12 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Σειρά μέτρων για τον περιορισμό των δικαιούχων του εφάπαξ, προτείνει με έγγραφό της προς τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνη Ρουπακιώτη, η διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί στο παρελθόν άλλες επιλογές, όπως τη μείωση του εφάπαξ, αύξηση των εισφορών, καταβολή του σε δόσεις, συμψηφισμό του με οφειλές προς το Δημόσιο ή συνδυασμό τους.

Οι εκλογές του Ιουνίου είναι το τελευταίο κρίσιμο δημοψήφισμα για το μέλλον του λαού, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Ηράκλειο. Ζήτησε ξεκάθαρη πρωτιά για τον ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ότι ακόμα και 151 βουλευτές αν έχει το κόμμα του στις εκλογές, θα αναζητήσει συνεργασίες.

Στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα στελέχη και οι υποψήφιοι ζήτησαν ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για μία αντικαπιταλιστική απάντηση στην κρίση. Το μεσημέρι της Τρίτης οι υποψήφιοι θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος.

Καυστικός και δηκτικός για μια ακόμα φορά ο Θεόδωρος Πάγκαλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη εν όψει της κάλπης της Κυριακής. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και να έρθει πρώτο κόμμα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχουν υποψήφιοι κυβερνητικοί εταίροι. Παράλληλα, χαρακτήρισε «φραστικές μπαρούφες» και «εκτός πραγματικότητας» όσα λέγονται περί επαναδιαπραγμάτευσης ή ακύρωσης του Μνημονίου χωρίς συνέπειες.

Η επαναφορά του αισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες, με την επιστροφή του αστυνομικού στη γειτονιά και η επανασυμφιλίωση του λαού με την αστυνομία είναι οι δύο προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα ασφάλειας των κατοίκων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε επίσκεψη στην ΓΑΔΑ, ενώ ενδικτική ήταν η συνομιλία που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Αττικάρχη.

Κόσμος

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία την Τρίτη στη Μόσχα, ζητώντας εκλογές και νέο πρόεδρο. Μία ημέρα πριν, οι ρωσικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα σε σπίτια στελεχών της αντιπολίτευσης, ενώ την Τρίτη τους έχουν καλέσει να καταθέσουν, παρά το γεγονός ότι εκείνοι αναμενόταν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Δράση για την διάσωση του ευρώ χρειάζεται να ληφθεί μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, δήλωσε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο CNN. Η Κρ.Λαγκάρντ αρνήθηκε να προβλέψει εάν η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, λέγοντας ότι αυτό είναι θέμα «πολιτικής αποφασιστικότητας και κινητοποίησης».

Παιδιά στη Συρία κατηγορούν τις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ ότι τα χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινες ασπίδες, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ. Η Ειδική Αντιπρόσωπος για Παιδιά και Ένοπλες Συγκρούσεις του ΟΗΕ ανέφερε ότι πολλά παιδιά πέφτουν θύματα βασανισμών όταν έχουν τεθεί υπό κράτηση και σφαγιάζονται. Δεκάδες νεκροί το τελευταίο 24ωρο, την ώρα που ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά να σταματήσει άμεσα η βία.

Η οικονομική κρίση σε όλη την Ευρώπη έχει φέρει σε απελπισία όλο και περισσότερους γονείς που επιλέγουν να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους σε κάποιο ίδρυμα και στις βρεφοδόχους που πολλαπλασιάζονται ανά την ήπειρο, ωθώντας ακόμα και τον ΟΗΕ να εκφράσει την ανησυχία του.

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών Μπουγιάρ Νισάνι εξελέγη τελικά πρόεδρος της Αλβανίας, χωρίς να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την πλήρωση του ύπατου αξιώματος. Η αντιπολίτευση μποϊκόταρε την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο και έτσι ο Νισάνι εξελέγη με μόλις 73 ψήφους, μετά το ναυάγιο των τριών προηγούμενων ψηφοφοριών.

Οικονομία

Ανοίγει ο δρόμος για να αρχίσει ξανά η ασφάλιση των πιστώσεων για τις εισαγωγές στην Ελλάδα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να καλύψει το κόστος της γερμανικής Euler Hermes για την ασφάλιση των ελληνικών εισαγωγών που είχε μπλοκάρει λόγω των κινδυνολογικών σεναρίων για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Η διαγραφή ενός «σημαντικού μέρους» του δημοσίου χρέους είναι αναγκαία, καθώς το χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί, επισημαίνει σε συνέντευξή του ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Ο κ. Δραγασάκης τονίζει ότι εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, μια μεταβατική επιλογή θα μπορούσε να είναι η συμφωνημένη αναστολή πληρωμών των τόκων (μορατόριουμ) μέχρι να ορθοποδήσει η οικονομία. Ακόμα, μιλά για τη διαγραφή δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, την ύφεση και τις μειώσεις μισθών-συντάξεων, τα σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς και απαντά στα σενάρια για «σχέδιο Β» περί ενδεχόμενης ελληνικής εξόδου από το ευρώ.

Με την «βελούδινη» διάσωση της Ισπανίας να «ξεφουσκώνει» πολύ γρήγορα και τις αγορές να στρέφονται προς τη μεριά της Ιταλίας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με την κατάσταση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, αρκούμενος να σχολιάσει: «Εισηγηθήκαμε κάποια πράγματα πριν από δύο εβδομάδες στην Ιταλία. Η Ιταλία έχει σημαντικές ανισορροπίες, αλλά θα τις διορθώσει και λαμβάνει ισχυρά μέτρα. Στηρίζουμε την Ιταλία».

Αθλητισμός

Στην πρεμιέρα του 4ου ομίλου, Γαλλία και Αγγλία έμειναν στο 1-1, με τα Λιοντάρια να ανοίγουν το σκορ με τον Λέσκοτ στο 30' και τους Πετεινούς να ισοφαρίζουν με τον Νασρί στο 39'. Στο άλλο ματς, η Ουκρανία, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ από τη Σουηδία, πήρε τη νίκη με 2-1 χάρη στον αγέραστο Αντρέι Σεβτσένκο, ο οποίος με δύο τέρματα ανέτρεψε το σκορ.

Υπομονή από τους παίκτες του ζήτησε ο προπονητής της Τσεχίας Μίχαλ Μπίλεκ, εν όψει του αγώνα της ομάδας του με την Ελλάδα. Ο τεχνικός των Τσέχων αναφέρθηκε στις απουσίες της εθνικής μας ομάδας ειδικά στον χώρο της άμυνας, ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα αγωνίστηκε εξαιρετικά απέναντι στην Πολωνία.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα παρουσιαστεί επισήμως από τον Ολυμπιακό ο νέος τεχνικός της ομάδας Λεονάρντο Ζαρντίμ, η συμφωνία με τον οποίο ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη. Ο Πορτογάλος τεχνικός συμφώνησε με τους Ερυθρόλευκους για τα επόμενα δύο χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: