10 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Στη σύλληψη οκτώ ατόμων, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι μέλη της Χρυσής Αυγής, προχώρησε το Σάββατο η αστυνομία στη Βέροια, έπειτα από επεισόδια που προκλήθηκαν σε κατάστημα της περιοχής και που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 53χρονου.

«Όσο υποχωρεί ο θυμός και η οργή και επικρατεί η λογική ο ΛΑΟΣ είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες των ψηφοφόρων» υποστήριξε από το Ηράκλειο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην Κρήτη. Όπως είπε, το κόμμα το «έχει επιχειρήματα-γροθιά και όχι τη γροθιά ως επιχείρημα».

Την εκτίμηση ότι από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν θα προκύψει λύση και πως για δεύτερη φορά μετά τις 6 Μαΐου «η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο», εξέφρασε το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση για τη νεολαία στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, «διαφαίνεται ένας τεχνητός διπολισμός, ένας δήθεν δικομματισμός νέου τύπου ο οποίος όμως είναι υποκατάστατο –για να μην πω καρικατούρα- του προηγούμενου κλασικού δικομματισμού της μεταπολίτευσης». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι απαιτείται «διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης» και στο πλαίσιο αυτό θα αποστείλει την Κυριακή επιστολή με «οκτώ βασικά σημεία» και θα ζητεί από τους πολιτικού αρχηγούς «να δεσμευτούν σε ένα κοινό εθνικό παρονομαστή».

Την «ξεκάθαρη και ισχυρή εντολή» των ψηφοφόρων, προκειμένου να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του «προς όφελος του λαού και του τόπου», ζήτησε από την Καβάλα όπου βρέθηκε το Σάββατο ο Αλ.Τσίπρας. «Δώστε μας ξεκάθαρη και ισχυρή εντολή. Μεγάλη πρωτιά στην κάλπη» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην Αυγή της Κυριακής ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ανεξαρτήτως αποτελέσματος «τόσο το ΚΚΕ όσο και η ΔΗΜΑΡ να είναι κυβερνητικοί εταίροι σε μια κυβέρνηση Αριστεράς». Την Κυριακή ο Αλ.Τσίπρας θα μιλήσει σε εκδήλωση στη Χίο (19:30).

Με την καθιερωμένη παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας και τη συναυλία-πάρτι που ακολούθησε, ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι εκδηλώσεις Athens Pride 2012. Το κεντρικό σύνθημα της διοργάνωσης «αγάπα με, είναι δωρεάν» στόχο είχε να τονίσει την ανάγκη των LGBT ανθρώπων για απόλυτη αποδοχή και σεβασμό, τόσο στο θεσμικό όσο και στο διαπροσωπικό επίπεδο.

Κόσμος

Οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών ανοίγουν στη Γαλλία την Κυριακή, με τους Σοσιαλιστές να επιδιώκουν την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας ώστε να έχει «ελευθερία κινήσεων» ο νέος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ -ενώ το UMP θέλει να κρατήσει ως τελευταίο «προπύργιο» το Κοινοβούλιο, αναγκάζοντας τους Σοσιαλιστές σε «συγκατοίκηση». Το ενδιαφέρον στρέφεται και σε αυτήν την αναμέτρηση, έναν μήνα μετά την αλλαγή στη γαλλική προεδρία, στην δύναμη που θα συγκεντρώσει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας στην επαρχία Καπίσα, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις Γάλλους στρατιώτες, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε ότι η απόσυρση από το Αφγανιστάν των γαλλικών μάχιμων μονάδων θα αρχίσει τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2012. «Μέχρι τότε, όλα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε τα στρατεύματά μας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά με το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφαλείας και με την μεγαλύτερη δυνατή επαγρύπνηση για τις ζωές των στρατιωτών, αναλαμβάνω εδώ αυτή τη δέσμευση και θα είμαι ο εγγυητής αυτής της επιχείρησης» δήλωσε ο Ολάντ.

Η Ρωσία δεν θα αντιταχθεί στην αποχώρηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ-Άσαντ, αν μια τέτοια εξέλιξη προέκυπτε από «διάλογο ανάμεσα στους ίδιους τους Σύρους και δεν επιβάλλεται με εξωτερική πίεση», αναφέρει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Η Μόσχα επιμένει επίσης στη συμμετοχή του Ιράν σε μελλοντική διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, παρά την έντονη αμερικανική αντίθεση, επισημαίνοντας την επιρροή που έχει η Τεχεράνη στο καθεστώς της Δαμασκού.

Ο σύζυγος της Ελισάβετ Β', πρίγκιπας Φίλιππος, βγήκε από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε για πέντε νύχτες με λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Ο 91χρονος πρίγκιπας εισήχθη στο νοσοκομείο τη Δευτέρα, «χαλώντας» το εορταστικό κλίμα για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της βασίλισσας.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό και «τις θυσίες του». Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η Κρ.Λαγκάρντ τονίζει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις της στον βρετανικό Guardian παρεξηγήθηκαν.

Αθλητισμός

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η κυριακάτικη (19:00) αναμέτρηση της Ισπανίας με την Ιταλία, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο πλαίσιο της πρεμιέρας για τον 3ο όμιλο του EURO 2012. Στις 21:45 αναμετρώνται η Ιρλανδία με την Κροατία στο 40.000 θέσεων στάδιο της Λεχ Πόζναν και διαιτητής θα είναι ο Ολλανδός, Μπγιόρν Κάιπερς.

Χάρη σε κεφαλιά του Μάριο Γκόμεζ η Γερμανία κατάφερε να επικρατήσει της Πορτογαλίας με 1-0 στο ντέρμπι της πρεμιέρας του Β' ομίλου του Euro 2012. Το γκρουπ, ωστόσο, άνοιξε με μια έκπληξη καθώς η Δανία επικράτησε της Ολλανδίας με 1-0 με γκολ που πέτυχε ο Μίκαελ Κρον Ντέλι στο 24ο λεπτό.

Θύμα ρατσιστικής επίθεσης έπεσε ο διεθνής της Τσεχίας, Γκέμπρε Σελασιέ, στην πρεμιέρα της ομάδας του στο Euro κόντρα στη Ρωσία, από μερίδα οπαδών στο εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας, όπως αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης κατά του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο, Πιάρα Πόουαρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: