18 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
Ελλάδα 

Aπό σήμερα, Δευτέρα 18 Ιουνίου, και μέχρι τις 5 Ιουλίου θα πρέπει οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να υποβάλουν τα μηχανογραφικά δελτία, με ηλεκτρονικό τρόπο μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (exams.minedu.gov.gr). Για την εφαρμογή της διαδικασίας οι υποψήφιοι έχουν κληθεί να προσέλθουν μέχρι τις 22 Ιουνίου στα λύκεια για να πάρουν τον κωδικό ασφαλείας (password) για τα μηχανογραφικά τους δελτία.
   
Η σαφής υπεροχή στην περιφέρεια και ο περιορισμός των απωλειών στα μεγάλα αστικά κέντρα, ήταν οι βασικοί παράγοντες της επικράτησης της ΝΔ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Καθοριστικές για την έκβαση του αποτελέσματος αποδείχθηκαν ακόμα, όπως φαίνεται, η πρωτιά στην Α΄Αθήνας και την Α΄Πειραιώς, καθώς και ο υπεδιπλασιασμός των ποσοστών του κόμματος στη Β΄Αθήνας.
   
Εντυπωσιακή μείωση καταγράφουν τα ποσοστά των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Μετά το πρωτόγνωρο 19% που είχαν λάβει στην προηγούμενη αναμέτρηση, τα κόμματα που δεν κατάφεραν να μπουν στο Κοινοβούλιο συγκεντρώνουν συνολικά ένα ποσοστό της τάξεως του 6%.
   
Στο 37,53% -ποσοστό ρεκόρ- έφτασε η αποχή στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, καταγράφοντας αύξηση πάνω από δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου (35%). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στις κάλπες προσήλθε το 62,47% των 9.949.016 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.
  
 Η κάλπη του Μαΐου επιφύλαξε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις, κυρίως για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχασε τα 2/3 της δύναμής του. Ωστόσο, οι απώλειες σε έδρες στις εκλογές της 17ης Ιουνίου είχαν σαν αποτέλεσμα να μείνουν εκτός Βουλής ακόμα περισσότεροι βουλευτές. Απώλειες επίσης για το ΚΚΕ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Υπάρχουν όμως και ονόματα βουλευτών που επανήλθαν...

Κόσμος

 Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, δήλωσε ότι θα τηρήσει την αντίθετη στάση από αυτή που τηρεί ο Μπαράκ Ομπάμα απέναντι στο Ισραήλ. «(Ο Ομπάμα) μοιάζει να φοβάται περισσότερο ότι το Ισραήλ θα αναλάβει στρατιωτική δράση, παρά ότι το Ιράν θα γίνει πυρηνική χώρα» δήλωσε ο Μ.Ρόμνεϊ.
   
«Καρφωμένα» στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με έκτακτες μεταδόσεις, αναλύσεις και ρεπορτάζ για το αποτέλεσμα της κάλπης, στο οποίο «διαβάζουν» επικράτηση του ευρώ σε μία διχασμένη Ελλάδα και δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού -που αποτελεί και το νέο στοίχημα για το ελληνικό μέλλον στο ενιαίο νόμισμα. «Μικρή ανάσα» δίνει η έκβαση της κάλπης κατά το γερμανικό Spiegel, «η χώρα βγαίνει από τις κάλπες κομμένη στα δύο» λέει η ιταλική Repubblica. «Τα κόμματα υπέρ της διάσωσης κερδίζουν στην Ελλάδα» γράφει η ισπανική El Pais. Έμφαση στην παγίωση της δύναμης της Χρυσής Αυγής δίνουν τα διεθνή μέσα.
   
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ο υποψήφιός τους, Μοχάμεντ Μόρσι, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο, τις πρώτες μετά από την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο του 2011. Το αποτέλεσμα απορρίπτει το στρατόπεδο του υποψηφίου Άχμεντ Σαφίκ. Την ίδια ώρα, αυξημένες εξουσίες δίνει στον εαυτό του το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου.
   
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που κυβερνά την Αίγυπτο, ανέλαβε και τη νομοθετική εξουσία μέχρι την ανάδειξη ενός νέου κοινοβουλίου ενώ έθεσε ως όρο για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών να υιοθετηθεί προηγουμένως το νέο σύνταγμα με δημοψήφισμα. Εν τω μεταξύ, μετά το κλείσιμο της κάλπης, άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών από όπου θα προκύψει ο νέος ηγέτης της χώρας: Μούρσι και Σαφίκ διεκδικούν την προεδρία και ήδη μιλούν για πρωτιά.
   
Το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα ως μέλος της Ευρωζώνης έστειλε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, μετά την επισημοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ο Ρομπάι δήλωσε την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με την νέα κυβέρνηση, ευχόμενος να σχηματιστεί σύντομα. 

Ο πρόεδρος της ΕΕ χαρακτήρισε, δε, το δεύτερο μνημόνιο βάση πάνω στην οποία μπορεί να χτιστεί η ανάπτυξη, η ευημερία και η δημιουργία θέσεων εργασίας για τον ελληνικό λαό. Είμαστε έτοιμοι θα βοηθήσουμε την Ελλάδα για να επιτύχει αυτούς τους στόχους της, σημείωσε ο Ρομπάι.

Οικονομία

Θετικά αντιμετώπισαν οι διεθνείς αγορές το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, χωρίς όμως να προκληθεί «ράλι» ανόδου. Κέρδη σημειώνουν τα ασιατικά χρηματιστήρια, υψηλότερα σκαρφαλώνουν το ευρώ και το πετρέλαιο.
   
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τις χώρες-μέλη της G-20, της ομάδας των 20 ισχυρότερων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, είχαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας τηλεφωνική διάσκεψη εν όψει της Συνόδου Κορυφής της G-20 που αρχίζει την Δευτέρα στο Λος Κάμπος του Μεξικού, όπως δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
   
Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα είναι ο επιχειρηματικός κόσμος και οι παραγωγικοί φορείς της χώρας, οι οποίοι επιθυμούν να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό σχηματισμός κυβέρνησης, προκειμένου να προωθηθούν τα απαραίτητα αναπτυξιακά μέτρα, ούτως ώστε να ομαλοποιηθεί το κλίμα στην αγορά και η ελληνική οικονομία να αρχίσει σταδιακά να ξεφεύγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Αθλητισμός

 Η ηρωική πρόκριση της Εθνικής μας στα προημιτελικά του Euro 2012 έφερε τον ενθουσιασμό στις τάξεις των Ελλήνων φιλάθλων, οι οποίοι εξέφρασαν μαζικώς την επιθυμία τους να μεταβούν στη Γκντανσκ για τον προημιτελικό της 22ης Ιουνίου. Έτσι, η ΕΠΟ ζήτησε και εξασφάλισε από την UEFA 4.000 εισιτήρια για τις ανάγκες των Ελλήνων φιλάθλων.
   
Σοκ στον Παναθηναϊκό αφού ο Σεμπάστιαν Λέτο αποφάσισε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου για να αντιμετωπίσει μια και καλή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο γόνατο. Ο Αργεντινός ανακοίνωσε την απόφασή του μέσω... twitter και ο χρόνος της αποθεραπείας του υπολογίζεται στους έξι με οκτώ μήνες.
   


Δεν υπάρχουν σχόλια: