13 Ιουνίου, 2012

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΟΚΚΟΡΗ.

Τα παιδιά του ιδρύματος Κόκκορη της Ι.Α.Α. συνόδευσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε προσκυνηματική επίσκεψη στην Αίγινα. Στο λιμάνι του νησιού υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, κληρικοί του νησιού, αλλά και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Ο Αρχιεπίσκοπος, τα παιδιά του ιδρύματος και οι συνοδοί τους, επισκέφθηκαν και προσκύνησαν στις Ιερές Μονές Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Μηνά. Χαρακτηριστική ήταν η χαρά των παιδιών το πρωί της Τρίτης, όταν είδαν ότι θα τους συνόδευε ο πρόεδρος του ιδρύματος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Άλλωστε, ο Μακαριώτατος, είναι στο πλευρό των παιδιών σε κάθε τους εκδήλωση. "Είχα υποσχεθεί στα παιδιά που είναι στο ίδρυμα Κόκκορη ότι κάποια μέρα θα κάνουμε μια εκδρομή όλοι μαζί", δήλωσε αποκλειστικά στον 89,5 ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε "Από καιρό είχαμε ορίσει ότι στις 12 Μαίου, θα πάμε σε κάποιο προσκύνημα, έτσι λοιπόν σήμερα, επισκεφθήκαμε την Αίγινα, προσκυνήσαμε στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά", ενώ πρόσθεσε πως "Καλούμαστε να παίρνουμε κουράγιο από τους ανθρώπους που έχουν δυσκολίες και να περιορίζουμε τις ναρκισσιστικες μας απαιτήσεις οι οποίες συνήθως μας οδηγούν σε θλίψη και απελπισία και μας εμποδίζουν να είμαστε δημιουργικοί και φιλάδελφοι".

Το ίδρυμα περιθάλψεως ατόμων με νοητική υστέρηση ή με σύνδρομο Down «Μαρία Κόκκορη» της Ι.Α.Α. λειτουργεί από την 1η Μαρτίου 2007 ως κοινοτικό σπίτι και ως ημερήσιο εργαστήρι και αποτελεί μία μορφή μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης θεραπευτικής υποστήριξης. Βασικός στόχος του ιδρύματος είναι η κοινωνική ένταξη, η αποϊδρυματοποίηση, η επανακοινωνικοποίηση και η επανένταξη στην ευρύτερη κοινότητα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο ίδρυμα Κόκκορη λειτουργεί και Κέντρο ημέρας. Το Κέντρο Ημέρας είναι μια δομή εξειδικευμένης υποστήριξης εφήβων και ενηλίκων ατόμων με νοητική υστέρηση, τα οποία έχουν ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα. Είναι ένας χώρος στον οποίο πραγματοποιούνται ποικίλες ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες, βασικοί στόχοι των οποίων είναι η διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων των ατόμων, η ενθάρρυνση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής τους και η συμμετοχή τους στα δρώμενα της ευρύτερης κοινότητας.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, έμφαση δίνεται στην παροχή ενός περιβάλλοντος σεβασμού και υποστήριξης, με σαφείς και συγκεκριμένους στόχους ως προς την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά των ατόμων που φιλοξενεί. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το άτομο αισθάνεται ασφαλές να αναλάβει πρωτοβουλίες και να αναπτύξει κατά το δυνατόν όχι μόνο την προσωπικότητα και αυτοεικόνα του, αλλά και ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: