28 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το πρωί της Πέμπτης συγκαλείται η νέα Βουλή (15η περίοδος) και στις 11:00 θα τελεστεί η ορκωμοσία των 300 βουλευτών που εξελέγησαν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Αύριο, Παρασκευή θα εκλεγεί το νέο προεδρείο, με τον Ευ.Μεϊμαράκη να είναι ο προτεινόμενος από τη ΝΔ πρόεδρος του Σώματος. Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται η λύση του «προβλήματος της αριστερής πτέρυγας», καθώς τα έδρανα του ΚΚΕ - που είναι πλέον η 7η κοινοβουλευτική δύναμη- διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ.
   
Παράθυρο ελπίδας για τους ασφαλισμένους που επί εβδομάδες ταλαιπωρούνται και αγωνιούν για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την υγεία τους φάρμακα ανοίγει η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ ότι δέσμευσε 126,9 εκατ. ευρώ και από σήμερα, Πέμπτη και έως τις 5 Ιουλίου θα εξοφλήσει τους φαρμακοποιούς για τον μήνα Απρίλιο. Εντός της ημέρας συνεδριάζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής για να αποφασίσει αν θα βάλει τέλος στις κινητοποιήσεις. Τα προβλήματα πάντως δεν τελειώνουν εκεί, καθώς ο σύλλογος των νοσοκομειακών γιατρών έχει χτυπήσει καμπανάκι για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, υλικών ακόμη και τροφίμων στα δημόσια νοσοκομεία.
   
Διαψεύδει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί αύξησης των προσλήψεων και παραβίασης των δεσμεύσεων της χώρας μας έναντι των εταίρων μας. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι περιορισμοί που ισχύουν έχουν τηρηθεί απόλυτα, κατόπιν συμφωνίας και με το κλιμάκιο της τρόικας.
   
Δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι ελπίδες για μνημόνιο light στην περίπτωση της Κύπρου, δηλαδή για την οικονομική στήριξη μόνο του τραπεζικού τομέα της. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η Λευκωσία θα υποχρεωθεί να μπει στον μηχανισμό στήριξης για να εξυγιάνει και τα δημοσιονομικά της. Αυτό δείχνει και η σπουδή του ΔΝΤ να στείλει κλιμάκιο στην Κύπρο την Κυριακή. Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να δώσει μάχη για τους όρους του μνημονίου και κυρίως για το ευνοϊκό εταιρικό φορολογικό της σύστημα, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να προσπαθεί για την επίτευξη διμερών δανείων με Κίνα ή Ρωσία.
   
Σε χαμηλούς τόνους αποφάσισαν Αντ.Σαμαράς, Ευ.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλης να κινείται το περιεχόμενο της επιστολής του πρωθυπουργού προς τους Ευρωπαίους ηγέτες. Στην επιστολή επισημαίνεται το κρίσιμο θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει το Μνημόνιο. Την επιστολή θα παραδώσει στους εταίρους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης επαφές στις Βρυξέλλες. Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται επίσης ο Γ.Παπανδρέου και ο Ευ.Βενιζέλος για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τον Αντ.Σαμαρά θα εκπροσωπήσει ο Κ.Χατζηδάκης.

Κόσμος

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη την απόφασή του για τη μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της υγείας. Το Δικαστήριο καλείται να κρίνει τη συνταγματικότητα του σημαντικότερου μέτρου που προβλέπει η μεταρρύθμιση Ομπάμα για την υποχρέωση κάθε Αμερικανού να αποκτήσει ασφάλιση πριν από το 2014.
   
Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβέστες για να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή του Κολοράντο Σπριγκς και η οποία έχει αναγκάσει πάνω από 32.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι φλόγες απείλησαν ακόμα και τις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας της Πολεμικής Αεροπορίας. Φωτιές μαίνονται επίσης στις πολιτείες Μοντάνα, Καλιφόρνια, Γιούτα, Ουαϊόμινγκ, Νέο Μεξικό και Αριζόνα.
   
Πρόταση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Συρία, που θα δρομολογήσει τις πολιτικές αλλαγές στη χώρα, ετοιμάζεται να παρουσιάσει στη διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γενεύη το Σάββατο ο Κόφι Ανάν. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο Ανάν αποδέχονται τόσο η Ρωσία όσο και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μεταξύ αυτών και η Κίνα. Κατά τις ίδιες πηγές, στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα μπορούν να συμμετέχουν μέλη της αντιπολίτευσης και νυν υπουργοί, αλλά όχι πρόσωπα που ενδεχομένως θα υπονομεύσουν την αξιοπιστία της.
   
Αντιμέτωποι με ασφυκτικές πιέσεις για ουσιαστικές απαντήσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης βρίσκονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Παρά τις αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ των «4» (Μέρκελ, Ολάντ, Μόντι, Ραχόι) και το τετ-α-τετ της Τετάρτης Ολάντ-Μερκελ, δεν διαφαίνεται κοινή στάση. Η Γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να τηρεί αρνητική στάση για τα ευρωομόλογα, για να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στη Ρώμη. Ο Μάριο Μόντι, μάλιστα, δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει και μετά το πέρας της Συνόδου την προσπάθεια να μην καταστραφεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
   
Θετική ήταν για την ιταλική κυβέρνηση η έκβαση και για τις άλλες δύο ψηφοφορίες εμπιστοσύνης ενώ, παράλληλα, κατάφερε να διασφαλίσει ότι εγκρίθηκε σειρά αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων για τα εργασιακά. Το αποτέλεσμα θεωρείται ακόμη ότι θα ενισχύσει την θέση του βαλλόμενου στο εσωτερικό και όλο και λιγότερο δημοφιλούς Μόντι ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ όπου θα ζητήσει περισσότερα μέτρα για την ανάπτυξη και έναν μηχανισμό για την κάλυψη του κόστους δανεισμού της Ιταλίας.

Οικονομία

Μία στις δέκα επιχειρήσεις δεν υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το 2011, η προθεσμία για τις οποίες έπειτα από αλλεπάλληλες παρατάσεις έληξε στις 8 Ιουνίου, προκειμένου να καθυστερήσουν την καταβολή του φόρου, φαινόμενο ενδεικτικό της αδυναμίας πολλών επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις λόγω της εντεινόμενης κρίσης. Παράλληλα, και η υποβολή των δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα γίνεται με αργούς ρυθμούς, καθώς μέχρι σήμερα έχει καταθέσει δήλωση περίπου ένας στους τρεις υπόχρεους.
   
Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που ασκούνται στου Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μέτρων που θα διασφαλίσει την επίλυσης της κρίσης του δημοσίου χρέους και των τραπεζών, όπως φαίνεται και από τα δραματικά τελεσίγραφα που απευθύνουν κυβερνήσεις και παράγοντες των αγορών. Ωστόσο, η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά το απόγευμα στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον διχασμού της Ευρώπης, καθώς η αδιαλλαξία της κυβέρνησης Μέρκελ δημιουργεί αδιέξοδα και κλιμακώνει την κρίση. Στο επίκεντρο της Συνόδου είναι τα σχέδια για τραπεζική και δημοσιονομική ενοποίηση, ενώ συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την έκδοση κοινών ευρωομολόγων.
   
Τις πρώτες επαφές του με παράγοντες της οικονομίας και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είχε την Τετάρτη ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα υπουργός Οικονομικών. Πέρα από την ατζέντα της νέας κυβέρνησης, ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να διαπραγματευθεί με την τρόικα σειρά ζητημάτων που προβλέπονται από το δεύτερο Μνημόνιο.

Αθλητισμός

Με στόχο την πρόκριση στον τελικό του EURO 2012, Γερμανία και Ιταλία αναμετρώνται απόψε (21:45, ΕΤ1) στον -χρονικά- δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης που θα βγάλει τον αντίπαλο της Ισπανίας. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο χωρητικότητας 50.000 θέσεων εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας και θα τη διευθύνει ο Γάλλος Στεφάν Λανουά.
  
Η Ισπανία προκρίθηκε στον τελικό του EURO 2012, επικρατώντας 4-2 της Πορτογαλίας στα πέναλτι. Η κανονική διάρκεια και η παράταση του ημιτελικού που έγινε στο Ντόνετσκ, ολοκληρώθηκαν χωρίς τέρματα. Στον τελικό της Κυριακής η κάτοχος του τίτλου θα αντιμετωπίσει την Ιταλία ή τη Γερμανία που τίθενται αντιμέτωπες απόψε (21:45, ΕΤ1).   

Την άνοδό του στη Σούπερ Λίγκα, για πρώτη φορά στην ιστορία του, πανηγυρίζει από σήμερα ο Πλατανιάς Χανίων, μία αγωνιστική πριν τη λήξη των πλέι οφ της Football League. Η ομάδα της Κρήτης, αν και ξεκίνησε ως αουτσάιντερ, κατάφερε στη διαδικασία του μίνι πρωταθλήματος να πάρει το τρίτο «εισιτήριο», μετά τους Πανθρακικό και Βέροια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: