22 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Από το υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής η παράδοση και παραλαβή των υπουργικών χαρτοφυλακίων μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας η οποία προέκυψε έπειτα από ένα τετραήμερο έντονων διαβουλεύσεων, που διήρκεσαν ώς την τελευταία στιγμή. Η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι. Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αποτελείται από 39 μέλη (17 υπουργούς και 22 αναπληρωτές και υφυπουργούς), ενώ μόνο δύο γυναίκες -η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Φωτεινή Σκοπούλη- ανέλαβαν χαρτοφυλάκιο.

Πέντε είναι τα πρόσωπα που προτάθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και μετάσχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο καθώς, όπως φάνηκε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεδίωξε την όσο το δυνατόν μικρότερη και πλέον «ανώδυνη» ανάμειξη του Κινήματος στην κυβέρνηση συνεργασίας. Πάντως, οι επιλογές του προέδρου του κόμματος προκάλεσαν έκπληξη, ενώ υπήρξαν και στελέχη που αντέδρασαν έντονα σε συγκεκριμένες τοποθετήσεις.

«Προσβλέπουμε σε συνεργασία με το νέο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά» τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, κληθείσα να σχολιάσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη. «Είναι προς το συμφέρον όλων μας η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις της για μεταρρύθμιση» υπογράμμισε.

Ένα καλοκαιρινό bazaar βιβλίου και cd διοργανώνει από την Παρασκευή ώς την Κυριακή ο Βήμα FM στους κήπους του Μεγάρου Μουσικής. Ο ραδιοφωνικός σταθμός προσφέρει 180.000 βιβλία και cd μόνο με ένα ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

Σε προσωρινή αργία τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, πρόεδρος Εφετών, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση του αποκαλούμενου «κυκλώματος των ακινήτων».

Κόσμος

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, έγινε η πρώτη μη ηγέτιδα κράτους που μίλησε και στα δύο Σώματα του βρετανικού Κοινοβουλίου την Πέμπτη. Προσερχόμενη στo , οι βουλευτές καταχειροκρότησαν όρθιοι την 67χρονη πολιτικό, η οποία δήλωσε: «Έχουμε την ευκαιρία να επανεγκαταστήσουμε τη δημοκρατία στη Μιανμάρ. Πρόκειται για μια ευκαιρία που περιμέναμε εδώ και δεκαετίες».

Ταλιμπάν πραγματοποίησαν έφοδο σε δημοφιλές ξενοδοχείο στα προάστια της Καμπούλ, το οποίο επισκέπτονται συχνά Αφγανοί πολίτες, κρατώντας ομήρους και εμπλεκόμενοι σε αιματηρή μάχη με τις δυνάμεις ασφαλείας. Αργότερα, κάποιοι όμηροι απελευθερώθηκαν, ωστόσο, δεκάδες άτομα υπάρχουν μέσα στο κτίριο, ενώ παράλληλα η πολιορκία συνεχίζεται. Τρεις φύλακες του ξενοδοχείου και τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης, ενώ οι αστυνομικοί σκότωσαν δύο αντάρτες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι συνέπειες μιας αποτυχίας της Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου μπορεί να είναι «αποκαλυπτικές», μιλώντας για μία «πιθανή δίνη θανάτου», της οποίας τα αποτελέσματα μπορεί να είναι περισσότερο πολιτικά και λιγότερο οικονομικά. Μιλώντας σε ξένες εφημερίδες πριν από τη μίνι Σύνοδο προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη την Παρασκευή -με τη συμμετοχή Μόντι, Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι-, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει περιθώριο μιας εβδομάδας, προκειμένου να σωθεί η Ευρωζώνη.

Έντεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο μικρά παιδιά, σκοτώθηκαν όταν ένα μεταγωγικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Ινδονησίας κατέπεσε σε οικιστικό συγκρότημα κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Χαλίμ της Τζακάρτας, με αποτέλεσμα αυτό να τυλιχθεί στις φλόγες.

Τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού δεν κατάφεραν τελικά να μπουν στην ανηλεώς βομβαρδιζόμενη Χομς, για να μεταφέρουν παγιδευμένους αμάχους και τραυματίες, λόγω της «ασαφούς κατάστασης ασφάλειας» και έχουν επιστρέψει στη Δαμασκό.

Οικονομία

Την επιβεβαίωση της αποτελεσματικής λειτουργίας των θεσμών και των μηχανισμών της οικονομίας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς, χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank ως την μεγαλύτερη πρόκληση της νέας κυβέρνησης. Η ανάκαμψη της οικονομίας, η διακοπή της ταχείας αυξητικής πορείας της ανεργίας και η μείωση της αδήλωτης εργασίας θα πρέπει να είναι τεθούν στην αιχμή της κυβερνητικής πολιτικής, υπογραμμίζουν.

Νέους πρωταγωνιστές τόσο σε επίπεδο γεωγραφικής στόχευσης όσο και προϊοντικής δυναμικής αναδεικνύει η έρευνα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών για τα 100 πιο εξαγώγιμα προϊόντα και τις 100 κυριότερους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών, το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Απίθανο θεωρείται να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης (ESM), καθώς το Βερολίνο δεν θα έχει ολοκληρώσει την διαδικασία έγκρισής του. Η έναρξη λειτουργίας του μετατίθεται για τις 9 Ιουλίου.

Αθλητισμός

Η απόφαση σύστασης διοικούσας επιτροπής για την ΠΑΕ Αρης πάρθηκε στην τακτική γενική συνέλευση της Κοινωνίας Μελών Αρη. Η επιτροπή θα αποτελείται από τους Σταύρο Λαμπριάκο, Αλέκο Κατσιαούνη, Αντώνη Ζαμπέτα, Παναγιώτη Στεφανίδη, έναν εκπρόσωπο της Κοινωνίας και έναν του ΑΣ Αρη.

Ο Σεμπάστιαν Σβάινσταϊγκερ ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε και πήρε κανονικά μέρος στην προπόνηση της Γερμανίας την Πέμπτη, παραμονή του αγώνα της Νατσιονάλμανσαφτ με την Ελλάδα για τη φάση των «8» του Euro 2012.

Σε επέμβαση στο γόνατο υπεβλήθη ο Σεμπαστιάν Λέτο, όπως ενημέρωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η επέμβαση πήγε καλά και ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής θα υποβληθεί σε περίπου ένα μήνα σε εμφύτευση χονδροκυττάρων. Αν όλα πάνε καλά, εκτιμάται ότι ο «Σέμπα» θα επιστρέψει στις προπονήσεις στις αρχές του 2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια: