17 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Άνοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες για την κρισιμότερη από τη Μεταπολίτευση εκλογική αναμέτρηση στη χώρα. Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα αναμένεται περίπου στις 9.30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ λόγω της λίστας, άμεση θα είναι και η ανάδειξη των βουλευτών που εκλέγονται. Οδηγός ψηφοφόρου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές. Πού θα ψηφίσουν οι αρχηγοί των κομμάτων.

Υπό έλεγχο βρίσκονται τα μέτωπα της φωτιάς στο Ντράφι Παλλήνης, στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα και στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου, ενώ σε εξέλιξη είναι ακόμη το μέτωπο στην Κερατέα, αλλά και στην Κύθνο. Σε επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και η Κυριακή είναι μια δύσκολη μέρα από πλευράς θερμοκρασιών και ανέμων. Στην Κερατέα συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, τα οποία σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες στο Λαύριο.

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην Κερατέα το μεσημέρι του Σαββάτου. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν. Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή της Δροσιάς και επεκτάθηκε προς Λαύριο και Παλαιά Φώκαια, όπου εκκενώθηκε προληπτικά γηροκομείο. Σε ύφεση τέθηκαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου οι φωτιές σε Κάλαμο, Μαραθώνα, υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Παλλήνη. Φωτιά στην περιοχή Κεφαλόβρυσο στην Πάτρα και στη Νεάπολη Λακωνίας. Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Π.Πικραμμένου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Τα βλέμματα όλων, εντός και εκτός Ελλάδας, στρέφονται πλέον στις εξελίξεις που θα προκύψουν από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, της κρισιμότερης από τη Μεταπολίτευση. Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης βρέθηκαν η ελληνική οικονομία, το Μνημόνιο, η τήρηση των συμφωνηθέντων για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα και τα σενάρια εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.

Μέρκελ και Σαρκοζί γνώριζαν πριν από ένα εξάμηνο για το δημοψήφισμα που πρότεινε τον περασμένο Νοέμβριο ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, όπως δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation. Ο κ. Παπανδρέου λέει ακόμα ότι στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, μίλησε για το θέμα με την Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία του ζήτησε να περιμένει την ολοκλήρωση του σχεδίου διάσωσης στις 27 Οκτωβρίου.

Κόσμος

Δεκάδες χιλιάδες μέλη συνδικάτων διαδήλωσαν το Σάββατο στη Ρώμη, καλώντας να ληφθούν μέτρα που προωθούν την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και μια δικαιότερη φορολογία. Οι διαδηλωτές απαίτησαν από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα κατά της οικονομικής κρίσης και να πραγματοποιήσει μια «σοβαρή αλλαγή πορείας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου αμφισβήτησαν τη διάλυση του Κοινοβουλίου από τους στρατιωτικούς, η οποία ανακοινώθηκε το Σάββατο, έπειτα από μία απόφαση της δικαιοσύνης που ακυρώνει τις βουλευτικές εκλογές και ζήτησαν να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στους δρόμους της Λισαβόνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της CGTP, της κυριότερης συνομοσπονδίας συνδικάτων της Πορτογαλίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής της λιτότητας που ακολουθεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την αιγίδα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

«Τα καταφέρνουμε μόνοι μας, με ή χωρίς τη Μέρκελ» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι σε δημόσια συζήτηση που οργάνωσε η εφημερίδα La Repubblica στη Μπολόνια. «Η Ιταλία δεν πέτυχε επειδή το είπε η Μέρκελ» πρόσθεσε. «(Η χώρα) απομακρύνθηκε από το χείλος του γκρεμού, μόνο που το χάσμα μεγαλώνει και είμαστε και πάλι σε κρίση» τόνισε. Η ΕΕ θα μπορούσε να εξετάσει κάποια παράταση σε σχέση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα, λέει ο Μ.Μόντι.

Ο επικεφαλής της Αποστολής Επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία (UNSMIS) ανακοίνωσε την αναστολή της απονομής, εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας. Την Παρασκευή ο Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ δήλωσε ότι φαίνεται πως υπάρχει «έλλειψη προθυμίας» από την πλευρά της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να επιδιώξουν την ειρήνη.

Οικονομία

Νέα παρέμβαση, μία ημέρα πριν τις πλέον κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, έκανε το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, τονίζοντας πως οι συμφωνίες με τους δανειστές πρέπει να τηρηθούν. Eίναι σημαντικό οι Έλληνες να εκλέξουν την Κυριακή μια πλειοψηφία, η οποία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας στο θέμα της λιτότητας, είπε.

Στην ανάγκη επικαιροποίησης του προγράμματος της Ελλάδας αναφέρθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Libération. Στο ερώτημα «πόσος χρόνος απομένει στην Ελλάδα πριν από τη χρεοκοπία και τι περιθώρια ελιγμών υπάρχουν;» η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε: «Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε, την ερχόμενη εβδομάδα, να ξαναρχίσουμε τον διάλογο με μια κυβέρνηση που θα βγει από τις κάλπες της Κυριακής».

Να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη αναγκαστικών και άλλων μέτρων είσπραξης σε βάρος όλων των οφειλετών που χρωστάνε στο ΙΚΑ, ζήτησε ο διοικητής του Ιδρύματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Με εξαιρετικά επείγον έγγραφο, ο Ρ. Σπυρόπουλος καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ και τα ταμεία είσπραξης εσόδων να προβούν άμεσα και κατά σειρά προτεραιότητας στη λήψη μέτρων σε βάρος των οφειλετών που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος των ρυθμίσεων.

Αθλητισμός

Δεκαέξι χρόνια έχει να ηττηθεί η Δανία από τη Γερμανία σε επίσημο παιχνίδι, με την αποψινή (21:45) μεταξύ τους αναμέτρηση για την 3η και τελευταία αγωνιστική του Β' ομίλου, με τον πρωτοπόρο να διασταυρώνεται με την Εθνική Ελλάδας στα προημιτελικά (22/6). Με την προϊστορία εις βάρος της, όπως και τη βαθμολογία, η Ολλανδία αναμετράται (21:45) με την Πορτογαλία στο άλλο παιχνίδι του ομίλου.

Ο Φερνάντο Σάντος έδωσε ρεσιτάλ στη συνέντευξη Τύπου και απαντώντας σε ερώτηση βρετανού δημοσιογράφου «αν η Ελλάδα έπαιξε για να αποδείξει στην Μέρκελ ότι κάνει λάθος που λέει ότι οι Έλληνες πρέπει να διατηρηθούν σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο», ήταν αποστομωτικός αφού δήλωσε: «Όχι, παίξαμε γιατί μας εμπνέει η ιστορία της χώρας που γέννησε την δημοκρατία και όλες τις υπόλοιπες μεγάλες αξίες που σήμερα απολαμβάνει όλος ο κόσμος. Για αυτό παίξαμε και είναι ώρα όλοι σας να δείξετε σεβασμό. Κανείς δεν μπορεί να ΜΑΣ κάνει μαθήματα…» απαντώντας ως Έλληνας.

Η Ελλάδα για άλλη μια φορά κάνει την υπέρβαση και από... φτωχός συγγενής της Ευρώπης, καταφέρνει να αφήσει όλο τον κόσμο με το στόμα… ανοιχτό! Η ποδοσφαιριστή Ευρώπη, αποθεώνει τους Έλληνες διεθνείς για τη νίκη-πρόκριση επί της Ρωσίας και σύσσωμος ο ευρωπαϊκός ηλεκτρονικός Τύπος, υποκλίνεται!


Δεν υπάρχουν σχόλια: