27 Ιουνίου, 2012

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ανοιχτό φαίνεται πως αφήνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας το ενδεχόμενο να αποσύρει την αίτηση προσφυγής της Λευκωσίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρουν ότι στη σύσκεψη που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων, την Τρίτη, ο κ. Χριστόφιας είπε πως το θέμα διακρατικών δανείων από Ρωσία και Κίνα είναι ανοικτό και σε περίπτωση θετικής εξέλιξης δεν αποκλείει ακόμα και στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τον Μηχανισμό.
   
Ένα 24ωρο πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην Αθήνα επικρατεί αναβρασμός για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συντάσσει επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ, την οποία θα κομίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κάρολος Παπούλιας έχει συσκέψεις με τους Γ.Ζανιά, Κ.Χατζηδάκη, Χρ.Σταϊκούρα και με τη συμμετοχή του νέου υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα στις 11:30, ενώ στις 12:30 θα δεχθεί τον Φώτη Κουβέλη.
   
Επίθεση με φορτηγό γεμάτο γκαζάκια πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, στο κτίριο που στεγάζεται η εταιρεία πληροφορικής Microsoft, στην λεωφόρο Κηφισίας 221 στο Μαρούσι. Αγνωστοι που επέβαιναν στο κλεμμένο φορτηγό, αφού απείλησαν τους υπαλλήλους ασφαλείας της εταιρίας στην είσοδο του κτιρίου, εισέβαλαν με το όχημα στο ισόγειο και πυροδότησαν μεγάλο αριθμό από τα γκαζάκια που ήταν στο φορτηγάκι.
   
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έπειτα από σχετική πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου και παρά τις αρχικές αντιρρήσεις που είχε εκφράσει. Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται, ωστόσο, οι σχέσεις του προέδρου του κόμματος με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Σήμερα, Τετάρτη, στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα, κατά την οποία ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για τις αλλαγές στο κόμμα, οι οποίες εκτιμάται πως θα οριστικοποιηθούν τον Ιούλιο.
   
Σε απολογισμό των εκλογών αναμένεται να προχωρήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την Τετάρτη, δίνοντας παράλληλα το στίγμα του για την ανασύσταση του Κινήματος. Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται επίσης να καθοριστούν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Κόσμος

 Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, παραδέχθηκε ότι η χώρα του βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου, έναν χρόνο μετά την έναρξη της εξέγερσης κατά της διακυβέρνησής του. Μιλώντας στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ο Αλ Άσαντ είπε ότι όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη νίκη αυτού του πολέμου. Σφοδρές συγκρούσεις σε προάστια της Δαμασκού. Σε διπλωματικό αδιέξοδο για το θέμα της Συρίας βρίσκονται ΗΠΑ-Ρωσία. Η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν θα συμμετάσχει σε διμερείς συναντήσεις στη Γενεύη το Σάββατο «αν δεν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές για την ανάγκη πολιτικής μετάβασης στη Συρία».
   
Πλοίο που μετέφερε δεκάδες μετανάστες βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ινδονησία και το Νησί των Χριστουγέννων στον Ινδικό Ωκεανό. Τα συνεργεία διάσωσης περισυνέλεξαν 123 μετανάστες, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ. Πρόκειται για το δεύτερο ναυτικό δυστύχημα με σκάφος που μετέφερε μετανάστες, σε λιγότερο από μια εβδομάδα.
   
Μια επιστολή υπογεγραμμένη από προσωπικότητες των ΗΠΑ στηρίζει το αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου που κατέθεσε στον Ισημερινό ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Η επιστολή, την οποία υπογράφουν προσωπικότητες όπως ο Μάικλ Μουρ, ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Όλιβερ Στόουν παραδόθηκε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, την ώρα που η χώρα εξετάζει το αίτημα του Ασάνζ.
   
Στη βόρειο Ιρλανδία βρίσκεται η βασίλισσα Ελισάβετ, στο πλαίσιο περιοδείας για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο. Η βασίλισσα Ελισάβετ θα συναντηθεί και θα ανταλλάξει χειραψία-ορόσημο με τον Μάρτιν ΜακΓκίνες, πρώην ηγετικό μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) που διατελεί σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βορείου Ιρλανδίας και κρατά τη δεύτερη θέση στην ιεραρχία του εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν.
   
Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι έλαβε τις πρώτες δύο από τις τέσσερις ψήφους εμπιστοσύνης, τις οποίες ζήτησε προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της εργασίας, μεταρρύθμιση που είχε επικριθεί τόσο από τις εργατικές ενώσεις, όσο και από τους εργοδότες. Οι άλλες δύο ψηφοφορίες, που θα σημάνουν την τελειωτική έγκριση των μεταρρυθμίσεων, θα διεξαχθούν την Τετάρτη· σχεδόν βέβαιη θεωρείται η παροχή της ψήφου υπέρ της κυβέρνησης.

Οικονομία

Στον απόηχο της δήλωσης ότι «όσο ζω δεν πρόκεται να υπάρξουν ευρωομόλογα», υποδέχεται ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη στο Παρίσι, μία πριν ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Μολονότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις απόψεις της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ωστόσο εκτιμάται ότι θα βρουν κοινά σημεία και θα προωθήσουν μία κοινή στρατηγική προς την κατεύθυνση της πολιτικής, δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη.
   
Πρωτοβουλία για τη μείωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή απλών πολιτών, αλλά και επιχειρηματιών, έχει αναλάβει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Greece Debt Free (Ελλάδα Χωρίς Χρέος). Η πρωτοβουλία ανήκει στον 33χρονο Πέτρο Νομικό, γόνο της εφοπλιστικής οικογένειας, ο οποίος έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην προσπάθεια ανάπτυξης στρατηγικών που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ήδη, μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, έχουν συγκεντρωθεί από εισφορές 2.200.000 ευρώ συνολικής αξίας χρέους.
   
Πτωτική πορεία ακολούθησαν τα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2012, με τον Απρίλιο και τον Μάιο να είναι πιο απογοητευτικοί σε σχέση με το σύνολο του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Σε ό,τι αφορά τις προκρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο (Ιούνιος-Σεπτέμβριος), είναι μειωμένες κατά 32,5% έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2011.

Αθλητισμός

Την πρώτη του συνάντηση με τους Γιάννη Βρέντζο και Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τα μεταγραφικά ζητήματα της ομάδας, είχε το απόγευμα της Τρίτης, ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Λεονάρντο Ζαρντίμ στο προπονητήριο του Ρέντη. Εκνευρισμός Μιραλάς για τα καθημερινά μεταγραφικά σενάρια γύρω από το όνομά του. Δημοσίευμα για τον διεθνή Νιγηριανό μπακ της Μπράγκα, Έλντερσον Ετσιεζίλε.
   
Στην τελική ευθεία μπαίνει το επόμενο διήμερο το EURO 2012, με την διεξαγωγή των δύο ημιτελικών. Το βράδυ της Τετάρτης (21:45 ώρα Ελλάδας) διεξάγεται ο «ημιτελικός της Ιβηρικής», ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Ισπανία, με «έπαθλο» την συμμετοχή στον τελικό της 1ης Ιουλίου.   

Στήριξη στον Θωμά Μαύρο, παρέχει ο Ντέμης Νικολαΐδης, όπως τόνισε ο ίδιος στον νέο «ισχυρό άνδρα» της ΠΑΕ σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Τρίτης. Μετά τη συνάντηση με τον Ανδρέα Δημητρέλο, ο Ντέμης είχε τηλεφωνική επαφή και με τον Μαύρο, ξεκαθαρίζοντάς του ότι θα σταθεί δίπλα του στο εγχείρημα που κάνει να ηγηθεί της επόμενης μέρας στην ΑΕΚ. «Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε», δήλωσε αμέσως μετά ο Μαύρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: