θα βρεθούν και περίπου 4.500 Έλληνες που φτάσουν από όλες τις γωνιές του πλανήτη για να συμπαρασταθούν στο δικό τους... πειρατικό! Το άλλο ματς του 1ου ομίλου ανάμεσα στη Ρωσία και την Τσεχία θα διεξαχθεί το βράδυ (21:45) στο «Μουνισιπάλ» του Βρότσλαβ.

Η τελευταία προπόνηση της Εθνικής έγινε στο επιβλητικό εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας, όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ολοκλήρωσε την προετοιμασία του για την πρεμιέρα του Euro με αντίπαλο την συνδιοργανώτρια Πολωνία. Η προπόνηση ξεκίνησε στις 20:00 ώρα Ελλάδας και διεξήχθη σε χαλαρούς ρυθμούς. Ο Σάντος δεν θέλησε να πιέσει τους διεθνείς, εν όψει ενός δύσκολου αγώνα και μάλιστα στο οικογενειακό διπλό δεν δοκίμασε τους ποδοσφαιριστές που προορίζει για την 11άδα.

Προπονητής του Ολυμπιακού και επισήμως για τα επόμενα δύο χρόνια είναι από την Πέμπτη ο Λεονάρντο Ζαρντίμ. Την είδηση ανακοίνωσε η Ερυθρόλευκη ΠΑΕ αναφέροντας: «Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει την συνεργασία της με τον προπονητή Λεονάρντο Ζαρντίμ για τα επόμενα δυο χρόνια». Εν τω μεταξύ, αργότερα το απόγευμα της Πέμπτης οι Ερυθρόλευκοι ανανέωσαν τη συνεργασία τους με τον Άριελ Ιμπαγάσα για ακόμη έναν χρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: