11 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Μετά την άνανδρη επίθεση εναντίον της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου και το κρυφτούλι που ακολούθησε επί 48 ώρες, προκειμένου να παρέλθει το αυτόφωρο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής επανεμφανίστηκε την Κυριακή, με προκλητική ομιλία στα Ανω Λιόσια. Σήμερα, Δευτέρα, πάντως, οφείλει να εμφανιστεί στο Εφετείο όπου εκδικάζεται η υπόθεσή του. Ο Ηλίας Κασιδιάρης κατηγορείται για συνδρομή σε ληστεία, απρόκλητη επίκινδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, λόγω της εμπλοκής του σε επίθεση στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου το 2007.

Επίσκεψη στη Ρώμη πραγματοποιεί τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να έχει συνάντηση, νωρίς το απόγευμα, με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι και τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας Πιερλουίτζι Μπερσάνι. Οι επαφές αυτές έρχονται σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και πραγματοποιούνται την ώρα που στην Ευρωζώνη βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές διεργασίες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τους επόμενους μήνες, το κέντρο των εξελίξεων θα καθορίζεται από τον λαό και την ετοιμότητά του να παρέμβει και όσο πιο καλά προετοιμασμένος είναι, τόσο ικανότερος θα είναι να σταθεί όρθιος, δήλωσε την Κυριακή από τη Χαλκίδα η γγ του ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα υπεραμύνθηκε της απόφασης να μην συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησε ότι «καλλιεργεί αυταπάτες στον λαό» και διεμήνυσε ότι το ΚΚΕ δεν θα γίνει «συνιστώσα της Αριστεράς».

Ένας 73χρονος και το 37χρονος γιος του βρήκαν τραγικό θάνατο το απόγευμα της Κυριακής στη λίμνη Κερκίνη. Το συμβάν έγινε γνωστό μετά την παρατεταμένη απουσία των δύο ανδρών. Το τμήμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ποροϊών διενεργεί προανάκριση, ενώ σύμφωνα με τις καταθέσεις συγγενών των θυμάτων εκτιμάται ότι οι δύο άνδρες δεν γνώριζαν κολύμπι.

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας θα δικαστούν αύριο, Δευτέρα, τα οκτώ μέλη της Χρυσής Αυγής που συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου, έπειτα από επεισόδια που προκλήθηκαν σε κατάστημα της περιοχής και που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 53χρονου. Τη Δευτέρα και η εκδίκαση της υπόθεσης του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος κατηγορείται για συνδρομή σε ληστεία, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, λόγω της εμπλοκής του σε επίθεση στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου το 2007.

Κόσμος

Σε ιστορικό ρεκόρ έφθασε τελικά το ποσό που συγκεντρώθηκε στην δημοπρασία για ένα γεύμα με τον πιο γνωστό επενδυτή του κόσμου, τον 81 ετών Γουόρεν Μπάφετ. Στην ηλεκτρονική δημοπρασία που διεξήχθη για λογαριασμό φιλανθρωπικής οργάνωσης, το ποσό που προσέφερε ο πλειοδότης ώστε να συμφάγει με τον διάσημο μεγαλοεπενδυτή έφτασε τα 3,46 εκατ. δολάρια.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και περίπου 30.000 διαδηλωτών -επικριτών του Πινοσέτ- στο κέντρο του Σαντιάγο της Χιλής, την ώρα που της προβολής ντοκιμαντέρ προς τιμήν του Αουγκούστο Πινοτσέτ. Τα επεισόδια έδειξαν ότι ο Πινοτσέτ εξακολουθεί και διχάζει ακόμα και σήμερα τη χιλιανή κοινωνία. Σε αυτά τραυματίστηκαν τουλάχιστον 16 άτομα -οι περισσότεροι αστυνομικοί- και συνελήφθησαν άλλα 25.

Οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι αναδεικνύονται νικητές του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, αποσπούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 46% των ψήφων, σε σχέση με 34% του κεντροδεξιού UMP και αναμένεται να κατακτήσουν τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, μετά τον δεύτερο γύρο της 17ης Ιουνίου. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να καθορίσει την έκταση των μεταρρυθμίσεων που θα λάβει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Προς την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση στις κάλπες της 17ης Ιουνίου οδεύουν οι Σοσιαλιστές με τη στήριξη των Πρασίνων, βάσει των exit poll που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Οι Σοσιαλιστές και η δεξιά έρχονται στήθος με στήθος σε ποσοστό ψήφων στην επικράτεια. Ποσοστό 47,10% συγκεντρώνει συνολικά το μπλοκ της Αριστεράς (Σοσιαλιστές, Αριστερό Μέτωπο και Πράσινοι). Σε τροχιά κατάκτησης έδρας βρίσκεται η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου επικρατώντας έναντι του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που μένει εκτός δεύτερου γύρου. Χαμηλή προσέλευση στο 57,1%.

Άγρια επίθεση σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου σε πόλη της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, όταν άγνωστος άνοιξε πυρ σε συγκρότημα φοιτητικών κατοικιών που βρίσκεται κοντά στα πανεπιστήμιο του Όμπουρν. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο τα αμερικανικά μέσα κάνουν λόγο για έναν με τρεις νεκρούς.

Οικονομία

Μπαράζ επιθέσεων εις βάρος μεταναστών, ειδικά μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων μεταναστών και κατηγορούν την αστυνομία για αδιαφορία. Όπως επισημαίνουν μέλη της πακιστανικής κοινότητας από τις 23 Μαΐου έχουν καταγγείλει περισσότερες από 60 επιθέσεις, αλλά οι ομάδες των ακροδεξιών συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητες. Από την πλευρά της, η αστυνομία εκφράζει φόβους για πιθανές αντιδράσεις των μεταναστών στα ρατσιστικά επεισόδια εις βάρος τους.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν για τη διάσωση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος, που απειλούσε με κατάρρευση την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και συνολικά την Ευρωζώνη, γεννούν ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, χωρίς δηλαδή μέτρα σκληρής λιτότητας και την αυστηρή εποπτεία του ΔΝΤ. Ήδη, η Ιρλανδία εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει αλλαγές στο δικό της Μνημόνιο, ενώ και η Ελλάδα δικαιούται στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης να διεκδικήσει μία λύση για την επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα που δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

Εκπνέει σήμερα Δευτέρα η προθεσμία για την υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και από την Τρίτη, για όσους δεν έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται όλα τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, μεταξύ των οποίων κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, ενοικίων και ακινήτων, καθώς και ποινικές διώξεις.

Αθλητισμός

Στο στάδιο «Ντόνμπας Αρένα», διεξάγεται τη Δευτέρα ένα από τα πιο σημαντικό παιχνίδι της Α' φάσης των ομίλων του EURO 2012 ανάμεσα σε Αγγλία και Γαλλία (19:00). Στο άλλο ματς της ημέρας, η δεύτερη οικοδέσποινα του EURO, Ουκρανία θα αντιμετωπίσει στις 21:45 τη Σουηδία στο στάδιο «Ολιμπίσκι» του Κιέβου.

Ισόπαλο 1-1 έληξε το ντέρμπι της Ισπανίας με την Ιταλία, στο πλαίσιο της πρεμιέρας του Γ' ομίλου του Euro 2012. Η Ιταλία προηγήθηκε στο 61ο λεπτό με τον Ντι Νατάλε, για να ισοφαρίσει τρία λεπτά αργότερα η Ισπανία με τον Φάμπρεγας. Κεφάλι στον όμιλο πήρε η Κροατία, η οποία στον άλλο αγώνα επικράτησε με 3-1 της Ιρλανδίας.

Σκληρή στάση κρατά ο Ολυμπιακός σε ότι αφορά τον τραυματισμό του Αβραάμ Παπαδόπουλου στον αγώνα της Εθνικής με την Πολωνία. Οι Ερυθρόλευκοι εξέδωσαν νέα ανακοίνωση στην οποία κάνουν κατά μέτωπο επίθεση στους γιατρούς της Εθνικής αλλά κυρίως στον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο, τον οποίο αποκαλούν «αόρατο άνθρωπο που παριστάνει τον πρόεδρο της ΕΠΟ και κάνει δημόσιες σχέσεις». Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι «η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για να προστατέψει τους διεθνείς ποδοσφαιριστές της». Μέχρι την Τρίτη η επέμβαση στον Αβραάμ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: