20 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Οι τελευταίες πινελιές φαίνεται να μπαίνουν στο κάδρο της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, καθώς όπως όλα δείχνουν τα βασικά σημεία έχουν συμφωνηθεί και μένουν κάποιες μικρές εκρεμμότητες, που θα οριστικοποιηθούν έως το μεσημέρι. Στις 12:00 ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και θα ακολουθήσει συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον Φώτη Κουβέλη. Ταυτόχρονα θα συνεδριάζει η τριμερής επιτροπή για τις λεπτομέρειες της προγραμματικής συμφωνίας. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, ο Αντώνης Σαμαράς θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Πιθανότατα εντός της ημέρας αναμένεται να κλείσει η συμφωνία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται ονόματα στελεχών τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ για το υπουργικό συμβούλιο, που κατά πληροφορίες θα είναι ολιγομελές. Ο Φώτης Κουβέλης από την πλευρά του έχει ξεκαθαρίσει πως η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει την κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή κομματικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ ή συνεργαζόμενων βουλευτών της.

Την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έχει συγκαλέσει για σήμερα, Τετάρτη, στις 10 το πρωί ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η συνεδρίαση δεν θα γίνει στη Βουλή, αλλά στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους, και θα διεξαχθεί λίγες ώρες μετά τη θυελλώδη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με την ομάδα των «επτά» (Κ.Σκανδαλίδης, Μ.Ανδρουλάκης, Α.Διαμαντοπούλου, Μ.Χρυσοχοϊδης, Αν.Λοβέρδος, Π.Ευθυμίου και Ν. Ανδρουλάκης) για το θέμα της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση.

Την Τετάρτη το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν οι καθοριστικής σημασίας συναντήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Στις 12 το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και μία ώρα αργότερα με τον Φώτη Κουβέλη. Στη 1 το μεσημέρι θα επαναληφθεί επίσης η σύσκεψη των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τον καθορισμό του προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης.

Τα πυρά αγνώστου δέχθηκαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στις 22:40 το βράδυ της Τρίτης στο Βύρωνα. Όπως έγινε γνωστό όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να ελέγξουν διερχόμενο αυτοκίνητο στην οδό Νικηφορίδη ο συνοδηγός του οχήματος πυροβόλησε προς τους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Κόσμος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε την αντίθεση της Μόσχας στο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας και πρόσθεσε πως η επανεκλογή του προέδρου Ομπάμα δεν θα σημάνει το τέλος της διαμάχης για το θέμα αυτό. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε στη διάρκεια της νύχτας επτά επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, απαντώντας στις επιθέσεις με περίπου πενήντα ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Το θέμα της Συρίας συζητούν οι ξένοι ηγέτες στις επαφές που έχουν στο περιθώριο της Συνόδου της G-20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού. «Ο λαός της Συρίας θα αποφασίσει εάν ο Άσαντ θα μείνει στην εξουσία» λέει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι «δεν θα αποφασίσουν οι ξένοι ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Για «απροθυμία» να εντείνουν τις πιέσεις κατά του συριακού καθεστώτος, κατηγορεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ρωσία και Κίνα. Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι παρατηρητές δέχθηκαν πυρά πριν την αναστολή της αποστολής τους.

Οι κυρώσεις κατά του Ιράν για τη συνέχιση του πυρηνικού του προγράμματος θα πρέπει να «σκληρύνουν», έπειτα από την αποτυχία των συνομιλιών ανάμεσα σε Τεχεράνη και την Ομάδα των Έξι, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

O έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ βρίσκεται σε καταστολή και διασωληνωμένος αλλά όχι κλινικά νεκρός, όπως μετέδωσαν αρχικά τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δηλώνουν ότι ο Μουμπάρακ μεταφέρθηκε από το αναρρωτήριο των φυλακών σε παρακείμενο στρατιωτικό νοσοκομείο.

Οικονομία

Στην παροχή οδηγιών σχετικά με τη διοικητική επίλυση φορολογικών διαφορών που παραπέμπονται στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο έργο της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών είναι η διοικητική επίλυση των μετά από έλεγχο αμφισβητούμενων φορολογικών διαφορών σε κάθε φορολογικό αντικείμενο. Ειδικότερα, με τις ως άνω διατάξεις καθορίζεται ότι η Επιτροπή επιλαμβάνεται του έργου της, εφόσον η αμφισβητούμενη από τον υπόχρεο διαφορά του κύριου φόρου, τέλους, εισφοράς ή προστίμου, υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ.

Άμεσα αναμένεται να προχωρήσει το θέμα της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ που είχε «παρακρατηθεί» από τη δόση του Μαΐου. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πλέον η επόμενη δόση των 30 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθεί μετά την έγκριση της τρόικας, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, που τοποθετείται χρονικά στις αρχές Ιουλίου. Κρίσιμο Eurogroup την Πέμπτη.

Η Ευρώπη κέρδισε την υποστήριξη των παγκόσμιων ηγετών για ένα πιο ενιαίο τραπεζικό τοπίο, παρά τις πιέσεις που ασκούνται για δραστικότερα μέτρα στην αντιμετώπιση στην κρίση χρέους που απειλεί την παγκόσμια οικονομία. Στη Σύνοδο Κορυφής της G-20, οι χώρες της Ευρώπης υπογράμμισαν ότι προτίθενται να κάνουν σταθερά βήματα για την προώθηση της ευρωπαϊκής οικονομικής ενοποίησης, κάτι για το οποίο έχουν δεχτεί πιέσεις όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλα κράτη. Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.

Αθλητισμός

Το... πολυπόθητο χαρτί της UEFA, με το οποίο η ευρωπαϊκή ομοσπονδία χορηγεί στον Παναθηναϊκό άδεια συμμετοχής στο Champions League της επόμενης περιόδου, έφτασε σήμερα, Tετάρτη, στα γραφεία της ΠΑΕ. H Σοσό ανακοίνωσε τον Καντέ.

Την ενοχή των τριών εκ των τεσσάρων κατηγορούμενων για την υπόθεση δολοφονίας του φιλάθλου του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου, τον Μάρτιο του 2007 στην Λεωφόρο Λαυρίου, ζήτησε από τους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την αγόρευση της η Εισαγγελέας Έδρας.

Προσφυγή κατά της ΠΑΕ Άρης, κατέθεσε την και ο Χαβιέ Ούμπιντες αφού έξι μέρες μετά την λήξη του …τελεσιγράφου που έστειλε στην Κοινωνία Μελών Άρη και στην διοίκηση της ΠΑΕ, δεν είδε καμία αντίδραση ή δυνατότητα πληρωμής του.




Δεν υπάρχουν σχόλια: