25 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

 
Ελλάδα

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται η ελληνική αντιπροσωπία και ιδιαίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, αφού ξεκαθαρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν πρέπει να ταξιδέψει. Παράλληλα, το ενδεχόμενο να συνοδεύσουν τον κ. Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες εξετάζουν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης, καθώς κάτι τέτοιο ήταν στα σχέδιά τους το προηγούμενο διάστημα.
    
Καμιά πρόσληψη η οποία να «έριξε έξω» τους υπολογισμούς της τρόικας δεν έγινε από το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, μέσω του επιστημονικού συνεργάτη του και πρώην υπευθύνου του γραφείου τύπου του υπουργείου, Ευθύμη Καρδαρά, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής.
   
Δύο άτομα, ένας 30χρονος και ένα 37χρονος, συνελήφθησαν και ομολόγησαν την Κυριακή ότι σκότωσαν, έπειτα από λογομαχία, έναν 37χρονο υπάλληλο εταιρείας ασφαλείας στην περιοχή του Ρέντη.
   
Οι πολίτες τεσσάρων μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία) αμφιβάλλουν για την δυνατότητα της Ελλάδας να παραμείνει σε αυτή, αλλά συνεχίζουν να υποστηρίζουν το ενιαίο νόμισμα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial σε ευρωπαϊκό επίπεδο που δημοσιεύεται σε αρκετά ΜΜΕ.
   
Από την 1η Ιανουαρίου 2011, όταν περιήλθε στις αρμοδιότητες του υπουργού Εσωτερικών η έγκριση προσλήψεων στους ΟΤΑ, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2011 που ασκούσα καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών, εγκρίθηκαν μόνο 1.153 προσλήψεις, απαντά ο Γιάννης Ραγκούσης σε δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο έκθεση της αντιπροσωπείας της τρόικας αποκαλύπτει πως σε τέσσερις τομείς του Δημοσίου -ΟΤΑ, ΥΠΠΟΤ, υγεία και αστυνομία- το προσωπικό, αντι να μειωθεί, αυξήθηκε.

Κόσμος

Πυρκαγιές έχουν κατακάψει τεράστιες εκτάσεις στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου απείλησαν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, προκάλεσαν ζημιές σε περισσότερα από 200 σπίτια κοντά στο Εθνικό Πάρκο Rocky Mountain και ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
   
Η κρίση στη Συρία, στη «σκιά» της κατάρριψης του τουρκικού αεροσκάφους F4 από τη Δαμασκό, θα απασχολήσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα έχουν στο Λουξεμβούργο συνομιλίες για το θέμα. Νέες κυρώσεις αναμένεται να επιβληθούν στη Δαμασκό. Την Τρίτη θα συναντηθούν αντιπρόσωποι των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν για την κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους.
   
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν εξαιτίας ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 5,7 βαθμών που έπληξε την Κυριακή τη νοτιοδυτική Κίνα. Τρεις από τους νεκρούς αναφέρθηκαν στην επαρχία Γιουνάν και ο τέταρτος στην γειτονική επαρχία Σιχουάν. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε περιοχή ανάμεσα στις δύο επαρχίες.
   
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι, ο πρώτος ισλαμιστής που αναλαμβάνει την εξουσία στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, απέτισε την Κυριακή, μετά την ανακοίνωση της εκλογής του, φόρο τιμής στους «μάρτυρες» -όπως είπε- της εξέγερσης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ και απηύθυνε κάλεσμα για εθνική ενότητα. Ολονύχτιοι εορτασμοί στην πλατεία Ταχρίρ.
   
Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως το τουρκικό αεροσκάφος που κατέρριψε η Συρία βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο, δεν είχε καμιά σχέση με την κρίση στη χώρα και χτυπήθηκε χωρίς προειδοποίηση. Διπλωματική νότα κατά της Δαμασκού από την Τουρκία. Αντιπρόσωποι των κρατών μελών της Συμμαχίας θα συναντηθούν την Τρίτη για να συζητήσουν το θέμα κατόπιν τουρκικού αιτήματος. Σκληρή αντίδραση από τις ΗΠΑ με την Χίλαρι Κλίντον να κάνει λόγο για «ξεδιάντροπη» ενέργεια, υποσχόμενη ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με την Άγκυρα ώστε να δοθεί η αρμόζουσα απάντηση και να προωθηθεί η πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Οικονομία

Κορυφώνονται οι πολιτικές διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποδέχεται σήμερα, Δευτέρα, στο Παρίσι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
   
Με ταχείς ρυθμούς εξαπλώνονται οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις στην αγορά εργασίας, με τις μειώσεις των μισθών να ξεκινούν από το 17% και να φθάνουν ακόμα και το 40%. Μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαΐου υπεγράφησαν 20.571 ατομικές συμβάσεις, που προβλέπουν μειώσεις μισθών, ενώ 16.830 εργαζόμενοι είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται με επιχειρησιακές συμβάσεις.
   
Οι εκπρόσωποι των ομόσπονδων κρατιδίων στην Άνω Βουλή της Γερμανίας συμφώνησαν την Κυριακή να ψηφίσουν υπέρ του νόμου για την εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου και την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στις 29 Ιουνίου. Τα κρατίδια ανησυχούσαν ότι η ψήφιση του Δημοσιονομικού Συμφώνου θα είχε επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, και ζητούσαν τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Αθλητισμός

Σε ηλικία μόλις 23 ετών ο πρώην παίκτης της Λίβερπουλ, Μιγκέλ «Μίκι» Ρόκε Φαρέρο, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Είχε διαγνωστεί ότι πάσχει από την επάρατη νόσο τον Μάρτιο του 2011 και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Το βράδυ της Κυριακής ο νεαρός Ισπανός άφησε την τελευταία του πνοή.
   
Η Ιταλία επικράτησε με 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι της Αγγλίας μετά το 0-0 σε κανονική διάρκεια και παράταση και εξασφάλισε το 4ο εισιτήριο για την ημιτελική φάση του Euro 2012. Οι Ιταλοί, που θα βρουν μπροστά τους την Πέμπτη τη Γερμανία, είχαν 36 (!) τελικές προσπάθειες έναντι 9 των Άγγλων που είχαν παθητικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: