02 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Επιτέλους καλοκαιρινός θα είναι ο καιρός για όσους επιλέξουν να αποδράσουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με ασθενείς ανέμους και άνοδο της θερμοκρασίας. Λάρισα και Αργος θα δουν το θερμόμετρο να φτάνει στους 32 βαθμούς, στην Αθήνα και τη Σάμο θα φτάσει τους 31 βαθμούς, ενώ Κόρινθος, Σπάρτη και Βόλος μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου.

Θύμα ξυλοδαρμού, μέσα σε κατάστημα στην οδό Πειραιώς, έπεσε αλλοδαπός από αγνώστους που του επιτέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής. Η αναίτια επίθεση σημειώθηκε στη διασταύρωση των οδών Πειραιώς και Θράκης, λίγο πιο κάτω από την Χαμοστέρνας, μέσα σε ψητοπωλείο.

«Πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου, φαινόταν ότι υπάρχει μια χορωδία πολλών κομμάτων και κάθε κόμμα τραγουδούσε στη δική του φωνή. Και τότε εμείς είχαμε την ιδιαίτερη φωνή μας. Τώρα που μας χωρίζουν λίγες μέρες από τις νέες εκλογές, διαπιστώνουμε ότι η χορωδία έχει μία φωνή, και το σύνθημα είναι ένα. Πάση θυσία παραμονή στην Ε.Ε., και όλα τα κόμματα έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη θέση πλην του ΚΚΕ. Και αυτό είναι απολύτως έκδηλο. Η κόκκινη γραμμή είναι πάση θυσία παραμονή στην Ε.Ε.» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη τύπου στην Καρδίτσα.

Στη Νέα Δημοκρατία δίνουν την πρωτιά οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή -τελευταία ημέρα κατά την οποία επιτρέπεται η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων, καθώς από το Σάββατο 2 Ιουνίου ισχύει η δεκαπενθήμερη απαγόρευση εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέθεσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητώντας την ακύρωση και την αναστολή υπουργικής απόφασης (της 10ης Απριλίου) με την οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας) για τη χορήγηση φαρμάκων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, υπό προϋποθέσεις.

Κόσμος

Εορταστικό θα είναι το κλίμα σε όλη τη Βρετανία το Σαββατοκύριακο με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια της Ελισάβετ Β στον θρόνο. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων, βασιλική πομπή από το Ουεστμίνστερ προς το Παλάτι του Μπακινγχαμ ενώ την Κυριακή μία αρμάδα χιλίων πλοιαρίων πρόκειται να διασχίσει τον Τάμεση προς τιμήν της.

Η βία στη Συρία θα τερματιστεί μόνο όταν αποχωρήσει από την εξουσία ο Μπασάρ αλ-Άσαντ υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά το δείπνο που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν στο Παρίσι. Όπως πρόσθεσε η πίεση αλλά και οι κυρώσεις κατά του καθεστώτος θα οδηγήσουν τον Άσαντ στην αποχώρηση και σε μία ειρηνική διευθέτηση. Από την πλευρά του ο Πούτιν επισήμανε ότι είναι αντιπαραγωγικό να λέμε εκ των προτέρων ότι το σχέδιο Ανάν για την εκεχειρία έχει αποτύχει, επιμένοντας κατ'ουσίαν στη γραμμή που εκφράζει συστηματικά η Μόσχα.

Την απαγόρευση των μεγάλων συσκευασιών αναψυκτικών στο πλαίσιο του αγώνα του κατά της παχυσαρκίας πρότεινε ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Η πρόταση του Μπλούμπεργκ απαγορεύει την πώληση αναψυκτικών με ζάχαρη σε ποτήρια άνω του μισού λίτρου (16 ουγκιές) σε δημόσιους χώρους όπως τα θέατρα και τους πάγκους των πλανόδιων πωλητών.

Εορταστικό θα είναι το κλίμα σε όλη τη Βρετανία το Σαββατοκύριακο με αφορμή τις τελετές για τα 60 χρόνια από την ενθρόνιση της Ελισάβετ. Με επίκεντρο το Λονδίνο, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων, βασιλική πομπή από το Ουεστμίνστερ προς το Παλάτι του Μπακινγχαμ ενώ την Κυριακή μία αρμάδα χιλίων πλοιαρίων πρόκειται να διασχίσει τον Τάμεση προς τιμήν της Ελισάβετ.

Την τύχη του πρώην πανίσχυρου ηγέτη της Αιγύπτου καθορίζει το Σάββατο το δικαστήριο που θα αποφασίσει εάν ο Χόσνι Μουμπάρακ είναι υπεύθυνος για συνέργια στη δολοφονία και την απόπειρα δολοφονίας δεκάδων διαδηλωτών το 2011, πριν την ανατροπή του, αλλά και για υποθέσεις διαφθοράς. Η απόφαση και η ποινή που τυχόν θα του επιβληθεί κινδυνεύει να γίνει η θρυαλλίδα νέων εντάσεων στους δρόμους της Αιγύπτου, οι ισορροπίες στην οποία παραμένουν επισφαλείς.

Οικονομία

Τα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα η αδύναμη αγορά εργασίας, καλλιέργησαν έντονα αρνητικό κλίμα στις αγορές Νεάς Υόρκης και Ευρώπης την Παρασκευή. Τα κέρδη του 2012 είδε να εξανεμίζονται ο Dow Jοnes στη Νέα Υόρκη, πτώση 3,4% για τον Dax στην Φρανκφούρτη ο οποίος πέρασε το χειρότερο Μάιο της ιστορίας του.

Η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη είτε με την επιλογή της αποδυνάμωσης και του εκφυλισμού της είτε με την οικονομική της ενοποίηση, με μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και αυστηρότερους μηχανισμούς κατά της κρίσης και του κινδύνου διάχυσης, τονίζει η Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, άμεση συζήτηση για κοινό δανεισμό με ευρωομόλογα θα «ήταν μία ψευδής συζήτηση».

Απροσδόκητη αύξηση στο 8,2% κατέγραψε το Μάιο η ανεργία στις ΗΠΑ, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν ήταν οι λιγότερες για τον τελευταίο χρόνο -χαμηλότερες μάλιστα ακόμη και από τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Η επίμονα υψηλή, για τα αμερικανικά δεδομένα, ανεργία κινδυνεύει να ρίξει την σκιά της στην εκστρατεία Ομπάμα για επανεκλογή στο Λευκό Οίκο -με τον αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ χαρακτήρισε ανοικτά τα στοιχεία του Μαΐου «σκληρή καταδίκη των οικονομικών χειρισμών της κυβέρνησης Ομπάμα».

Αθλητισμός

Χωρίς τέρματα έληξε ο αγώνας της εθνικής Ελπίδων με την αντίστοιχη του Σαν Μαρίνο για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2013. Ο αγώνας δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον για καμία από τις δύο ομάδες αφού είχαν ήδη αποκλειστεί.

Προβλημάτισε η Τσεχία, στον τελευταίο της αγώνα προετοιμασίας ενόψει του EURO 2012. H αντίπαλος της εθνικής μας στον Α΄ όμιλο, ηττήθηκε 2-1 από την Ουγγαρία στην Πράγα και η απουσία του Τόμας Ροζίτσκι δεν αρκεί για να δικαιολογήσει τη μέτρια εικόνα. Παράλληλα στο πιο δυνατό τεστ ενόψει της έναρξης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος η Ρωσία με την πλέον πειστική εμφάνιση νίκησε 3-0 την Ιταλία.

Πολλές ήταν οι... διαρροές για τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, στην ψήφιση του διοικητικού απολογισμού στη σημερινή Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας. Ο πρώτος παράγοντας του ελληνικού ποδοσφαίρου είδε τις δυνάμεις του να απομειώνονται σημαντικά, καθώς στη σχετική διαδικασία υπέρ του ψήφισαν μόνο 32 Ενώσεις (έναντι 54 πέρυσι), από τις συνολικά 57. Το γεγονός έχει τη σημασία του, καθώς τον ερχόμενο Οκτώβριο θα διεξαχθούν οι εκλογές της Ομοσπονδίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ΓΣ, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των Ολυμπιακού Βόλου και Καβάλας, θέτοντας ανοιχτά θέμα επιστροφής τους στις επαγγελματικές κατηγορίες! Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας έδωσε δίκιο στις δύο ομάδες και υποσχέθηκε πως θα βρεθεί λύση «νόμιμη ή έστω νομότυπη».




Δεν υπάρχουν σχόλια: